Συνεχίζεται το χάος στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

10 Min Read


Του
Καλλή Αντούνα
Συνεχίζεται η ένταση στα κατεχόμενα σχετικά με το θέμα της «εκλογής» του «προέδρου της βουλής», το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη και δεν φαίνεται να λήγει σύντομα. Την ίδια ώρα, η «κοινοβουλευτική» αντιπολίτευση σε συνδυασμό με «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα και συντεχνίες καλούν την «κυβέρνηση» να προχωρήσει σε πρόωρες «εκλογές».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχή της πολιτικής κρίσης στα κατεχόμενα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου, όταν μετά από επανειλημμένες «εκλογικές» διαδικασίες το «σώμα» προσπαθούσε να εκλέξει το «πρόεδρό» του.

Ο «βουλευτής» του κυβερνώντος τουρκοκυπριακού κόμματος ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας), Ζορλού Τορέ, ο οποίος είχε διατελέσει «πρόεδρος του κοινοβουλίου» από τότε που εξελέγη στη θέση αυτή μετά τις τελευταίες «βουλευτικές» εκλογές το 2022, ήταν ο υποψήφιος του κόμματός του για τη θέση μαζί με τον «βουλευτή» του ίδιου κόμματος, Κουτλού Εβρέν. Μετά από έξι «ψηφοφορίες» κανείς δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ωστόσο λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε ο Ζορλού Τορέ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και διανυκτέρευσε.

Ωστόσο μετά από δύο μέρες, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, παίρνει εξιτήριο και το «σώμα» επανέρχεται για να «εκλέξει» τον «πρόεδρο της βουλής». Ο Ζορλού Τορέ, ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή της ψηφοφορίας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά από πέντε γύρους ψηφοφοριών στο «κοινοβούλιο» τη νύχτα της Πέμπτης και δέκα από την αρχή της εβδομάδας.

Στους τέσσερις πρώτους γύρους απαιτούνταν 26 ψήφοι υπέρ για να εκλεγεί, αλλά ο ίδιος έλαβε 24 ψήφους στη μία ψηφοφορία και 25 ψήφους σε άλλες τρεις. Χωρίς να περιμένει ούτε δευτερόλεπτο, ο Τορέ προχώρησε στον πέμπτο και τελικό γύρο, όπου οι κανόνες ορίζουν ότι όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Όντας ο μόνος υποψήφιος, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, παρά το γεγονός ότι κέρδισε με 23 ψήφους υπέρ και 25 ψήφους κατά. Ουσιαστικά, λοιπόν, ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή με «κυβερνητική» πλειοψηφία με μείον τέσσερις ψήφους, προκαλώντας μανιώδεις αντιδράσεις από τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης. Ο Τορέ, ωστόσο, δήλωσε από το βήμα της «βουλής» ότι κέρδισε και ότι ανακηρύσσεται «πρόεδρος». Μάλιστα, ο Τορέ «πιάστηκε» στα πράσα να παραποιεί τα πρακτικά του αποτελέσματος και από τα κανάλια που βρίσκονταν στην αίθουσα και από… «έχασε» έγραψε «κέρδισε». Τα πρακτικά έδωσαν στη δημοσιότητα «βουλευτές» του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα).

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης – «Μόνη επιλογή οι πρόωρες εκλογές»

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους γύρω στα μεσάνυχτα της 10ης Οκτωβρίου δήλωσε ότι από εδώ και πέρα η μόνη επιλογή είναι οι «πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ανέφερε ότι οι αρνητικές ψήφοι ήταν περισσότερες από τις θετικές στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας και «όπως γράφτηκε και υπογράφηκε στα πρακτικά, ο Τορέ δεν μπόρεσε να εκλεγεί ούτε στον πέμπτο γύρο».

«Έπαιξαν παιχνίδια ακόμα και στον τελευταίο γύρο. Αυτά είναι μασκαραλίκια», ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτή τη νοοτροπία μια ώρα αρχύτερα. Εάν φύγουν αυτοί, δεν θα κάνει καλό μόνο στο λαό, αλλά και στους ίδιους».

Σημειώνεται ότι την παραίτηση της «κυβέρνησης» απαίτησαν και οι ηγεσίες 7 συντεχνιών υπαλλήλων του «δημοσίου», οι οποίες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το πρωί της επόμενης μέρας μπροστά από τη «βουλή» για την κακή πορεία της «χώρας» και τη διοίκηση από την «κυβέρνηση», ενώ ταυτόχρονα έντονη συνεχίζει να είναι και η αντίδραση της κοινής γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση.

Ξανά από την αρχή και η «πραξικοπηματική εκλογή» Ζιγιά Οζτουρκλέρ

Το θέμα της «εκλογής» έφτασε στον «γενικό εισαγγελέα», ο οποίος αποφάνθηκε πως ο υποψήφιος του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ, δεν έχει εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής», αφού οι αρνητικές ψήφοι ήταν περισσότερες από τις θετικές στη διαδικασία. Οπότε και ο Τορέ συγκάλεσε συνεδρία του «σώματος» στις 18 Οκτωβρίου με θέμα την «εκλογή προέδρου της βουλής», όπου το ΚΕΕ θα κατερχόταν με νέο «υποψήφιο», γεγονός που οδήγησε σε εσωκομματικές αναταραχές, καθώς η «λίστα με προτεραιότητες» συμπεριλάμβανε τα ονόματα των Φαΐζ Σουτζούογλου και Κουτλού Εβρέν.

Τελικά, μετά από έντονες παρασκηνιακές κινήσεις και μεταθέσεις των συνεδριών της «βουλής», «πρόεδρος της βουλής» εκλέγεται ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ζιγιά Οζτουρκλέρ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 28 Οκτωβρίου σε μια κεκλεισμένων των θυρών τελετή παράδοσης – παραλαβής στη «βουλή» και με απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων, καθώς η «εκλογή» του την προηγούμενη μέρα σημαδεύτηκε με καλπονοθεία. Ο «βουλευτής» του ΚΕΕ έλαβε το χρίσμα του «προέδρου της βουλής» με 26 ψήφους «υπέρ» και 23 «κατά», όσες και απαιτούνται δηλαδή, εκ των οποίων ωστόσο οι 3 θεωρήθηκαν «άκυρες» και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και πάλι από «βουλευτές» του ΡΤΚ. Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν, δήλωσε ότι η τελετή παράδοσης – παραλαβής είναι ένα πραξικόπημα και ο «πρόεδρος της βουλής» με άκυρες ψήφους είναι ο ίδιος άκυρος.

«Πόλεμος για την καρέκλα»

Η ένταση συνεχίστηκε στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα με τον «πόλεμο για την καρέκλα», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκαν τα επεισόδια και ο καβγάς της 11ης Νοεμβρίου που εξελίχτηκαν εντός της «βουλής» μεταξύ των βουλευτών του ΡΤΚ και του ΚΕΕ.

Το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ πρότεινε να διεξαχθεί η συνεδρίαση υπό την προεδρία της «αντιπροέδρου της βουλής», Φαζιλέτ Όζντενεφε και να συζητηθεί η έναρξη εργασιών της «επιτροπής προϋπολογισμού», όμως η «κυβερνητική» πλευρά απέρριψε την πρόταση. Καβγάς ξέσπασε όταν οι «βουλευτές» του ΡΤΚ δεν επέτρεψαν στον Ζιγιά Όζτουρκλερ του ΚΕΕ να καθίσει στην καρέκλα του «προέδρου της βουλής», αφού δεν θεωρούν «νόμιμη» την «εκλογή» του στο «αξίωμα».

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά, πέταξε νερό στο πρόσωπο του Όζτουρκλερ, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να καθίσει στην καρέκλα και αντιμετώπισε την αντίσταση των «βουλευτών» από το ΡΤΚ. Ο καβγάς ανάμεσα στους «βουλευτές» εντάθηκε με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο έδαφος ο «υπουργός οικονομικών», Οζντεμίρ Μπέροβα.

Τελικά η συνεδρίαση της «βουλής» αναβλήθηκε για μία βδομάδα κατόπιν πρότασης της «κυβέρνησης» και δεν κατέστη δυνατό να αρχίσει η συζήτηση του «προϋπολογισμού» για το 2025.

Προσφυγή Quo Warranto στο «ανώτατο δικαστήριο»

Το εξωκοινοβουλευτικό κίνημα Δρόμος Ανεξαρτησίας ερωτώντας για τη νομιμότητα της διαδικασίας «εκλογής» του Ζιγιά Όζτουρκλερ στην «προεδρία της βουλής», καταχώρισε προσφυγή Quo Warranto στο «ανώτατο δικαστήριο». Σημειώνεται ότι η προσφυγή Quo Warranto είναι το προνομιακό διάταγμα προερχόμενο από το αγγλοσαξονικό δίκαιο και ελέγχει τη νομιμότητα κατοχής δημόσιας θέσης ή την ύπαρξη νόσφισης εξουσίας.

Με λίγα λόγια, αν το «δικαστήριο» κρίνει ότι η «εκλογή» του «προέδρου της βουλής» διεξήχθη κατά τρόπο αντίθετο με τον «νόμο», τότε η θέση μπορεί να κηρυχθεί κενή, κάτι το οποία ζητά ο Δρόμος Ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα εντός και εκτός «βουλής», όπως και 9 συνδικάτα, συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ για την κρίση στη «βουλή» και θεωρούν ότι η μόνη διέξοδος από αυτό το χάος είναι οι πρόωρες «εκλογές». Σημειώνεται πως από «κυβερνητικής» πλευράς ασκούνται πιέσεις προς το ΡΤΚ να αποδεχτεί τον Οζτουρκλέρ ως «πρόεδρο της βουλής» και μετά τις «προεδρικές» εκλογές του Οκτώβρη του 2025 να κηρυχθούν «γενικές εκλογές», πρόταση που βρίσκει σύμφωνους το Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης που συμμετέχουν στον «κυβερνητικό» συνασπισμό.



Share This Article