Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη σύναψη συλλογικής σύμβασης στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ή εάν τελικά οι συντεχνίες των εργαζομένων θα οδηγηθούν σε απεργία και περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων εάν χρειαστεί.
Από εκεί λοιπόν που και με δημόσιες δηλώσεις, τόσο από πλευράς Υπ. Υγείας, ΟΚΥπΥ αλλά και εκπροσώπων συντεχνιών, ήταν θέμα ημερών η υπογραφή της σύμβασης τον περασμένο Φεβρουάριο, πέρασαν οκτώ μήνες και η κρίση στα δημόσια νοσηλευτήρια καλά κρατεί.
Η τελευταία πρόταση, το προσχέδιο της συλλογικής σύμβασης που απέστειλε ο ΟΚΥπΥ στις συντεχνίες, για ακόμη μια φορά δεν ικανοποίησε στο βαθμό που θα ήθελαν ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εάν και σήμερα ο ΟΚΥπΥ επιμένει στην πρότασή του ως έχει, τότε το τέλος της συνάντησης θα προμηνύει και απεργιακά μέτρα στα δημόσια νοσηλευτήρια. ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ είναι έτοιμες πάντως να μην υπαναχωρήσουν, σε αντίθεση, όπως μας λέχθηκε, από τον ΟΚΥπΥ, που φαίνεται ότι έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα και στην τελική πρότασή του δεν συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες στις οποίες οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει το προηγούμενο διάστημα.
Επίσης, την αντίδραση των συντεχνιών φαίνεται να προκαλεί και το γεγονός ότι προστέθηκαν κάποιες πρόνοιες οι οποίες δεν είχαν καν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η απαίτηση να μην υποβάλλονται αιτήματα για νέες οργανικές θέσεις στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, καθώς επίσης να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΔΣ του Οργανισμού η παραχώρηση επιδομάτων.
Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν και στα μισθολογικά ζητήματα, όπως το ύψος των αυξήσεων και πώς αυτό θα καταβάλλεται.
Παράλληλα, μεγάλο αγκάθι, ιδιαίτερα για τους γιατρούς, φαίνεται ότι είναι η απουσία αναφοράς για τη δημιουργία δομών και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, παρά το γεγονός ότι αυτό αναμένετο να γίνει πριν το τέλος του 2024, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζομένους θα εφαρμόζετο τον επόμενο χρόνο.
Σε περίπτωση, πάντως, που ούτε σήμερα καταλήξουν οι δύο πλευρές, τότε η λήψη απεργιακών μέτρων από πλευράς των έξι συντεχνιών είναι μονόδρομος.