Υπό τη σκιά των πρόσφατων επιθέσεων σε αλλοδαπούς διανομείς φαγητού στη Λεμεσό, η Συμμαχία Ενάντια στην Ακροδεξιά, στο Φασισμό και στο Ρατσισμό πραγματοποίησε, το βράδυ της Τετάρτης, αντιρατσιστική κινητοποίηση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό.

Υπό τον τίτλο «Ένας χρόνος από τα πογκρόμ σε Λεμεσό και Χλώρακα: Η αντιρατσιστική κινητοποίηση», η Συμμαχία διοργάνωσε εκδήλωση και συζήτηση στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και πρώην ΥΠΕΣ, Νεοκλής Συλικιώτης, είπε πως «η συμπλήρωση ενός χρόνου από τα ρατσιστικά πογκρόμ, η πρόσφατη επιβεβαίωση του ΕΔΑΔ για τη χρήση της πρακτικής των pushbacks σε αιτητές ασύλου, οι ολοένα και συχνότερες επιθέσεις σε διανομείς φαγητού και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας, ακροδεξιάς ρητορικής και φασιστικής αντιμετώπισης προς τις ευάλωτες αυτές ομάδες, καθιστούν τον ρόλο της Συμμαχίας αυτής, αλλά και όλων των ομάδων που κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώθηκε, πιο κρίσιμο από ποτέ».
Από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός, κοινωνιολόγος Αντρέας Παναγιώτου ανέφερε ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πάντα θα υπάρχει μια μερίδα της κοινωνίας με τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και το γεγονός πως η κοινωνία της Κύπρου, όπως και άλλων χωρών, μεταφορτώνεται μέσα από την άφιξη ξένων υπηκόων. Αυτοί που έρχονται στην Κύπρο, είτε για οικονομικούς είτε για γεωγραφικούς λόγους, θέλοντας και μη, δημιουργούν τη νέα κυπριακή κοινωνία του μέλλοντος», είπε, και σημείωσε ότι πάντα θα υπάρχει μια μερίδα ατόμων «που θα ψάχνει κάποιον να μισεί». Όσον αφορά στις επιθέσεις σε διανομείς φαγητού, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα κίνητρα των δραστών.
Σε ομιλία της, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΙΣΑ, Ανθούλα Παπαδοπούλου, έκανε λόγο για ένα «άκρατο ρατσιστικό αφήγημα και εχθρικό περιβάλλον για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση» και το οποίο «παρουσίαζε τους πρόσφυγες και μετανάστες ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και την επιβίωση της χώρας, τη δημογραφία και την πολιτιστική της ταυτότητα».
Στις συνθήκες που διαμορφώνουν ακροδεξιά και ρατσιστικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος Άδωνης Φλωρίδης, ο οποίος είπε ότι «οι περίοδοι των μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, πάντα αποκαλύπτουν το πρόσωπο πίσω από το προσωπείο, επειδή το μαχαίρι μπαίνει στο κόκαλο και οι υποκριτικές ρητορικές δεν μπορούν να ισορροπήσουν σε κανένα τεντωμένο σχοινί».