«Aσθενής» η δηµοκρατία, ενώ η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα αυτιά στις κραυγές απόγνωσης της κοινωνίας

9 Min Read


Τρύπησε και τον πάτο η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία, λόγω των σκανδάλων και της διαχείρισης των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως η ακρίβεια, τα υψηλά επιτόκια, οι χαµηλοί µισθοί, οι πενιχρές συντάξεις κτλ.

Σύµφωνα µε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόµετρο), οι Κύπριοι είναι οι πιο δυσαρεστηµένοι στην Ευρώπη όσον αφορά τη λειτουργία της δηµοκρατίας στη χώρα και το βαθµό στον οποίο λαµβάνεται υπόψη η φωνή τους από τους αρµόδιους.

Πιο συγκεκριµένα, στο ερώτηµα κατά πόσο είναι ικανοποιηµένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δηµοκρατία στη χώρα στην οποία διαµένουν, από τους Κύπριους οι οποίοι συµµετείχαν στην έρευνα οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά (62%) και µόνο το 38% τοποθετήθηκαν θετικά.

Σηµειώνεται ότι η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών απάντησαν αρνητικά στο ερώτηµα αυτό. Ο µέσος όρος των πολιτών από άλλες χώρες, οι οποίοι απάντησαν στην ίδια ερώτηση, είναι 55% (θετική άποψη όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η δηµοκρατία στη χώρα στην οποία διαµένουν) έναντι 43%.

Επισηµαίνεται ότι σε σύγκριση µε αντίστοιχη έρευνα, η οποία πραγµατοποιήθηκε από την Κοµισιόν την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2024, το ποσοστό των Κυπρίων οι οποίοι απάντησαν θετικά στο πιο πάνω ερώτηµα µειώθηκε στη νέα έρευνα κατά 3%, ενώ αυξήθηκε αντίστοιχα το ποσοστό όσων απάντησαν αρνητικά. Η µόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε χειρότερη επίδοση από την Κύπρο είναι η Ελλάδα (26% θετική άποψη έναντι 73% αρνητική άποψη).

60% των Κυπρίων νιώθουν ότι δεν ακούγεται η φωνή τους

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο αισθάνονται ότι η φωνή τους µετράει στη χώρα στην οποία διαµένουν, οι περισσότεροι Κύπριοι απάντησαν αρνητικά (60%), ενώ 39% τοποθετήθηκαν θετικά και 1% απέφυγαν να τοποθετηθούν. Αντίθετα, οι περισσότεροι πολίτες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τοποθετήθηκαν θετικά (65% έναντι 33%). Επισηµαίνεται ότι η µόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε χειρότερη επίδοση από την Κύπρο είναι η Ελλάδα (32% θετική άποψη έναντι 67% αρνητική άποψη).

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο τα πράγµατα στη χώρα πάνε προς τη σωστή ή τη λανθασµένη κατεύθυνση, από τους Κύπριους µόνο το 24% απάντησαν θετικά, ενώ η πλειοψηφία απάντησαν αρνητικά (64%) και 12% απέφυγαν να τοποθετηθούν. Ενδεικτικά, από τις υπόλοιπες χώρες ποσοστό 34% των πολιτών τοποθετήθηκαν θετικά, 57% αρνητικά και 9% απέφυγαν να απαντήσουν.

Ακτινογραφία των αποτελεσµάτων των εκλογών

Σηµειώνεται ότι η έρευνα στόχευε στην αποτίµηση της συµπεριφοράς των ψηφοφόρων στα κράτη-µέλη της ΕΕ κατά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα (µε δυνατότητα να δώσουν µέχρι τρεις απαντήσεις), οι επιλογές οι οποίες πήραν τα πιο υψηλά ποσοστά από τους συµµετέχοντες στην έρευνα από την Κύπρο είναι οι ακόλουθες: «Πάντα ψηφίζω» (55% έναντι 42% στην ΕΕ) και «Επειδή αυτό είναι το καθήκον µας ως πολίτες» (55% έναντι 42%). Σηµειώνεται ότι από τις υπόλοιπες επιλογές τα πιο υψηλά ποσοστά πήραν οι ακόλουθες απαντήσεις: «Για να στηρίξω το πολιτικό κόµµα ή/και τον υποψήφιο που νιώθω πιο κοντά µου» (19% έναντι 20% στην ΕΕ), «Επειδή είµαι υπέρµαχος/η της ΕΕ» (11% έναντι 17%) και «Για να στηρίξω την κυβέρνηση» (11% έναντι 10%).

Στην ερώτηση ποιο είναι το βασικό θέµα που τους έχει ενθαρρύνει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα, οι επιλογές οι οποίες πήραν τα πιο υψηλά ποσοστά από τους συµµετέχοντες στην έρευνα από την Κύπρο είναι οι ακόλουθες: «Η οικονοµική κατάσταση» (56% έναντι 41% στην ΕΕ), «Η αύξηση των τιµών και του κόστους ζωής» (47% έναντι 42%), «Η µετανάστευση και το άσυλο» (45% έναντι 28%).

Οι περαιτέρω απαντήσεις ήταν: «Η εκπαίδευση» (26% έναντι 13%), «Η δηµοκρατία και το κράτος δικαίου» (24% έναντι 32% στην ΕΕ), «Η διεθνής κατάσταση» (21% έναντι 34%), «Η άµυνα και η ασφάλεια της ΕΕ» (21% έναντι 28%), «Το στεγαστικό» (18% έναντι 10%), «Η κοινωνική προστασία, πρόνοια και πρόσβαση στην υγειονοµική περίθαλψη» (18% έναντι 24%), «Το περιβάλλον και η κλιµατική αλλαγή» (16% έναντι 28%), «Η ανεργία» (13% έναντι 11%), «Το έγκληµα» (9% έναντι 17%), «Η ισότητα των φύλων» (3% έναντι 7%) και «Η ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονοµίας και κοινωνίας» (3% έναντι 6% στην ΕΕ).

Η απογοήτευση οδηγά στην αποχή

Από την άλλη πλευρά, οι βασικοί λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν όσοι δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωµα είναι οι ακόλουθοι: «∆εν ενδιαφέροµαι για την πολιτική» (30% στην Κύπρο έναντι 20 στην ΕΕ), «Έλλειψη εµπιστοσύνης και δυσαρέσκεια προς την πολιτική» (29% έναντι 21%), «Η ψήφος δεν έχει συνέπειες/δεν αλλάζει τίποτα» (28% έναντι 17%), «Ποτέ ή σπάνια ψηφίζω» (16% έναντι 13%), «Δεν είµαι ικανοποιηµένος µε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (12% έναντι 8%), «Ήµουν διακοπές ή/και µακριά από το σπίτι τη µέρα των εκλογών» (11% έναντι 12% στην ΕΕ) και «Ήµουν πολύ απασχοληµένος/η και δεν είχα χρόνο τη µέρα των εκλογών» (11% έναντι 12%).

∆ύο στους τρεις αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωµή των λογαριασµών του µήνα

Τα αποτελέσµατα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν τα σοβαρά προβλήµατα τα οποία αντιµετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Στην ερώτηση κατά πόσο έχουν αντιµετωπίσει δυσκολίες τους τελευταίους δώδεκα µήνες στην αποπληρωµή των λογαριασµών του µήνα, ποσοστό 65% απάντησαν θετικά (27% κάθε µήνα και 38% αρκετά συχνά). Σηµειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο πιο ψηλό ποσοστό στην ΕΕ (µέσος όρος 36%), µετά την Ελλάδα (83%).

Σε σύγκριση µε αντίστοιχη έρευνα η οποία πραγµατοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2024, το ποσοστό των Κυπρίων που αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωµή των λογαριασµών τους αυξήθηκε κατά 9% (+10% όσοι αντιµετωπίζουν προβλήµατα κάθε µήνα και -1% όσοι αντιµετωπίζουν προβλήµατα κατά περιόδους).

Επισηµαίνεται, µάλιστα, ότι σε άλλη ερώτηση η πλειοψηφία των Κυπρίων εξέφρασαν την ανησυχία ότι στα επόµενα χρόνια θα χειροτερεύσει το βιοτικό τους επίπεδο (41% έναντι 26% στην ΕΕ).

Σηµειώνεται ότι από τους υπόλοιπους µεγάλο ποσοστό εξέφρασαν απλώς την προσδοκία να παραµείνει το βιοτικό τους επίπεδο στο ίδιο επίπεδο µε το σηµερινό (39% έναντι 55% στην ΕΕ), ενώ είναι πολύ χαµηλό το ποσοστό που εξέφρασαν την προσδοκία ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα αυξηθεί στα επόµενα χρόνια (16% και στην Κύπρο και στην ΕΕ).



Share This Article