Το μέλλον του τουρισμού σε παραδόσεις αιώνων

9 Min Read


Η τεράστια σημασία της άυλης πολιτι­στικής κληρονομιάς σ’ έναν τόπο με τόσο μακραίωνη και πλούσια ιστορία τονίζεται σε άρθρο της διευθύντριας της Εταιρεί­ας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας. Η Κύπρος θεωρείται κατά βάση τουριστι­κός προορισμός που βασίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα, ωστόσο η Νανά Ασμένη Παύλου επισημαίνει ότι οι παραδόσεις αιώνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής μας ταυτότητας.

«Η Λάρνακα είναι ένας θησαυρός άυ­λης πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική της εικόνα. Η πιστοποίη­ση αυτών των στοιχείων όχι μόνο διατη­ρεί τον τοπικό πολιτισμό ζωντανό, αλλά συμβάλλει και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής τουριστικής ταυτότητας, προ­σφέροντας αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες», σημείωσε η κα Παύλου πα­ρουσιάζοντας τα στοιχεία κυπριακής πα­ράδοσης που έχουν ενταχθεί στους κατα­λόγους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος

«Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας θεωρεί τα εν λόγω στοιχεία ως αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιο­χής και τα προωθεί δεόντως, εφόσον ο σύγχρονος ταξιδιώτης τα αναζητά. Από τα παραδοσιακά τεχνουργήματα και την τοπική γαστρονομία μέχρι τις λαϊκές γιορτές, ο τόπος μας δίνει στους επισκέ­πτες την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε παραδόσεις που με­τρούν αιώνες ιστορίας», υπογράμμισε η διευθύντρια της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

Σημειώνει ακόμα ότι από τα 14 στοι­χεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που κατέχει η περιφέρεια Λάρνακας στον κατάλογο της Κυπριακής Εθνικής Επι­τροπής της UNESCO, τα δύο βρίσκονται και στον παγκόσμιο κατάλογο. Συγκεκρι­μένα, περιλαμβάνονται το Λευκαρίτικο Κέντημα, μια τέχνη με ιστορία από τον 14ο αιώνα που συνδυάζει καλλιτεχνική έκφραση και κοινωνική πρακτική και αποτελεί την πρώτη εγγραφή της Κύ­πρου στον παγκόσμιο κατάλογο το 2009 και τα Τσιαττιστά, τα αυτοσχέδια ποιητι­κά δημιουργήματα στιγμιαίας έμπνευσης που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κυ­πριακή λαϊκή ποίηση και την πανήγυρη του Κατακλυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηένου ξεχωρίζει παγκύπρια ως η περιοχή με τα περισσότερα εγγεγραμμέ­να στοιχεία, που αριθμούν 8 στο σύνολο.

Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη

Όπως πρόσθεσε η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρ­νακας, ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι ο αιτητής των μοναδικών δύο προϊόντων της επαρχίας που φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ (Προστασί­ας Γεωγραφικής Ένδειξης) και αυτά είναι τα Μακαρόνια της Σμίλας/του Σκλινι­τζιού και τα Τερτζιελλούθκια.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι νέες προ­σπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηένου για την εγγραφή του Αθηενίτικου Ψωμιού και του Αθηενί­τικου Λουκουμιού ως προϊόντων ΠΓΕ. Παράλληλα, το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ Λάρ­νακας ετοιμάζουν μελέτη για την κα­ταχώριση της Σκαλιώτικης Κούπας ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, βάσει έρευνας του πρώην αντιδημάρχου, κ. Αλέξη Μιχαηλίδη. «Η προώθηση της άυ­λης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί επένδυση για το μέλλον του τουρισμού στη Λάρνακα. Με τη σωστή στρατηγική και την υποστήριξη των Τοπικών Αρχών και φορέων, η περιφέρειά μας μπορεί να αναδειχθεί σε έναν προορισμό που συνδυάζει την πλούσια ιστορία της με το σύγχρονο τουριστικό ενδιαφέρον, προ­σφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία», τό­νισε καταλήγοντας.

Ενισχύεται η ταυτότητα των Μελισσοχωρίων Ορεινής Λάρνακας

Στο μεταξύ, στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας τοποθέτησης της παράδο­σης στο επίκεντρο του τουριστικού μας προϊόντος εντάσσεται και η ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των Μελισσοχω­ρίων της ορεινής περιοχής Λάρνακας. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνα­κας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη δύο νέες δράσεις ενίσχυσης αυτής της μοναδικής ταυτότητας.

Η πρώτη δράση αφορά τη δημιουργία θεματικού μελισσοκομικού μονοπατιού στη Βάβλα, μήκους 700μ., το οποίο ξε­κινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωρ­γίου, διασχίζει το παραδοσιακό πηγάδι και καταλήγει στη χαβούζα (δεξαμενή). Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1, προσφέρο­ντας πρόσβαση για όλες τις ηλικίες, ενώ στο τέλος της διαδρομής οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσι­ακή θέα της κοιλάδας των Μελισσοχω­ρίων. Στα πλαίσια των αναβαθμίσεων, έχουν προστεθεί εκπαιδευτικά στοιχεία και εξοπλισμός που σχετίζεται με τη μέ­λισσα, όπως «ξενοδοχεία» μελισσών, ξύ­λινα παγκάκια, ξαπλώστρες, ενημερω­τικές πινακίδες, διακοσμητικές κυψέλες και πινακίδες μελισσοκομικών φυτών. Αυτή η θεματική διαδρομή συνδυάζει τη γραφικότητα του ορεινού τοπίου με μια εκπαιδευτική εμπειρία για την πλούσια κληρονομιά της μελισσοκομίας, όπως υπογράμμισε η ΕΤΑΠ.

Η δεύτερη δράση αφορά τη δημιουρ­γία μιας ψηφιακής πλατφόρμας 360° που προσφέρει εικονική περιήγηση στα 9 Με­λισσοχώρια (Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Λάγεια, Μελίνη, Οδού, Ορά, Βάβλα, Βαβα­τσινιά, Αγίοι Βαβατσινιάς). Η πλατφόρμα βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν τα χωριά και βασικά σημεία αναφοράς, όπως το Μουσείο Μέλισσας και Κε­ντήματος στον Κάτω Δρυ, τα επισκέψιμα μελισσοκομεία, τα θεματικά μονοπάτια και τα πάρκα. Η πλατφόρμα είναι διαθέ­σιμη εδώ:

«Τα Μελισσοχώρια Ορεινής Λάρ­νακας φημίζονται για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού και υπο­προϊόντων του. Επιπρόσθετα, οι τοπικοί μελισσοκόμοι προσφέρουν διαδραστικά προγράμματα και περιηγήσεις, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται τρία φεστιβάλ αφιερωμένα στο μέλι και τη μελισσο­κομία. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας, σε συνεργα­σία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Δίκτυο Τροόδους, προβαίνουν σε ουσια­στικές ενέργειες ώστε να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη ταυτότητα για τα Μελισσο­χώρια της Ορεινής Λάρνακας. Στο πλαί­σιο αυτό έχουν ήδη προωθηθεί διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων το μελισσο­κομικό μονοπάτι στη Βαβατσινιά και η θεματική διαμόρφωση τριών παιδικών πάρκων σε Οδού, Ορά και Μελίνη. Η όλη πρωτοβουλία είναι αειφόρος και ενισχύει την επιδιωκόμενη ήπια τουριστική ανά­πτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου», επεσήμανε η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο

– Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής/ψα­θοπλεκτικής στα Λιβάδια: η κοπιαστική αυτή τέχνη παρήγαγε είδη που χρησι­μοποιούνταν ευρέως στις καθημερινές ασχολίες.

– Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα: κε­ντημένη χειροποίητη δαντέλα με βαμ­βακερές κλωστές.

– Παραδοσιακή αγγειοπλαστική κόκ­κινου πηλού στον Κόρνο: τέχνη που γί­νεται με τον ποδοκίνητο τροχό, με πρώ­τη ύλη το κόκκινο χώμα της περιοχής Σταυροβουνίου.

– Η πανήγυρη του Κατακλυσμού: η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη παρα­δοσιακή, θρησκευτική και λαϊκή πανή­γυρη στην Κύπρο.

– Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου: τελείται στις 21 και 22 Σε­πτεμβρίου, αδιάκοπα από το 1887.

– Το πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου: ιστορικές πηγές το το­ποθετούν τουλάχιστον από το 1760.

– Η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου: το στρογγυλό παραδοσιακό «κοινό ψωμί» της Κύπρου.

– Αθηενίτικο λουκούμι του γάμου: ξεχωρίζει από άλλα είδη λουκουμιών καθότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να δια­τηρούν την παραδοσιακή συνταγή.

– Γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύ­πρου: περιλαμβάνει τα τυριά της Αθηέ­νου, το κεφαλοτύρι και το κασκαβάλι.

– Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου (Αθηένου) αποτελεί το κυρίως πιάτο για το γλέντι των παραδοσιακών γάμων τα τελευταία 100 χρόνια.

– Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεό­τερη αγιογραφία: συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μου­σείο Αθηένου και η Σχολή Αγιογραφίας Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.

– Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα (Αθηένου) εκτός από την καθημερινή τους χρήση, τα παρασκευάσματα αυτά συνδέθηκαν εθιμικά με όλες τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.

Τάσος Περδίος



Share This Article