Την αύξηση των προβλεπόμενων ποινών για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Πρόκειται για πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση το άρθρο 99Α του βασικού νόμου τροποποιείται με αύξηση της ποινής φυλάκισης από 3 σε 5 έτη και αύξηση της χρηματικής ποινής από 5 χιλιάδες ευρώ σε 10 χιλιάδες ευρώ.
Ο κ. Δαμιανού δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι «ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, έχουμε διαμορφώσει ένα γενικό σχεδιασμό για εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εδώ και μεγάλο διάστημα έχει κατατεθεί πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα ειδικά για την διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού στη Δημοκρατία, εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται ένα κενό και δυστυχώς, όπως είπε, οι ποινικές διώξεις αναφορικά με αυτά τα αδικήματα είναι πολύ περιορισμένες. Την ίδια ώρα, συνέχισε, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η ευθυγράμμιση των ποινών με άλλες πτυχές του ποινικού κώδικα αλλά και με άλλες ειδικές νομοθεσίες, ειδικότερα με την νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού.
Πρόσθεσε ότι είναι μια κατεύθυνση η οποία έρχεται και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (European Commission against Racism and Intolerance – ECRI), σημειώνοντας ότι είναι μια κατεύθυνση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως «είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα που έχουμε αφουγκραστεί και μετατρέψαμε σε πρόταση νόμου».
Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε, το σύνολο των προσκεκλημένων, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Νομική Υπηρεσία, Δικηγορικός Σύλλογος, οι Οργανώσεις που επηρεάζονται από τις σχετικές νομοθεσίες, όλοι και όλες τοποθετήθηκαν θετικά, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα η πρόταση αυτή θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.