Την πρόταση του ΑΚΕΛ για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα πετρελαιοειδή, ώστε να μειωθούν οι τιμές, επανέφεραν οι βουλευτές του κόμματος Κώστας Κώστα και Χρίστος Χριστοφίδης κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας για το 2025. Έβαλαν επίσης πίεση προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου για τις ψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την ανάγκη για αύξηση των ελέγχων για την αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή και αγαθά πρώτης ανάγκης και τις καταχρηστικές ρήτρες μέσα από τις οποίες οι τράπεζες επιβάλλουν υπερχρεώσεις σε βάρος των δανειοληπτών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κ. Κώστα κατήγγειλε την αισχροκέρδεια στις τιμές των καυσίμων και παρέπεμψε στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Κατήγγειλε επίσης ότι παρά την πρόταση η οποία έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ, «και η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει ΦΠΑ και στο Φόρο Κατανάλωσης/στις τιμές των πετρελαιοειδών». Τόνισε ακόμη την ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή της επιβολής της λεγόμενης πράσινης φορολογίας στα καύσιμα, ώστε να μην αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ακρίβεια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Υπέδειξε επίσης ότι το e-kalathi αγνοείται, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πριν σχεδόν ένα χρόνο.
Επιπρόσθετα, ο Κ. Κώστα αναφέρθηκε στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και επεσήμανε ότι «ακόμα αναμένουμε την υλοποίηση της γραπτής δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου».
Όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, την προώθηση της αποθήκευσης για να μη χάνουμε πράσινη ενέργεια, την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη συμμετοχή της ΑΗΚ σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και την προώθηση εναλλακτικών μορφών αποθήκευσης. Υπέδειξε επίσης ότι η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου οδηγεί κάθε χρόνο σε αύξηση των λογαριασμών λόγω των ρύπων, που και φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμη στο τεράστιο σκάνδαλο των υποδομών φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς και στο γεγονός ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 12 χρόνια. Υπέδειξε επίσης ότι ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των λογαριασμών που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Τέλος, ο Κ. Κώστα αναφέρθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή του, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για σημαντικό έργο το οποίο θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία.