Με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού στο οποίο μεγάλωσαν συνδέουν δεδομένα της Eurostat τον κίνδυνο φτώχειας για άτομα που είναι σήμερα ενήλικες, καθώς το ποσοστό όσων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ όσων προέρχονται από νοικοκυριά με καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την ΕΕ, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο, όπου το πρώτο ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.
Στην ΕΕ το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών, οι οποίοι ανέφεραν σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν 14 ετών, το 2023 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας. Συγκριτικά, κίνδυνο φτώχειας το 2023 διέτρεχε το 12,4% εκείνων που χαρακτήριζαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στην ηλικία αυτή ως καλή.
Στην Κύπρο, το 20,6% όσων ανέφεραν πως η οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό όπου μεγάλωσαν ήταν κακή διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 9,7% μεταξύ όσων μεγάλωσαν σε καλές οικονομικές συνθήκες.
Σε επίπεδο κρατών-μελών, η μεγαλύτερη διαφορά στον κίνδυνο φτώχειας ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία μεγάλωσε κάποιος καταγράφεται στη Βουλγαρία.