Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ αναπτέρωσε τις ελπίδες για μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην πολυπόθητη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναφέρονται σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.
Η κατάσταση, ωστόσο, είναι ακόμα ρευστή, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί οτιδήποτε μέχρι στιγμής. Είναι παρ’ όλα αυτά θετικό ότι μετά από τη στασιμότητα που υπάρχει από το 2017 με το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ξεκίνησε σιγά-σιγά να φυσάει ένας αέρας αισιοδοξίας, λαμβάνοντας υπόψιν και τη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στην Κύπρο, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία της προετοιμασίας με προτεραιότητα μια συνάντηση μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης. Είναι γνωστό ότι η ε/κ πλευρά θέτει τη διάνοιξη σημείων διέλευσης στα Κόκκινα και στο Πυρόι, ενώ η τ/κ πλευρά θέτει αίτημα για άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς.
Την ίδια ώρα και οι δύο πλευρές επιχειρούν να οριοθετήσουν το γήπεδο στο οποίο θα κληθούν να αγωνιστούν θέτοντας όρους και προϋποθέσεις των τριών τραπεζιών που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και την απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τατάρ. Πάντως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν φαίνεται να υπάρχουν πλέον και πολλές επιλογές για τον ηγέτη των Τ/κ, ενώ απ’ ότι φαίνεται -και παρά τις προσπάθειές του να αποδείξει το αντίθετο- ο κ. Τατάρ βρίσκεται σε διάσταση τουλάχιστον με τη διάθεση της Τουρκίας να συναινέσει σε μια ακόμα προσπάθεια για λύση. Πάντως πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία ενώ προβάλλει τη λύση δύο κρατών δεν θα επιμείνει σε αυτή τη θέση και θα αποδεχθεί τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της ΔΔΟ προκειμένου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να μη χρεωθεί οποιαδήποτε αποτυχία της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η στάση της Τουρκίας προκαλεί προβλήματα στον κ. Τατάρ, ο οποίος συνεχίζει να τηρεί μια σκληρή στάση και νιώθει πιεσμένος και από την Άγκυρα σε σχέση με τις θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει.
Στη βάση αυτού του δεδομένου δεν είναι τυχαία η επίθεση που ξεκίνησε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στα κατεχόμενα εναντίον της «κυβέρνησης» Τατάρ. Το ΡΤΚ φαίνεται να νιώθει πιο ελεύθερο από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα και από τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο χρόνο ο κ. Τατάρ θα είναι παρελθόν.
Από την άλλη, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι δηλώσεις του πρώην διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας, Οζντίλ Ναμί, στον χθεσινό «Φιλελεύθερο» ότι βλέπει να έρχεται μια αλλαγή στην ηγεσία των κατεχομένων και την προτροπή του προς του Κυπρίους να δείξουν αποφασιστικότητα για να τελειώνουμε με το Κυπριακό.
Μιχάλης Μιχαήλ