Ομοφωνία επικρατεί ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση όσον αφορά τη σημαντικότητα της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν στις 30 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Σημειώνονται οι επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά την εμπλοκή της Κύπρου στην κρίση στην περιοχή μας από τη μια και η θέση του ΔΗΣΥ για πλήρη συστράτευση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ από την άλλη.
Του
Μιχάλη Μιχαήλ
Σαφή και συγκεκριμένα οφέλη βλέπει η κυβέρνηση από τη συνάντηση της 30ής Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, να δηλώνει στη «Χαραυγή» ότι κατ’ αρχάς αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνας ασφάλειας και ως γέφυρα συνεργασίας σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, η κυβέρνηση αξιολογεί ως σημαντική την πρόοδο που καταγράφεται στις διμερείς σχέσεις ΚΔ-ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών αποτελεί την επιβεβαίωση αυτής της προόδου σε μια σειρά από πεδία συνεργασίας, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, οι επενδύσεις και άλλα».
Η κυβέρνηση αξιολογεί ως σημαντική την επαναβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ της μορφής της επιδιωκόμενης λύσης. «Αυτή η τοποθέτηση είναι σημαντική, διότι βρισκόμαστε παραμονές μιας νέας προσπάθειας για διερεύνηση του εδάφους για διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία να αμφισβητεί το συμφωνημένο πλαίσιο και να αξιώνει άλλες επιλογές, τις οποίες εμείς δεν αποδεχόμαστε.
Το άλλο σημείο που αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα διαμορφωθεί μετά από μια ενδεχόμενη λύση να διασφαλίζει τη συνέχιση του σταθεροποιητικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας». Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται και φαίνεται να ασπάζονται την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΑΚΕΛ: Οι συνεργασίες μας να μην κινούνται εχθρικά προς όποιους τρίτους
Από πλευράς ΑΚΕΛ ο υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης και μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Ηλίας Δημητρίου, επεσήμανε στη «Χαραυγή» τη σημαντικότητα των ΗΠΑ και τον ρυθμιστικό διεθνή και περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζουν. Ο Η. Δημητρίου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ευελπιστεί ότι η συνάντηση «θα μπορέσει να συμβάλει στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ, απομακρύνοντας την αξίωσή τους για λύση δύο κρατών. Σίγουρα είναι θετικό ότι στις δηλώσεις Μπάιντεν εκφράστηκε η στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης» από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.
Βεβαίως, πρόσθεσε, την ώρα που επιδιώκουμε να λύσουμε το Κυπριακό δεν πρέπει να εμπλέξουμε τη χώρα μας σε άλλα διεθνή προβλήματα, καθιστώντας την Κύπρο περιφερειακό τόξο κανενός. Γενικότερα, πρόσθεσε ο Η. Δημητρίου, «δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να λειτουργεί ως στρατηγικό πιόνι ορισμένων κρατών, αψηφώντας τον αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μας με άλλα κράτη. Αντίθετα, η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να εδράζεται στην ανάπτυξη αμοιβαίου οφέλους με τους εταίρους μας, οι δε διμερείς ή και ευρύτερες συνεργασίες μας να μην κινούνται εχθρικά προς όποιους τρίτους. Προπαντός, η Κύπρος πρέπει να προωθεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρήνη και τη συνεργασία των κρατών».
Καταλήγοντας, ο Η. Δημητρίου υπέδειξε ότι «το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες, στις 5 Νοεμβρίου, ενδέχεται να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική τους, με πιθανό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Συνεπώς, το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν θα διαφανεί το ερχόμενο διάστημα».
ΔΗΣΥ: Πολλά τα πλεονεκτήματα από μία στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
Είναι διαχρονική η θέση του ΔΗΣΥ, ανέφερε στη «Χαραυγή» η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου, Ξένια Κωνσταντίνου, πως «τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου διασφαλίζονται πιο αποτελεσματικά εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί με συνέπεια έναν φιλοδυτικό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό στις εξωτερικές της σχέσεις, δίχως βεβαίως να διαταράσσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις γείτονες χώρες».
Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ αξιολογεί θετικά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο και θεωρεί ότι «έστειλε θετικά μηνύματα αναφορικά με τη σημασία της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Η αναφορά στο κείμενο των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που να αντανακλά την πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που έχει συμφωνηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη».
Η Ξ. Κωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι το κόμμα της θεωρεί ότι η Κύπρος μέσα από μία στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει αμερικανική στήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και άλλα πλεονεκτήματα σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας, όπως τον τομέα της άμυνας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της έρευνας.
«Πιστεύουμε ακόμα ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση και συνέπεια σε τρεις άξονες -ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα- πείθοντας για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας και επιδιώκοντας την απαιτούμενη στήριξη για επιστροφή σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, καλλιεργώντας ταυτόχρονα θετικό κλίμα στις σχέσεις μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα», κατέληξε.
ΔΗΚΟ: Η συνάντηση αποκτά πρόσθετη αξία εάν ληφθεί υπόψη η περίοδος που έγινε
Και το ΔΗΚΟ θεωρεί το αποτέλεσμα της συνάντησης ως μια ισχυρή διπλωματική επιτυχία για την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Θεόδωρος Μανιταράς, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η συνάντηση αποκτά πρόσθετη αξία εάν ληφθεί υπόψη η κρίσιμη χρονική περίοδος που έγινε, «τόσο για το Κυπριακό όσο και για την κατάσταση στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε επίσης το ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, κυρίως όμως ως αξιόπιστος και συνεπής εταίρος». Ο κ. Μανιταράς σημείωσε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και καινοτομίας δημιουργεί προοπτικές και υψηλές προσδοκίες και επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρά με περισσότερη αυτοπεποίθηση στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς, η συμβολή αμερικανικών επενδύσεων ενισχύει την οικονομία μας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη θέση της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου».
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι αυτή η ξεκάθαρη θέση αποτελεί απάντηση στις παράλογες τουρκικές αξιώσεις και στην κλιμακούμενη τουρκική ρητορική και επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ως χώρα υπερδύναμη, αλλά και ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαδικασία επίλυσης όσο και στην τελική έκβαση της λύσης του Κυπριακού.