Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα θα συζητηθεί η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ μέσα από την οποία εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται η νομοθεσία για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης.
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η εφαρμογή της νομοθεσίας και στις περιπτώσεις αγοράς, ενοικίασης ή ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων ενώ εισάγονται μηχανισμοί ελέγχου κι ενισχύεται η εμπλοκή του Υφυπουργείου Πολιτισμού ώστε να εφαρμόζεται στην πράξη η νομοθεσία και ενισχύεται η διαφάνεια στη διαδικασία της επιλογής των έργων.
Ωστόσο, παρά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε εντός της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει την τελευταία στιγμή τροπολογία που προκαλεί έντονες αντιδράσεις μέσα στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ ζητά να αυξηθούν τα μέλη των κριτικών επιτροπών που αξιολογούν τα έργα τέχνης ώστε να μην είναι πλειοψηφία οι καλλιτέχνες και οι θεωρητικοί τέχνης.
Η ενέργεια του ΔΗΣΥ προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά αφού όπως επισημαίνεται από πολλές κατευθύνσεις δεν είναι δυνατόν σε μια κριτική επιτροπή που αξιολογεί έργα τέχνης να υπερτερούν άλλα διορισμένα μέλη και όχι οι άνθρωποι που έχουν την γνώση και την κατάρτιση για αυτό.
Άλλωστε, τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν να κάνουν με τη σύνθεση των κριτικών επιτροπών και κανένας δεν ήγειρε τέτοιο θέμα.
Με επιστολή που υπογράφουν το ΕΚΑΤΕ Κύπρου και το Φυτώριο, οι δυο κύριες οργανώσεις των καλλιτεχνών, καλούν όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν την Πρόταση Νόμου ως έχει καταλήξει μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας χωρίς να αλλοιώνουν τη σύνθεση των κριτικών επιτροπών.
Σημειώνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η διασφάλιση της ποιότητας της επιλογής των έργων τέχνης ενώ η αναφέρουν ότι η επιλογή των δημόσιων έργων δεν γίνεται από τις επιτροπές για να εξυπηρετεί την προσωπική αισθητική τους, αλλά για την εξασφάλιση της ποιότητας των επιλεγόμενων έργων, ούτως ώστε να δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρχεται σε επαφή με εικαστική τέχνη στην καθημερινότητα του.