Στα συρτάρια το έργο της θωράκισης του παραλιακού μετώπου Πάφου

4 Min Read


Στα συρτάρια παραμένει ξεχασμένο το σημαντικότατο έργο της θωράκισης του παραλιακού μετώπου Πάφου – Γεροσκήπου για την προστασία από τη διάβρωση η οποία «τρώει» και θέτει σε κίνδυνο όλες τις παραθαλάσσιες υποδομές και αναπτύξεις. Παρότι η κατασκευή κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο Πάφου – Γεροσκήπου είχε χαρακτηριστεί ως προτεραιότητα από τους δύο δήμους, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αδράνεια σε σημείο που το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών να προβληματίζεται κατά πόσον οι δύο Τοπικές Αρχές θέλουν την υλοποίηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Τοπικές Αρχές είχαν αναλάβει το συντονισμό για την εκπόνηση των σχεδίων και την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων και αδειών. Από τις αρχές του χρόνου παρότι όλα είναι έτοιμα, το έργο παραμένει στα συρτάρια. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της Δέσπως Τοφαρίδου, λειτουργού της Δειύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε αναφέρει ότι αναμένεται να οριστεί ο φορέας υλοποίησης και ότι το έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Προτεινόμενων για Συγχρηματοδότηση Έργων (Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027») που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 2021. Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβαν, όπως είπε, να υλοποιήσουν οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου και ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβανομένων και των εγγράφων προσφορών. Καταλήγοντας η κα Τοφαρίδου, σημείωσε πως στον παρόν στάδιο παραμένει να οριστικοποιηθεί ο φορέας υλοποίησης.

Η περιβαλλοντική έγκριση για το έργο είχε δοθεί από τον περασμένο χρόνο. Με βάση τα τροποποιημένα σχέδια που εγκρίθηκαν προβλέπεται η κατασκευή 14 αποσπασμένων κυματοθραυστών, με διατήρηση ενός υφιστάμενου κυματοθραύστη, καθώς και 5 κάθετων προβόλων συνολικού κόστους περίπου 13 εκατ. ευρώ. Στόχος του όλου έργου είναι η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, με την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, έτσι ώστε να είναι συμβατή με τουριστικές χρήσεις και να παρέχονται οι απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης της ακτής από λουόμενους.

Η Περιβαλλοντική Αρχή κρίνει ως πολύ σημαντική την τοποθέτηση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, όσον αφορά τις επιπτώσεις στους θαλάσσιους οικότοπους στις Υποπεριοχές 3 (ξενοδοχείο «Amphora Resort» έως ξενοδοχείο «Louis Imperial Beach») και 4 (ξενοδοχείο «Louis Imperial Beach» έως ξενοδοχείο «Louis Ledra Beach») και του Τμήματος Αρχαιοτήτων όσον αφορά τις επιπτώσεις στις παράκτιες και ενάλιες αρχαιότητες στις Υποπεριοχές 2 (ξενοδοχείο «Anabelle» έως ξενοδοχείο «Amphora Resort») και 6 (ξενοδοχείο «Louis Phaethon Beach») και τη θετική τους τοποθέτηση για τα έργα όπως έχουν προταθεί στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Η Περιβαλλοντική Αρχή λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη σημαντικότητα της περιοχής μελέτης σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δύναται να προκύψουν από την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων και προτείνει συγκεκριμένους όρους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός, ως αυτός υποβλήθηκε στις 22/7/2022, θα επιφέρει σε γενικές γραμμές τις λιγότερες επιπτώσεις στις εκτάσεις των θαλάσσιων οικότοπων -αμμοσύρσεις, ύφαλους και λιβάδια Ποσειδωνίας. Κώστας Νάνος



Share This Article