Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης
Έννοια η οποία χαρακτηρίζει την πραγματική κατάσταση των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία, αλλά και κοινωνικό ιδανικό το οποίο εμπνέει τις εργαζόμενες μάζες στην πάλη για μια δίκαιη κοινωνική αναδιάρθρωση.
Στη βάση όλων των κοινωνικών ανισοτήτων βρίσκεται η οικονομική ανισότητα των τάξεων, που προσδιορίζεται από το γεγονός ότι μια τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής (είτε όλα, είτε τα πιο βασικά), ενώ η άλλη -πλήρως ή μερικώς- τα στερείται.
Οι κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν σπρώχνουν ξανά και ξανά σημαντικά τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια, εξασφαλίζοντας με εξίσου επαναλαμβανόμενο τρόπο σε άλλα τις προϋποθέσεις να νέμονται τον πλούτο και την ανάλογη ισχύ.
Με την εμφάνιση της ιδιωτικής (ατομικής) ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, όχι μόνο μεταξύ των τάξεων αλλά και μεταξύ των λαών και των φυλών, των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου, των εργαζομένων της πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, μεταξύ ανδρών και γυναικών, των γονιών και των παιδιών, των εκπροσώπων διάφορων γενεών, εμποτίζονται από τις σχέσεις της κοινωνικής ανισότητας. Πάνω σε αυτή τη βάση αναπτύσσεται η πάλη για οικονομική και κοινωνικο-πολιτική ισότητα των φυλών και των εθνών, της γυναικείας απελευθέρωσης, της υπόληψης και αξιοπρέπειας της προσωπικότητας κ.ο.κ.
Η διαλεκτική εξέλιξη των ανταγωνιστικών κοινωνικο-οικονομικών σχηματισμών έγκειται στο εξής: Από τη μια υπάρχει πρόοδος στη θέση των άμεσων παραγωγών –μετάβαση από την πλήρη και απόλυτη ανισότητα μεταξύ δούλου και δουλοκτήτη μέσω της ιεραρχικής ανισότητας αγρότη-φεουδάρχη, μέχρι την πλήρη τυπικά νομική ισότητα του εργαζόμενου με τον επιχειρηματία (καπιταλιστή).