Στις 22 Νοεμβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα στη Λάρνακα, αφού εκείνη την ημερομηνία σχεδιάζεται να ανοίξει για το κοινό. Όπως ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, στις 4 Νοεμβρίου θα γίνει η επίσημη παράδοση του έργου από τον εργολάβο στο δήμο, ο οποίος όμως έχει ζητήσει κάποιες μικρές διορθώσεις και τελευταίες πινελιές προτού ανοίξει τις πόρτες του χώρου για το κοινό. Ως εκ τούτου, ο κόσμος εκτός απροόπτου θα μπορεί να απολαύσει τον καινούργιο χώρο πρασίνου στην περιοχή Δροσιάς από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.
Το πάρκο Σαλίνα είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πάρκα που κατασκευάζει ο Δήμος Λάρνακας αυτό το διάστημα και είναι πολυαναμενόμενο έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τεχνητή λίμνη.
Το σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό και προβλέπει δύο κύριες πύλες εισόδου, μια από την οδό Λεωνίδα Κιούππη απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο και δεύτερη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Κατασκευάστηκαν επίσης δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς από την πλευρά της οικιστικής περιοχής. Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, υπάρχει πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες σε αμφιθεατρικό σχήμα. Ακόμα πιο μπροστά με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το Ξέφωτο που είναι χώρος εκδηλώσεων.
Το λεγόμενο Κεντρικό Πράσινο είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου χωροθετείται επίσης το αναψυκτήριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Κεντρικό Πράσινο και τη Λίμνη που είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου. Υπάρχει επίσης δυτικά της Λίμνης η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δεντροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.
Ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη υπάρχει η γέφυρα, η οποία φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της Λίμνης. Στο νοτιοανατολικό άκρο δημιουργήθηκε παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών.
Στο επίκεντρο της κεντρικής ιδέας πίσω από το σχέδιο είναι ο αστικός ιστός μέσα από τη σύνδεση τμημάτων της πόλης όπως ο Δημοτικός Κήπος με την οικιστική περιοχή προς τα δυτικά και το πάρκο με ποδηλατόδρομους της Αλυκής, τη δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων προς το πάρκο, το διαχωρισμό διακίνησης πεζών και οχημάτων προς το πάρκο και την ενθάρρυνση διακίνησης πεζών από τη γειτονιά.
Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, με δεδομένο το περιορισμένο μέγεθος του πάρκου σε συνδυασμό με τις αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις μεταξύ των οποίων και η διατήρηση των διατηρητέων οικοδομών, κύριος στόχος είναι η προστασία του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων, της δημιουργίας υδατοπερατών επιφανειών από πουρί, μελισσόχορτο και φυτόχωμα, του περιορισμού των σκληρών επιφανειών μόνο στις απαραίτητες όπως η διακίνηση οχημάτων και ο χώρος στάθμευσης, της αλληλοεπικάλυψης χρήσεων όπως η διπλή χρήσης της Αλέας ως πορείας πεζών και ελεγχόμενης διακίνησης οχημάτων, του περιορισμού των πολλών διάσπαρτων κατασκευών και της δημιουργίας κεντρικού πρασίνου σε φυσική μορφή.
Η ανάδειξη των διατηρητέων οικοδομών επιδιώκεται μέσω της οπτικής και φυσικής συνοχής με την Αλέα και της χωροθέτησης της Λίμνης και του αναψυκτηρίου σε σχέση με τις οικοδομές.
Σχεδόν όλα τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται και σ’ αυτά έχουν προστεθεί ενδημικά και ιθαγενή είδη. Στο Κεντρικό Πράσινο υπάρχουν πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, ελιές και τρέμιθοι. Στη χώρο της Λίμνης και του Παιδότοπου φυτεύτηκαν οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιές και κιτρομιλιές, ενώ η Γέφυρα διανθίζεται με αρωματικούς θάμνους.