Ευημερούν οι δείκτες της οικονομίας στις πλάτες των φορολογούμενων

3 Min Read


Ο Προϋπολογισμός του 2025 δεν υπηρετεί την προοπτική μιας βιώσιμης και κοινωνικά προσανατολισμένης ανάπτυξης, με βάθος και στρατηγικό σχεδιασμό για το αύριο της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. Το θέμα του προϋπολογισμού συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην παρουσία και του ίδιου του Υπουργού Μάκη Κεραυνού, ο οποίος έκανε λόγο για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με σημαντικές κοινωνικές παροχές.

Όπως σημείωσε ο Άντρος Καυκαλιάς, οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας καταγράφουν βελτίωση εξαιτίας των αυξημένων κρατικών εσόδων, τα οποία σε ποσοστό πέραν του 82% προέρχονται από φορολογίες.

«Παρόλα αυτά και ενώ υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, η κυβέρνηση επιλέγει να μη διαθέτει επαρκείς πόρους προς ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των πολιτών. Με άλλα λόγια, ο Προϋπολογισμός του 2025 επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αύξηση των πλεονασμάτων και όχι στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ελλειμμάτων, των εισοδηματικών ανισοτήτων και του κόστους διαβίωσης». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, είναι ένας άλλος διαχειριστικός προϋπολογισμός χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, «δεν προσεγγίζει την ανάγκη για επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου, δεδομένης και της αποτυχίας υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων».

Βραχνάς για τα οικονομικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σημαντικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους για την οικονομία επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κατά την παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΜΔΠ) 2025-2027. Παράλληλα, σημείωσε ως προτεραιότητες τη διατήρηση πλεονασματικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, με το πλεόνασμα να φτάνει στο 2,7% του ΑΕΠ το 2025 και τη μείωση του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ, έναντι 68,9% το 2024. Άλλες προτεραιότητες του προϋπολογισμού είναι η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μεταρρύθμιση και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, τίθενται ως προτεραιότητες η διατήρηση του εύρωστου χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης σε βασικούς τομείς. Ο κ. Κεραυνός έκανε λόγο για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με σημαντικές κοινωνικές παροχές, ο οποίος είναι ισορροπημένος και σταθμίζει τις αβεβαιότητες που δημιουργεί το γεωπολιτικό περιβάλλον και δημιουργεί ασφάλεια για συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Κεραυνός περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) προηγούμενων ετών, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για τα δημόσια οικονομικά, καθώς και τα σοβαρά ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία ημικρατικών οργανισμών και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Share This Article