Ξεκρέμαστα έμειναν τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου και του Ειδικού Σχολείου μετά το λουκέτο στο Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς

10 Min Read


  • Η ξαφνική απόφαση για κλείσιμο του κολυμβητηρίου άφησε ξεκρέμαστα πάνω από 150 παιδιά. Οι αθλητές και οι γονείς των παιδιών του Ναυτικού Ομίλου Λευκωσίας και του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας είναι ανάστατοι, καθώς ακόμη δεν έχει διευθετηθεί μια εναλλακτική λύση. Υποδεικνύουν τις ευθύνες και την ανικανότητα των αρμόδιων Αρχών να δράσουν έγκαιρα και ζητούν από τον Δήμο να λάβει αποφάσεις «χτες»
  • Ξεκρέμαστα έμειναν τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου και του Ειδικού Σχολείου μετά το λουκέτο στο Κολυμβητήριο Αγλαντζιά
  • Το κολυμβητήριο κρίθηκε επικίνδυνο, καθώς μεταξύ άλλων παρουσιάζονται σοβαρά ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά προβλήματα και εισροή νερού στο μηχανοστάσιο

Του Γιάννη Κακαρή

Σε αναστολή λειτουργίας του Δημοτι­κού Κολυμβητηρίου Αγλαντζιάς προχώ­ρησε πριν λίγες μέρες ο ∆ήμος Λευκωσί­ας, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο.

Η απόφαση αφήνει άστεγους τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις. ∆υστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα εναλλα­κτική λύση, ενώ αναμένεται ότι η παρού­σα κατάσταση δεν θα επιλυθεί σύντομα, ενδεχομένως ούτε μέσα στο 2025.

Σύμφωνα με τον ∆ήμο Λευκωσίας, στην αρμοδιότητα του οποίου πέρασε το κολυμβητήριο από την 1η Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγμα­τοποιήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου από ηλε­κτρολόγο και μηχανολόγο μηχανικό του δήμου, σε συνεργασία με εμπειρογνώμο­να μηχανολόγο μηχανικό, με σκοπό την καταγραφή εργασιών που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του κολυμ­βητηρίου μέχρι την έναρξη των εργασι­ών αναβάθμισης, εντοπίστηκαν σοβαρά θέματα ασφάλειας τόσο στο μηχανοστάσιο όσο και στην εγκατάσταση υγραερίου, κυ­ρίως λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης. Όπως σημειώνει ο δήμος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εντός του α’ εξαμήνου του 2025 να ξεκινήσει η προγραμματισμένη ολική αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκα­ταστάσεων. Εάν συνυπολογιστούν, όμως, οι αναμενόμενες καθυστερήσεις, τότε ενδεχομένως οι εργασίες να αποπερατω­θούν με το πέρας του 2025.

Ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε μίσθωση γης

Ο δήμος έχει ζητήσει από τον ΚΟΑ όπως φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου και του Ειδικού Σχολεί­ου στο ∆ημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσί­ας, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αφού στη μοναδική 25άρα πισίνα που βρίσκεται σε χρήση φιλοξενείται ήδη με­γάλος αριθμός κολυμβητών και αθλητών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, λόγω αυ­τής της υπερπληρότητας γίνεται προσπά­θεια να εξασφαλιστούν ώρες κολύμβησης στο ∆ημοτικό Κολυμβητήριο Λακατάμιας.

Ο ∆ήμος Λευκωσίας ζητά από τον ΚΟΑ επιχορήγηση €300 χιλιάδων για να προβεί στις «απαραίτητες οικοδομικές αναβαθμίσεις και προσθήκες με σκοπό την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας του κολυμβητηρίου», ενώ, όπως καταγρά­φεται σε σχετική επιστολή, αφού ο νέος ∆ήμος Λευκωσίας εντόπισε ότι δεν έχει ανανεωθεί η αρχική σύμβαση μίσθωσης της γης από τον ∆ήμο Αγλαντζιάς, γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί και αυτή η εκ­κρεμότητα με το Κτηματολόγιο.

«Έμειναν άστεγα τα μωρά, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε»

Οι μόνοι που δεν ευθύνο­νται αλλά είναι θύματα αυ­τής της κατάστασης είναι τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας και τα παιδιά που αθλούνται στον Ναυτικό Όμι­λο Αγλαντζιάς (ΝΟΑ).

Γονιός παιδιού που αθλεί­ται στον ΝΟΑ δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι «ο ∆ήμος Λευκωσίας πρέπει να λάβει αποφάσεις και να βρει λύση χθες». Όπως επεσήμανε, φαί­νεται ότι υπήρχε κακοδιαχεί­ριση από την προηγούμενη διοίκηση του ∆ήμου Αγλα­ντζιάς και κατ’ επέκταση του Ναυτικού Ομίλου, αφού το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του ΝΟΑ απαρτιζόταν κατά πλει­οψηφία από μέλη του ∆ημοτικού Συμβου­λίου.

Πρόσθεσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δι­αχρονικά δεν ασχολήθηκαν με τη συ­ντήρηση του κολυμβητηρίου και σήμερα έμειναν εκτεθειμένα 60-70 μωρά». «Έμει­ναν άστεγα τα μωρά και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», υπέδειξε, ρίχνοντας ευθύνες και στον ∆ήμο Λευκωσίας γιατί δεν απαί­τησε να δοθεί χώρος στο Κολυμβητήριο Λευκωσίας και για τον ναυτικό όμιλο Αγλαντζιάς. Σημείωσε ότι ο δήμος γνώρι­ζε από το καλοκαίρι πως το κολυμβητήριο είναι προβληματικό και διερωτήθηκε τι έκανε μέχρι σήμερα.

Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο εφάπτε­ται το Ειδικό Σχολείο Αγλαντζιάς, το οποίο επειδή δεν έχει δική του πισίνα, χρησι­μοποιεί τις εγκαταστάσεις ολόχρονα. Για αυτά τα παιδιά, όμως, η δραστηριότητα αυτή είναι πολύ περισσότερο από μια απλή άθληση, με αρμόδιους να δηλώ­νουν στη «Χαραυγή» ότι πρόκειται για το «Α και το Ω». Σημειώνεται πως ακόμα και αν εξευρεθεί μια προσωρινή λύση, θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, καθώς θα χάνεται πολύτιμος εκπαιδευτικός χρό­νος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Παναγιώτης Σαββίδης, επεσήμανε τις ασήκωτες ευθύνες των αρμοδίων, οι οποί­ες επηρεάζουν τα 100 παιδιά του σχολείου, αναφέροντας χαρακτη­ριστικά πως «είμαστε οι αποδέκτες της ανικα­νότητας των τοπικών Αρχών, του Υπουργείου Παιδείας και του ΚΟΑ να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το πώς θα λει­τουργεί το κολυμβητή­ριο, όχι μόνο για τα δικά μας τα παιδιά αλλά για όλα τα παιδιά της περιο­χής. Εμείς, όμως, είμαστε αυτοί που εισπράττουν αυτήν την ανικανότη­τα».

Σημείωσε ότι τα παιδιά δεν κολυμπούν απλώς, αλλά «μαθαί­νουν και αρκετά πρά­γματα στη διαδικασία. Οπότε θα χαθεί η διαδικασία κατά την οποία χτίζουν κοινωνικές δεξιότητες. Εί­ναι ένα σοβαρό πρόβλημα». Ακόμα και αν βρεθεί προσωρινή εναλλακτική λύση, είπε, θα χάνεται πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος και υπέδειξε πως ακόμη κανένας αρμόδιος δεν έχει ανταποκριθεί στο αί­τημά τους για άμεση συνάντηση.

Αντιδήμαρχος: Η λύση θα δοθεί με την ενεργειακή αναβάθμιση

Τα γεγονότα δαχτυλοδείχνουν το τέως ∆ημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς και την ευθύνη που είχε για συντήρηση των εγκα­ταστάσεων. Επί τούτου, ο τέως δήμαρχος Αγλαντζιάς και σημερινός αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε στη «Χαραυγή» πως το δημαρχείο ξεκίνησε από το 2022 τις διαδικασίες για χρημα­τοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και πως σήμερα υπάρχει ολοκληρωμένη με­λέτη και απομένει να προκηρυχθούν προ­σφορές. Με την ενεργειακή αναβάθμιση, σημείωσε, θα αντικατασταθεί το μηχανο­στάσιο, θα μπουν νέοι πίνακες τροφοδο­σίας ηλεκτρολογικών συστημάτων και υποβρύχιου φωτισμού, θα αποξηλωθεί το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης της πισί­νας (υγραέριο) και θα δοθεί ολιστική λύση στο πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι λόγω της μεταρρύθμισης και κάποιων άλλων προτεραιοτήτων κα­θυστέρησε η υπηρεσία να βγει προσφο­ρές. Εξέφρασε την ελπίδα πως ο ΚΟΑ σε συνεργασία με τον ∆ήμο Λευκωσίας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην ταλαι­πωρηθούν οι αθλητές και τα παιδιά που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο.

Δήμαρχος: Δεν χωρούσε άλλη παράταση

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευ­κωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, είπε ότι τα προβλήματα είχαν διαπιστωθεί εδώ και λίγους μήνες. Έγινε προσπάθεια να δοθεί παράταση στη λειτουργία του κολυμβητη­ρίου, δεδομένου και του γεγονότος ότι γί­νονταν έργα στο άλλο κολυμβητήριο, αυτό της Λευκωσίας, ώστε να μη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στους αθλη­τές αλλά και σε αυτούς που έκαναν χρήση του κολυμβητηρίου για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Και πράγματι δόθηκε παράταση. Όταν, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβά­θμιση του κολυμβητηρίου, καθώς υπήρχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση για ενερ­γειακή αναβάθμιση, εντοπίστηκαν πολλά σοβαρά ηλεκτρολογικά και μηχανολογι­κά προβλήματα, καθώς και εισροή νερού στο μηχανοστάσιο λόγω προβληματικών αντλιών. ∆εν θα μπορούσε, λοιπόν, να ξε­κινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς αναβάθμιση του μηχανοστασίου.

Ερωτηθείς πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες, ο κ. Προύντζος ανέφερε πως δεν θα ήθελε να μπει σε μια θεωρητική συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο πως το μέγεθος των εργασιών και ο χρόνος υλοποίησής τους θα είναι πολύ λιγότερος από αυτόν του Κολυμβητηρίου Λευκωσίας.



Share This Article