Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος τονίζουν ότι στην Κύπρο πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην ψήφιση νομοθεσιών που θα βοηθούν στην ανακούφιση, τη στήριξη, τη φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και το οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο. Με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις για το θέμα της ευθανασίας, ασθενείς και γιατροί σε κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για μια σειρά από λόγους.
«Σήμερα στην Κύπρο προσφέρονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας από ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο σε άτομα με καρκίνο. Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών, ενώ δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία σε ισχύ. Η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου οδηγεί και σε παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, η οποία προνοεί την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας».
Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από την όποια δύσκολη και βασανιστική ασθένεια στην αναζήτηση του τέλους. «Εάν δεν καθοριστούν κριτήρια, τότε κάποιοι άνθρωποι που δεν θα τα πληρούν ενδεχομένως να οδηγούνται σε άλλου είδους λύσεις ή επικίνδυνες, ή πιο βασανιστικές για τους ίδιους ή ακόμα και για τις οικογένειές τους καταστάσεις. Απαντώντας στα όσα αναφέρονται περί σύστασης ιατροσυμβουλίων και περί καθορισμού κριτηρίων κατά τρόπο που να έχουν το δικαίωμα της ευθανασίας μόνο άτομα τα οποία θα τα πληρούν, υπενθυμίζουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα απομονώσουμε, για άλλη μια φορά, μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών/ασθενών και θα τονίσουμε στις συνειδήσεις των ιδίων αλλά και των μελών των οικογενειών τους ότι πρέπει να υποκύψουν στο θάνατο. Ο καρκίνος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που καθηλώνει, ταλαιπωρεί, βασανίζει ή οδηγεί τους ανθρώπους στην απελπισία. Δυστυχώς, εκατοντάδες άνθρωποι στην Κύπρο που πάσχουν από άλλες ασθένειες σε ολόκληρη τους τη ζωή βρίσκονται σε παρόμοια ή/και εξίσου δύσκολη θέση. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μόλις πρόσφατα στην Κύπρο ευτυχήσαμε να ψηφίσουμε νομοθεσία που αφορά “πρώην καρκινοπαθείς”. Ένα τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας που μέχρι πριν από είκοσι χρόνια χαρακτήριζε τον καρκίνο ως “επάρατη νόσο”. Ως εκ τούτου, αυτό που αφήνεται να εννοηθεί περί συγκεκριμένης ομάδας ασθενών, “τελικού σταδίου”, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους καρκινοπαθείς, επίσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν κάποιος δεν προβάλει τον ισχυρισμό ότι για την ομάδα των καρκινοπαθών προσφέρεται ανακουφιστική φροντίδα, θα παραπέμψουμε στα όσα εν συντομία αναφέραμε στην αρχή της ανακοίνωσής μας».
ΠΙΣ και ΟΣΑΚ υπενθυμίζουν επίσης ότι στα συρτάρια για πολλά χρόνια βρίσκεται, πέραν από το νομοσχέδιο για τη δημιουργία δομών παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, και το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής νοσηλευτικής φροντίδας.