Το χαμηλό ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις ενδέχεται να βάλει την Κύπρο σε περιπέτειες με την ΕΕ, πέρα από τα πολλά εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία εγείρονται λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται από την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτό επειδή την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 εκπνέει η προθεσμία την οποία έχει δώσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη για την εναρμόνισή τους με την οδηγία, η οποία επιβάλλει την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις σε ποσοστό πέραν του 80%, αλλά στην Κύπρο δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι το τελικό κείμενο της οδηγίας εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4 Οκτωβρίου 2022 (επί της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ). Παρά ταύτα, για δύο χρόνια οι κυβερνώντες (και επί της προηγούμενης κυβέρνησης και επί της υφιστάμενης) σφύριζαν αδιάφορα και κωλυσιεργούσαν να μεταφέρουν τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο, ώστε να μην επηρεαστούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και κυρίως των ισχυρών κύκλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το Υπουργείο Εργασίας -υπό τον κίνδυνο πλέον να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με περιπέτειες με την ΕΕ- ξεκίνησε τη διαδικασία για την ετοιμασία του νομοσχεδίου. Παρά ταύτα, δεν αναμένεται να προλάβει το ορόσημο της 15ης Νοεμβρίου 2024, το οποίο θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία, αφού το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί καν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι μετά τη διαβούλευση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα το νομοσχέδιο θα πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι να περάσει στο δίκαιο της χώρας, αφού θα πρέπει να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ακολούθως να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να διαβιβαστεί στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να φλερτάρει με τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με διαδικασίες της ΕΕ, δεν αποκλείεται να πάει χρόνια αυτή η βαλίτσα.
Τα τρία στάδια της διαδικασίας επί παραβάσει
Η πρακτική, η οποία ακολουθείται στην ΕΕ σε περιπτώσεις διαδικασίας επί παραβάσει, περιλαμβάνει τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο (το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ξεκινά από το ορόσημο της 15ης Νοεμβρίου) η Κύπρος θα εισπράξει προειδοποιητική επιστολή και θα της δοθεί περιθώριο δύο μηνών για να εναρμονιστεί.
Εάν δεν το πράξει, θα κινηθεί το δεύτερο στάδιο κατά το οποίο η χώρα θα εισπράξει αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ, με περιθώριο και πάλι δύο μηνών για να εναρμονιστεί.
Εάν δεν το πράξει ούτε τότε, η ΕΕ δύναται να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
