Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας για το 2025 δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, καταθέτοντας την έντονη ανησυχία του κόμματος σε ό,τι αφορά την απουσία οράματος για μια σωστή περιβαλλοντική πολιτική που να θέτει σε ισορροπία τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ακολούθως, ανέλυσε μια σειρά από ζητήματα, τεκμηριώνοντας το συμπέρασμά της μετά την εξέταση του προϋπολογισμού από τη Βουλή:
Διαχείριση αποβλήτων: Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό για τη χώρα με δεδομένο ότι πάρα πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετώ», αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στις ΟΕΔΑ Πεντακώμου και Κόσιης, για τα οποία δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις παρά μόνο ότι τροχιοδρομούνται κάποιες μελέτες και με την επιφύλαξη ότι ίσως τα έργα για την αντιμετώπιση τής τόσο σοβαρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των περιοχών καθημερινά, να μπορέσουν να επιλυθούν στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την ευημερία των ζώων, το πολιτικό πνεύμα και όραμα του κύριου Νίκου Χριστοδουλίδη απέχει πάρα πολύ από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Μεταθέτει ουσιαστικά την ευθύνη του υπουργείου και των πολιτικών προϊσταμένων, στις φιλοζωικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα, απουσιάζει εκκωφαντικά η ουσιαστική ευθύνη του κράτους και μια ολοκληρωμένη πολιτική.
Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα: Είναι ο εθνικός πλούτος του τόπου, αλλά δυστυχώς την ίδια ώρα αποτυπώνει την προχειρότητα, τους λανθασμένους χειρισμούς με όλες τις επιπτώσεις και στον άνθρωπο και στον οικότοπό μας. Ζητήσαμε λογοδοσία και καταλογισμό ευθυνών σε όλους όσοι ευθύνονται για τις σοβαρές παραβιάσεις των όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης και την ίδια ώρα, στο βαθμό που είναι εφικτό, να γίνει άμεση αποκατάσταση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου: Είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολλές περιοχές και κατοίκους και για εμάς καίριο ερώτημα είναι η διαδικασία επιλογής χώρου εγκατάστασης ή και μετεγκατάστασης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου. Είναι χρέος της κυβέρνησης να υποδείξει το χώρο, που δεν θα δημιουργεί προβλήματα ούτε σε ανθρώπινες ζωές ούτε στο περιβάλλον. Εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα κυβέρνηση έχουν αποτύχει στο να υποδείξουν τους χώρους αυτούς, με την κατάσταση να συνεχίζεται.
Ενώ οι παράνομες αναπτύξεις σε περιοχές Natura και σε άλλες περιβαλλοντικά ευαίσθητες, αλλά και προστατευόμενες περιοχές πληθαίνουν, τα αρμόδια τμήματα ρίχνουν το μπαλάκι ευθύνης το ένα στο άλλο.