Σε εφαρµογή τέθηκε από την Παρασκευή 1η Νοεµβρίου 2024 η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, µια απαγόρευση που έφερε σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τη µαθητική κοινότητα, όσο και από αξιωµατούχους της Πολιτείας και κόµµατα.
Σηµειώνεται πως η νοµοθεσία προβλέπει ότι η µεταφορά του κινητού στα σχολεία επιτρέπεται, ωστόσο θα πρέπει να είναι απενεργοποιηµένο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ηµέρας, από τις 7:30 µέχρι τη 13:35, συµπεριλαµβανοµένων των διαλειµµάτων.
Η νοµοθεσία προβλέπει, επίσης, ποινές που αρχίζουν από την επίπληξη και τον παιδαγωγικό διάλογο και φτάνουν µέχρι τις αποβολές 2-4 ηµερών για κατ’ επανάληψη παραβίασή της.
Σε µια προσπάθεια να αποτυπώσουµε την κατάσταση την πρώτη εβδοµάδα εφαρµογής του µέτρου, η «Χ» συνοµίλησε µε µαθητές από σχολεία διαφόρων επαρχιών. Όπως διαφαίνεται, πέρα από συγκεκριµένες περιπτώσεις, φαίνεται να τηρείται µια περίοδος προσαρµογής των µαθητών στην απαγόρευση, ειδικά σε σχολεία που οι σχέσεις µεταξύ µαθητών-καθηγητών είναι καλές.
Ο κάθε µαθητής έχει τους δικούς του λόγους να έχει το κινητό µαζί του
Παρ’ όλο που έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος στο σχολείο, µαθήτρια του Λυκείου Ιδαλίου ανέφερε πως ακόµα δεν έχει εφαρµοστεί ο κανονισµός για την απαγόρευση του κινητού στο σχολείο. «Οι µαθητές, όπως φέρναµε τα κινητά µας στο σχολείο, έτσι και θα συνεχίσουµε και να τα φέρνουµε και να τα έχουµε ενεργοποιηµένα, ακόµα και µε την απαγόρευση να τίθεται σε λειτουργία, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα τα χρησιµοποιούµε την ώρα του µαθήµατος», δήλωσε η µαθήτρια.
Ο κάθε µαθητής, συνέχισε, έχει τους δικούς του λόγους να έχει το κινητό µαζί του. «Άλλοι για να µπορούν να κοιτούν την ώρα και άλλοι για να µπορούν να έχουν άµεση επαφή µε την οικογένειά τους σε περίπτωση που υπάρξει κάτι απρόοπτο. Εξάλλου, τα κινητά χρησιµοποιούνται και εν ώρα µαθήµατος από συγκεκριµένους καθηγητές, οι οποίοι επιλέγουν να χρησιµοποιούν πλατφόρµες όπως Kahoot, για την αξιολόγηση των µαθητών», πρόσθεσε.
«Οι γονείς µου συµφωνούν µε το να έχω ενεργοποιηµένο το κινητό µου»
«Από την πρώτη µέρα εφαρµογής της απαγόρευσης φέρνω κανονικά το κινητό µου στο σχολείο και το έχω και ενεργοποιηµένο, όπως και σχεδόν όλοι µαθητές του σχολείου», δήλωσε µαθήτρια από το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. «Το έχω µαζί µου ενεργοποιηµένο για να κοιτώ και την ώρα και για να µπορώ να έχω άµεση επαφή µε τους γονείς µου, οι οποίοι όχι απλά δεν έχουν θέµα µε το ότι το φέρνω µαζί µου, αλλά συµφωνούν και µε την απόφασή µου να το έχω συνέχεια ανοικτό», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, το κινητό το φυλάει στην τσάντα της και το χρησιµοποιεί µόνο στο διάλειμµα, όταν και εφόσον χρειαστεί.
Σηµείωσε, µάλιστα, πως το µέτρο της απαγόρευσης έχει προκαλέσει αναστάτωση στους µαθητές στο σχολείο της και συµπλήρωσε λέγοντας πως οι καθηγητές τούς είχαν αναφέρει πως από την ερχόµενη εβδοµάδα θα γίνουν πιο αυστηροί µε τις ποινές για τη χρήση του κινητού.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία για τα µαθήµατα
«Στο σχολείο µας, όπως και σε άλλες επαρχίες, υπάρχει µια άτυπη συνεννόηση µε τους καθηγητές ότι θα συνεχίσουµε να έχουµε τα κινητά µας µαζί µας και να τα χρησιµοποιούµε, εκτός την ώρα του µαθήµατος», δήλωσε στη «Χ» µαθητής του Λυκείου Αγίου Νικολάου από τη Λεµεσό. Η συνεννόηση αυτή, όπως εξήγησε, προέκυψε για να µη φορτωθούν οι εκπαιδευτικοί το ρόλο του «αστυνοµικού» την ώρα του διαλείµµατος και να τρέχουν να ελέγχουν τους µαθητές. «Στο σχολείο µου υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις µεταξύ µαθητών-καθηγητών, οπότε και υπάρχει ένας αλληλοσεβασµός», τόνισε. Σε άλλα σχολεία της Λεµεσού, συµπλήρωσε, έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η εφαρµογή του µέτρου.
Στην ερώτηση, γιατί µαθητές φέρνουν τα κινητά µαζί τους και τα έχουν ενεργοποιηµένα, ανέφερε πως οι µαθητές τα έχουν µαζί τους για άµεση επικοινωνία µε τις οικογένειές τους, κατά βάση, αλλά και για ανάγκες των µαθηµάτων σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγµα, όπως εξήγησε, οι µαθητές που επιλέγουν το µάθηµα των Γραφικών Τεχνών χρησιµοποιούν τα κινητά τους για να ψάχνουν διάφορες εικόνες, τις οποίες καλούνται να σχεδιάσουν κ.τ.λ.
Να βοηθηθεί η κοινωνικοποίηση των µαθητών
Μέχρι στιγµής, από ό,τι γνωρίζω δεν έχει επιβληθεί κάποια ποινή λόγω της χρήσης κινητού και µάλιστα ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου σε συγκέντρωση µάς είχε πει πως και ο ίδιος διαφωνεί µε την ψήφιση και εφαρµογή του µέτρου, δήλωσε στη «Χ» µαθητής λυκείου από την επαρχία της ελεύθερης Αµµοχώστου, προσθέτοντας πως ο συγκεκριµένος διευθυντής έριξε και µεγάλες ευθύνες σε όσους ψήφισαν «υπέρ» του συγκεκριµένου νόµου.
Η απαγόρευση δεν έχει εφαρµοστεί αυστηρά, συνέχισε και εξήγησε πως οι µαθητές συνεχίζουν να έχουν µαζί τους τα κινητά τους επειδή καθηγητές προτιµούν να αξιοποιούν εφαρµογές, όπως η πλατφόρµα Kahoot, για να αξιολογούν τους µαθητές, αλλά και για άµεση επικοινωνία µε τις οικογένειές τους σε περίπτωση ανάγκης, καθώς η εφηµερεύουσα βοηθός, στην οποία µπορείς να απευθυνθείς για να χρησιµοποιήσεις σταθερό κινητό του σχολείου, συχνά απουσιάζει από το πόστο της. Πρόσθεσε πως πολλοί µαθητές νιώθουν και άβολα να χρησιµοποιούν το σταθερό τηλέφωνο, λόγω της εγγύτητάς του µε τον καθηγητικό σύλλογο, κυρίως όταν πρόκειται για προσωπικά ζητήµατα.
Ο µαθητής ανέφερε, επίσης, πως µε την εφαρµογή της απαγόρευσης προέκυψε ακόµα ένα ζήτηµα, που έχει να κάνει µε παιδιά τα οποία είτε είναι αντικοινωνικά είτε δεν έχουν φίλους και τα οποία πριν την απαγόρευση µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν τα κινητά τους για ψυχαγωγικούς λόγους το διάλειμµα, ενώ πλέον δεν έχουν µε τι να ασχοληθούν. Είναι κάτι όµως που θα πρέπει να δουν και οι καθηγητές µας για να µπορέσουν να βοηθήσουν αυτούς τους µαθητές να κοινωνικοποιηθούν.
Καθηγητής άρπαζε τα κινητά των µαθητών από τα χέρια τους
Καθηγητής στο Λύκειο Λιβαδιών στη Λάρνακα άρπαζε τηλέφωνα µαθητών, προκαλώντας αναστάτωση στους µαθητές. Συγκεκριµένα, όπως ανέφερε στη «Χ» µαθητής του εν λόγω σχολείου, ο καθηγητής µε δική του πρωτοβουλία και χωρίς οδηγίες της διεύθυνσης, πριν καν ενηµερωθούν οι µαθητές για την εφαρµογή της απαγόρευσης, κατά τη διάρκεια του διαλείµµατος ξεκίνησε να αρπάζει τα τηλέφωνα των µαθητών από τα χέρια τους.
Μάλιστα, απ’ ό,τι έχουµε ενηµερωθεί σε πολλές περιπτώσεις ο καθηγητής άρπαζε τα κινητά τηλέφωνα την ώρα που οι µαθητές µιλούσαν στο τηλέφωνο ή έστελναν µηνύµατα, µε αποτέλεσµα να προκληθεί περισσότερη αναστάτωση µεταξύ των µαθητών. Στο τέλος της ηµέρας, ωστόσο, τα κινητά επιστράφηκαν στους µαθητές και το θέµα έληξε.
Αρκετοί καθηγητές του σχολείου συµφώνησαν µε τις ενέργειες του καθηγητή, αλλά οι περισσότεροι διαφώνησαν, καθώς θεώρησαν πως το να παίρνεις το κινητό του µαθητή επειδή το χρησιµοποιεί εν ώρα µαθήµατος είναι δικαιολογηµένο, αλλά το να το κατάσχεις την ώρα του διαλείμµατος είναι ανούσιο, δήλωσε ο µαθητής.