Σε πλήρη πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα κατεχόμενα, με την αντιπολίτευση να ζητά επίμονα πρόωρες «εκλογές»

7 Min Read


Επιμένει στο αίτημα για πρόωρες «εκλογές» η τ/κ αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

Σε πλήρη πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα κατεχόμενα, με την αντιπολίτευση να ζητά επίμονα πρόωρες «εκλογές» και το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) να υπερασπίζεται τις πρόσφατες αποφάσεις του για την εκλογή του νέου «προέδρου» της «βουλής».

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχιουρμαν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και Ζεκί Τσελέρ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), σε κοινή τους εμφάνιση, χαρακτήρισαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα ως «κρίση δημοκρατίας» και ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν διοικεί πλέον και το ζήτημα ξεπερνά τα όρια της βουλής».

Από την πλευρά του, το κυβερνών Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), μέσω του γενικού γραμματέα του Ογουζχάν Χασίπογλου, υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της εκλογής του Ζιγιά Οζτουρκλέρ ως νέου «προέδρου» της «βουλής» με 26 ψήφους. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η διαδικασία ήταν σύμφωνη με τον εσωτερικό κανονισμό της «βουλής» και το «Σύνταγμα».

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι «το μοντέλο λύσης δύο κρατών που προτείνει ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει την πλήρη υποστήριξη του κόμματός μας. Αυτό το μοντέλο λύσης πρέπει να τίθεται επίμονα στην ατζέντα στις ανεπίσημες συνομιλίες και δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συνολικές διαπραγματεύσεις εάν δεν αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητά μας από τον ΟΗΕ».

Το ΚΕΕ θεωρεί ότι «η λύση στη βάση της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει την εγκυρότητά της. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν σύντομα στη βουλή θα προχωρήσουν με την υποστήριξη του Κομματικού μας Συμβουλίου».

Απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» και επιμένει στη λύση δύο κρατών ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στο Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τη λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Τατάρ είπε ότι «η διεξαγωγή εκλογών αυτή την περίοδο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, καθώς μια τέτοια διαδικασία θα επιφέρει καθυστερήσεις και θα έχει υψηλό κόστος». «Δεν φοβάμαι κανέναν. Ναι, ο πρόεδρος είναι ουδέτερος, αλλά η πλευρά μου είναι η πλευρά του λαού, και ο λαός δεν έχει αυτή τη στιγμή τέτοια προσδοκία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η προτεραιότητα πρέπει να είναι η λειτουργία της βουλής, η έγκριση του προϋπολογισμού και η προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων».

Ευχαριστώντας το ΚΕΕ για την αδιάλειπτη υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας προσθέτοντας ότι «με την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είμαστε τέσσερα χρόνια μετά από το σημείο που ξεκινήσαμε, σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο».

Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι «η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι βιώσιμη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα». «Η ομοσπονδιακή λύση σημαίνει το τέλος μας», ανέφερε, καλώντας σε ενότητα για την περαιτέρω εδραίωση της πολιτικής των δύο κυρίαρχων κρατών.

Εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση της προβολής της λύσης των δυο κρατών, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συνάντησης 4+1 προσθέτοντας ότι «η Αγγλία μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής». Λέγοντας ότι «στο τραπέζι θα είναι δίπλα στον Τουρκοκύπριο και η μητέρα πατρίδα Τουρκία», ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό χωρίς την Τουρκία. Διεξάγουμε τον ίδιο αγώνα. Ο αγώνας μας είναι εθνικός, μια εθνική υπόθεση».

Αναφερόμενος στην εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διορισμό του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας ως Προσωπικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πριν το διορισμό της νυν Προσωπικής Απεσταλμένης, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετώπισε πρόσφατα κατά την απόκτηση βίζας από αυτή τη χώρα, επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη αναγνώριση των κατεχομένων. «Αυτή τη βίζα η Αυστραλία δεν την έδινε με τίποτα. Τους είπα ότι “είμαι ο πρόεδρος της τδβκ, δεν είμαι ο τουρίστας. Δεν θα επισκέπτω την Αυστραλία ως τουρίστας;”» ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, το οποίο, όπως δήλωσε, θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και θα μειώσει τον συνωστισμό στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ωστόσο, εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα οδοφράγματος στα Κόκκινα, δηλώνοντας ότι «στα Κόκκινα δεν τίθεται ζήτημα οδοφράγματος, αλλά transit διέλευσης».

Ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας εντός του κόμματός του και της τουρκοκυπριακής κοινότητας γενικότερα. «Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε μπροστά» ανέφερε.



Share This Article