Κατέστρεψαν παραλία με αμμοθίνες και σπάνια χλωρίδα

8 Min Read


Μια ακόμα περιβαλλοντική καταστροφή με παράνομες επεμβάσεις και με υπόβαθρο μεγάλες αναπτύξεις ιδιωτικών συμφερόντων διαπράχθηκε τις τελευταίες μέρες σε παράλια περιοχή της Λεμεσού, προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις περιβαλλοντικών και άλλων φορέων και βέβαια θέτοντας προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Την καταστροφή αντιλήφθηκαν κάτοικοι και πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή και αμέσως ενημέρωσαν το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος ζητώντας την παρέμβασή του.

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Μια περιοχή με αμμοθίνες και σπά­νια είδη φυτών, σε παραλιακή περιοχή που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Πύργου, από τις τελευταίες που έχουν απομείνει στον τόπο, ισοπεδώθηκε μέσα σε μια μέρα. Πρόκειται για την παραλία μεταξύ του ξενοδοχείου Park Lane και του πρώην τσιμεντοποιίου της Μονής, όπου πριν από 2-3 χρόνια το Τμήμα Πε­ριβάλλοντος προέβη σε καταγραφή των ειδών που φυτρώνουν στη συγκεκριμέ­νη περιοχή και για την οποία αναζητή­θηκαν τρόποι προστασίας, δεδομένου ότι πίσω από αυτήν την περιοχή, που αποτελεί σε μεγάλο μέρος χαλίτικη γη, υπάρχουν σχέδια για δημιουργία ξενο­δοχείων, επαύλεων και άλλων συναφών έργων.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο λει­τουργός Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλο­ντος, Terra Cypria, Κλείτος Παπαστυλι­ανού, το 2021, στα πλαίσια της εξέτασης ενός προτεινόμενου έργου και συγκεκρι­μένα μιας μεικτής τουριστικής ανάπτυ­ξης, εντοπίστηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις σημαντικοί τύποι φυσικών οικοτόπων αμμοθινικοί, οι οποίοι προ­στατεύονται, καθώς και σημαντικά είδη που περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου.

Οι σχετικές πληροφορίες διαβιβά­στηκαν γραπτώς στην Περιβαλλοντι­κή Αρχή, η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών επισκέφθηκαν την περιο­χή όπου εντοπίστηκαν και καταγράφη­καν τα είδη της περιοχής.

Αναφερόμενος στην προτεινόμενη ανάπτυξη, ο κ. Παπαστυλιανού επισημαί­νει ότι το συγκεκριμένο έργο εξασφάλισε περιβαλλοντική έγκριση και πολεοδομι­κή άδεια, αλλά με πολύ σαφείς όρους για την προστασία των αμμοθινικών οικοτό­πων και των σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας.

Στην πορεία, μάλιστα, το Τμήμα Δασών πρότεινε την κήρυξη του τμήμα­τος της περιοχής, που αποτελεί χαλίτικη γη και εμπίπτει στη ζώνη προστασίας της παραλίας, σε κρατικό δάσος με το όνομα «Αόρατοι», όπως ονομάζεται η συγκεκρι­μένη τοποθεσία.

Η πρόταση υποβλήθηκε στο Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο και την ενέκρινε. Ωστόσο από τον Απρίλη του 2023 που έγινε η συνεδρία του Συμβου­λευτικού Σώματος δεν ολοκληρώθηκε η κήρυξη της περιοχής σε κρατικό δάσος και φυσικό μικρό απόθεμα, που αποτελεί μια συγκεκριμένη κατηγορία αυστηρής προστασίας δασικής περιοχής.

Την κήρυξη σε κρατικό δάσος πρόλαβε η μπουλντόζα

Αυτή την καθυστέρηση εκμεταλλεύ­τηκαν, όπως αποδεικνύεται, κάποιοι επιτήδειοι, αφού ενάμιση χρόνο μετά και ημέρα δημόσιας αργίας εμφανίστηκε ένας εκχερσωτής γαιών και ένα φορτη­γό που σήκωσαν τους αμμόλοφους. Η παράνομη επέμβαση και η διάλυση των αμμόλοφων και κατ’ επέκταση η κατα­στροφή και της σπάνιας χλωρίδας έγινε, όπως έχουμε πληροφορηθεί, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Την ίδια μέρα ενημερώθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος από το Terra Cypria με την υπόδειξη ότι οφείλει να διενεργήσει άμεση επιτόπια εξέταση και να εντοπίσει τους ισοπεδωτές της περιοχής των αμμό­λοφων. Όπως επισημαίνει ο Κλείτος Πα­παστυλιανού, «στα πλαίσια της περιβαλ­λοντικής έγκρισης του έργου υπάρχει όρος με βάση τον οποίο αν με οποιοδή­ποτε τρόπο διαφανεί ότι επηρεάστηκαν αρνητικά οι παρακείμενες παράλιες πε­ριοχές και τα αμμοθινικά οικοσυστήματα, τότε οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να ζητήσουν από τον κύ­ριο του έργου όπως προβεί με δικά του έξοδα τόσο στην εκπόνηση των επιπρό­σθετων σχετικών μελετών όσο και στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης, βελτίωσης και αναπροσαρμογής, σύμ­φωνα με τις υποδείξεις και τις εγκρίσεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών».

Σε αυτά τα πλαίσια, όπως τονίζεται, θα πρέπει να απαιτηθεί να εκπονηθεί, να υποβληθεί και να αξιολογηθεί μελέτη αποκατάστασης της περιοχής όπου έγι­ναν οι παράνομες επεμβάσεις από τον κύριο του έργου και σε περίπτωση που αυτός αρνηθεί να το πράξει, τότε η Περι­βαλλοντική Αρχή θα πρέπει να διασφα­λίσει την εφαρμογή των προνοιών του Άρθρου 46, Αδικήματα και Ποινές.

Πρόκειται για παραλία ιδιαίτερης οικολογικής αξίας

Θέλοντας να καταδείξει τη σημαντι­κότητα και την ιδιαίτερη οικολογική αξία της συγκεκριμένης παράλιας περιοχής, ο λειτουργός Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Terra Cypria επισημαίνει το γεγονός ότι «μια τόσο μικρή έκταση χαλίτικης γης, μήκους 500-600 μέτρων και πλά­τους 100 περίπου μέτρων, η οποία εμ­πίπτει εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και εντός πολεοδομικής ζώνης προστασίας, αποτελεί το τελευταίο εθνι­κό οικοσύστημα που έχει απομείνει στην επαρχία Λεμεσού».

Όπως εξηγεί, είναι η μοναδική παρα­λία από την Ακτή του Κυβερνήτη μέχρι και την περιοχή του Lady’s Mile όπου υπάρχουν πέντε τύποι φυσικών οικοτό­πων που δεν εμφανίζονται πουθενά αλ­λού και τέσσερα είδη που περιλαμβάνο­νται στο Κόκκινο Βιβλίο της κυπριακής χλωρίδας. Τα υπόλοιπα παρόμοια σημεία βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις.

Θα εφαρμοστεί ο νόμος, λέει το Τμήμα Περιβάλλοντος

Επιβεβαιώνοντας όλα τα δεδομέ­να που αφορούν το καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και την παράνομη επέμβαση που έγινε, ο διευθυντής του Τμήματος Περι­βάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, μας δήλωσε ότι η Υπηρεσία δέχτηκε σχετική καταγγελία, οπότε έγινε επί τόπου επίσκεψη επιθεωρητών του Τμήματος για εξέταση του θέματος.

«Διαπιστώσαμε πράγματι ότι έγι­ναν επεμβάσεις σε οικοτόπους που έχουν σχέση με τις αμμοθίνες», μας ανέφερε ο κ. Μεσημέρης, τονίζοντας πως «θα δρομολογήσουμε έναντι του υπευθύνου ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία». Όπως διευκρίνισε, «θα απευθυνθούμε στο άτομο στο οποίο είχαμε εκδώσει πολεοδομική άδεια με συγκεκριμένους όρους για μεικτή τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία αφορά οικιστικές μονάδες 300 δωματίων». Βάσει των όρων αυτών, αν διαφανεί ότι τα έργα επηρεάζουν αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο την παρακείμενη παραλία, θα ζητηθεί από τον κύριο του έργου να προβεί στην εκπόνηση των επιπρόσθετων σχετικών μελετών και στην υλοποί­ηση των αναγκαίων έργων αποκατά­στασης με δικά του έξοδα.

Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει ο κ. Μεσημέρης, «υπάρχει η υποχρέω­ση για αποκατάσταση των αμμοθινι­κών οικοτόπων που παραβιάστηκαν ή έχουν επηρεαστεί», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι δυνατή η απο­κατάσταση και επαναφορά της περι­οχής στην προηγούμενη κατάσταση.



Share This Article