Η Λάρνακα έστειλε μήνυμα ότι τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο, η κοινωνία απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και όχι ημίμετρων.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024, η διαμαρτυρία που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λάρνακα με τίτλο η Ακρίβεια Τσακίζει, Πάρτε Μέτρα Τώρα. Η διαμαρτυρία έγινε στη πλατεία Κίμωνος στη Λεωφ. Αθηνών – Φοινικούδες όπου χαιρετισμό απεύθυνε η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, ο Γιώργος Σωτηρίου εκ μέρους της ΠΕΟ και ο Πανίκκος Ξιούρουππας εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας. Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου των φοινικούδων κρατώντας πανό και πικετ με συνθήματα για την ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας με ουσιαστικά μέτρα.
Η Χρυστάλλα Αντωνίου στο χαιρετισμό της ανάφερε ότι «Στην Κύπρο του 2024, κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν ο μισός σχεδόν πληθυσμός βρίσκεται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχιας. Τα νούμερα των στατιστικών είναι σοκαριστικά με την καταγραφή για το ποσοστό που βρίσκεται σε συνθήκες κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι.» και συνέχισε αναφέροντας ότι « Εμείς, με την σημερινή μας κινητοποίηση, που είναι η συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων που οργάνωσε το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, θέλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στον κ.Χριστοδουλίδη και από τη Λάρνακα. ΄Ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα τα οποία απαιτούν με τη σημερινή διαδήλωση οργανώσεις και κινήματα για ανακούφιση των νοικοκυριών από την Ακρίβεια. Τέλος έκανε αναφορά στη οικονομικό φόρουμ που διοργάνωση την Τετάρτη 30/10 το ΑΚΕΛ και στο συμπέρασμα που εξάχθηκε από την συζήτηση με τους οικονομικούς παράγοντες και φορείς του τόπου για την ανάγκη επανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου για βιώσιμη και κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο Γιώργος Σωτηρίου εκ μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ ανάφερε ότι με την παρουσία τους εκφράζεται διαμαρτυρία ενάντια στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών και των υπηρεσιών, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ενοίκια και γενικά την διαμαρτυρία μας για την αισχροκέρδεια σε βάρος την κοινωνίας. Συνέχισε ότι οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές πληρώνουμε την αδυναμία και την αδιαφορία και αυτής της κυβέρνησης όπως και της προηγούμενης και ανάφερε μερικά μέτρα που αξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ.
Ο Πανίκκος Ξιούρουππας εκ μέρους της κοινωνικής συμμαχίας ανάφερε ότι οι κοινωνία δεν μπορεί να μένει απαθείς στη κατάσταση που ζούμε με την ακρίβεια το τελευταίο καιρό και με τη σειρά τους πολίτες ενώνουν τη φωνή τους στη σημερινή διαμαρτυρία για να στείλουν το μήνυμα για αξιοπρέπεια στη ζωή.
Η διαμαρτυρία έκλεισε σχηματίζοντας οι παρευρισκόμενοι ανθρώπινη αλυσίδα με πανό και συνθήματα κατά μήκος τους παραλιακού μετώπου των φοινικούδων.
2.11.2024
Χαιρετισμός Χρυστάλλας Αντωνίου στην διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας
Φοινικούδες – 2/11/2024
«Τα εργοστάσια μεγάλα
Τα μεροκάματα μικρά» τραγούδησε ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος. Για την εποχή που γράφτηκε και τραγουθήθηκε, αφού ο πολιτισμός διαχρονικά αποτυπώνει την εικόνα της κοινωνίας. Επίκαιρο και στις σημερινές συνθήκες…
Στην Κύπρο του 2024 , κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν ο μισός σχεδόν πληθυσμός βρίσκεται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Τα νούμερα των στατιστικών είναι σοκαριστικά με την καταγραφή για το ποσοστό που βρίσκεται σε συνθήκες κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι.
Τα νούμερα αφορούν σε νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα ούτε καν για τα στοιχειώδη. Η ακρίβεια τσακίζει και οι μισθοί δεν αρκούν για τους λογαριασμούς και τις πιο άμεσες υποχρεώσεις.
΄Όταν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, κατάργησε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επειδή δεν συνέτρεχαν λόγοι να υπάχουν τα μέτρα!! (κατά την κυβέρνηση), η πίεση του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, και άλλων οργανώσεων και φορέων, τους ανάγκασε να επαναφέρουν κάποια μέτρα, τα οποία όμως απέχουν πολύ από τις πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας.
Εμείς, με την σημερινή μας κινητοποίηση, που είναι η συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων που οργάνωσε το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, θέλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στον κ.Χριστοδουλίδη και από τη Λάρνακα. ΄Ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Η νέα γενιά διεκδικεί την αξιοπρέπεια στο μισθό και στη διαβίωση. Δεν τιμά κανένα αυτό που βιώνουμε σήμερα. Να αποτελεί δηλαδή δίλημμα για τα νεαρά ζευγάρια πώς θα προχωρήσουν στη ζωή τους. Σπίτι ή παιδί;
Το στεγαστικό να εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες συνανθρώπους μας, που δεν τα βγάζουν πέρα με τα απαγορευτικά ενοίκια, τις απλησίαστες τιμές αγοράς και τον φόβο των επιτοκίων.
Στη Λάρνακα του 2024 λειτουργούν ακόμα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια.
Ο κόσμος πνίγεται. Με ή χωρίς εισαγωγικά.
Το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ, η οργάνωση της νεολαίας η ΕΔΟΝ, η οργάνωση των αγροτών η ΕΚΑ, η ΕΚΥΣΥ, το Σωματείο ΜΑΝΑ και άλλος κόσμος που δεν συμβιβάζεται με τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό μας λόγω της ακρίβειας, των ψηλών επιτοκίων και των συνθηκών φτωχοποίησης , βρισκόμαστε σήμερα εδώ και διεκδικούμε για τους συνταξιούχους, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού , για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαιτούμε μεταξύ άλλων:
• Μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα και επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη ανάγκης
• Μείωση επιτοκίων και φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών
• Ρύθμιση της αγοράς ενοικίων και εισαγωγή επιδόματος ενοικίου/στέγασης στη βάση κριτηρίων
• Προστασία πρώτης κατοικίας από εκποιήσεις
• Αξιοπρεπή κατώτατο μισθό
• Πλήρη επαναφορά και επέκταση της ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο του τόπου
• Κατάργηση πέναλτι 12% στις συντάξεις
• Αύξηση οροφής εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχου, τέκνου, μονογονιού και φοιτητικής χορηγίας
• Επαναφορά επιδότησης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης και τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
Μόλις την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε το 3ο Φόρουμ για την οικονομία από το ΑΚΕΛ.
Το βασικό μήνυμα του Φόρουμ ήταν ένα. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου χρειάζεται επανασχεδιασμό για να μπορεί να διασφαλίζει τη μόνιμη, σταθερή αλλά πολύ περισσότερο τη βιώσιμη και κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Το ΑΚΕΛ έθεσε για άλλη φορά την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να εγγυόνται μια δυνατή οικονομία, όχι μόνο για τους λίγους. Μια οικονομία η οποία θα μεγαλώνει χωρίς να μεγαλώνουν μαζί της και οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Χωρίς να παγιώνεται η διαφθορά και η άναρχη ανάπτυξη που στρέφεται σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Το ΑΚΕΛ έχει την τόλμη και την πολιτική βούληση να συζητά με τους πρωταγωνιστές της οικονομίας αναπτύσσοντας ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο. Πολύ περισσότερο όμως έχει προτάσεις που να δίνουν ισχυρή προοπτική για την οικονομία του τόπου.
Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη συνολικής στρατηγικής για την ακρίβεια. Όχι ημίμετρα, όχι αποσπασματικές λύσεις.
Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της!
Περιμένει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά μέτρα.