Ένα ξεχωριστό τριήµερο βιώνουν από την Παρασκευή οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Ιωάννη και γενικότερα ο κόσµος της Λεµεσού, µέσα από την πρωτοπόρα πρωτοβουλία του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ για διοργάνωση της πρώτης εκδοχής του Φεστιβάλ «Η Γειτονιά του Σίνε Βόλος». Μιας πλατφόρµας που δοκιµάζει διαθεµατικές πρακτικές κοινωνικής συνεύρεσης και εµπλοκής, που ενδυναµώνει τόπους συνάντησης µε πυξίδα την τέχνη και τον πολιτισµό.
Πρωταρχικός στόχος του φεστιβάλ, στο οποίο το σχεδιασµό και την επιµέλεια έχει η Έλενα Αγαθοκλέους, είναι η καταγραφή και συλλογή προφορικών ιστοριών, φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών που αφορούν τη γειτονιά. Το υλικό θα συµβάλει στη δηµιουργία του πρώτου Αρχείου Ιστοριών της γειτονιάς.
Το ΜΙΤΟΣ, σχεδιάζοντας µια βιώσιµη στρατηγική για το φεστιβάλ, ενέπλεξε στις δραστηριότητες ένα διεπιστηµονικό και διακαλλιτεχνικό δίκτυο συνεργατών.
Το φεστιβάλ περιλαµβάνει δωρεάν ψυχαγωγικές και συµµετοχικές δράσεις, ενεργοποιεί και συνδέει τις υφιστάµενες υποδοµές όπως είναι το Πάρκο του Σίνε Βόλος, το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, η αυλή του Κοινωνικού Παντοπωλείου και το parking της υπεραγοράς Σκλαβενίτη, όπου κάποτε λειτουργούσε το θερινό σινεµά.
Η συγκεκριµένη συνοικία πήρε το όνοµά της από τον ιστορικό κινηµατογράφο Σίνε Βόλος που δηµιούργησε ο επιχειρηµατίας Αντώνης Βόλος (µε αρχιτέκτονα τον Φώτη Κολακίδη) και λειτούργησε µε χειµερινή και θερινή αίθουσα από το 1950 µέχρι το 1985. Οι πρώτοι κάτοικοι συνοικίας προέρχονται κυρίως από την Πάφο και τα χωριά της Λεµεσού και η άφιξή τους συνδέεται µε τη βιοµηχανική ανάπτυξη της περιοχής των Τσιφλικουδιών. Οι επόµενες πληθυσµιακές αφίξεις είχαν προσφυγική και µεταναστευτική καταγωγή, ενώ σήµερα η ανάπλαση των δυτικών περιοχών της πόλης και οι πολεοδοµικές αλλαγές έχουν φέρει νέες δυναµικές στη γειτονιά και ακόµα πιο πολλά αφηγήµατα.
Στο διήµερο που πέρασε διοργανώθηκαν, µεταξύ άλλων, περίπατος µε αρχιτεκτονική ξενάγηση στη γειτονιά του Σίνε Βόλος, αναβίωση του θερινού σινεµά µε προβολές, περίπατος στον Τουρκοµαχαλλά και παράθεση αναµνήσεων από τη ζωή περασµένων εποχών.
Σήµερα, τελευταία µέρα του φεστιβάλ, µια γκάµα πρωτότυπων δράσεων αρχίζουν στις 11 το πρωί και κορυφώνονται στις 9 το βράδυ.
Από τις 11 µέχρι τις 12:30, µαθήτριες και µαθητές του πολυπολιτισµικού IH’ ∆ηµοτικού (Αγίου Αντωνίου) παρουσιάζουν πώς αλληλεπιδρούν µε τη γειτονία και την πόλη τους µέσω διαφόρων project, ενώ ο λογοτέχνης Μάριος Αγαθοκλέους, γέννηµα-θρέµµα και κάτοικος της περιοχής, διαβάζει µια ιστορία που έγραψε για τα εγγόνια του.
Παράλληλα, διοργανώνεται συζήτηση, δίκτυα και εµπειρίες από τη γειτονιά, µε τη δασκάλα Μαρία Ιζαµπέλα Αχιλλέως και την κοινωνική λειτουργό Χρυστάλλα Χατζηαντώνη.
Στις 3, στο Πάρκο του Σίνε Βόλος, θα δοθεί παιδική παράσταση µε το έργο «Μορµόλης» και στις 4 διοργανώνεται εργαστήρι διαδραστικής αγγειοπλαστικής. Παράλληλα, στο χώρο του Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων θα προβληθεί το ντοκιµαντέρ «Η Κλαίρη, τι κάνει;» που καταπιάνεται µε το πρόβληµα της άνοιας και τις σχέσεις των παιδιών µε τους πάσχοντες γονείς και ακολουθεί συζήτηση µε συντονίστρια την κλινική ψυχολόγο – γεροντολόγο, Ζωή Mητρούσκα.
Από τις 6 µέχρι τις 7 το απόγευµα είκοσι πέντε νέοι άνθρωποι από την Κύπρο, το Βέλγιο, την Κροατία, τον Λίβανο και την Ιορδανία ανταλλάσσουν µουσικές εµπειρίες και παραδόσεις.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ λειτουργούν τέσσερις Σταθµοί όπου οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να συνεισφέρουν στο Αρχείο της Γειτονιάς µε µια ιστορία ή φωτογραφία, ενώ οι γυναίκες καλούνται να «κοντέψουν τζιαι να ψηφίσουν» και να καταθέσουν τις ιδέες τους για το πώς θα ήθελαν να µοιάζει ένας ενδυναµωτικός χώρος για τις γυναίκες της γειτονιάς. Σε άλλο Σταθµό, φοιτήτριες και φοιτητές του τµήµατος Επικοινωνίας και ∆ιαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, συνεργάτες στη συλλογή ιστοριών, µοιράζονται δηµιουργικά υλικό από το Αρχείο της Γειτονιάς, ενώ σε άλλο σηµείο η καλλιτέχνιδα Μαρία Κυριάκου δηµιουργεί ένα βιντεοκολάζ µε εικόνες εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και προσωπικών αντικειµένων.