Πακέτο προτάσεων για στήριξη των οικογενειών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων και των ατόμων με αναπηρία, κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς επεσήμανε την ανάγκη για «εκ βάθρων αναθεώρηση της κοινωνικής πολιτικής» και υπέδειξε ότι «η κυβέρνηση, δυστυχώς, έμεινε πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Χωρίς όραμα και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με ανεπαρκείς πολιτικές, αναχρονιστικές νομοθεσίες, περιορισμένους πόρους, προγράμματα και δομές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα».
Οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ είναι οι ακόλουθες:
- Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και αλλαγή φιλοσοφίας, ώστε να τερματιστεί το δόγμα που ακολουθείται για λιγότερο κράτος και ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε, επίσης, ότι επιβάλλεται η δημιουργία αποτελεσματικών δομών παιδικής προστασίας.
- Εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής του κράτους και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Ενδεικτικά ο Α. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι το ΕΕΕ παραμένει καθηλωμένο από το 2014.
- Αναπροσαρμογή του ορίου της φτώχειας και βελτίωση του ορίου του εισοδήματος που μπορεί να φτάσει ένας συνταξιούχος. Επίσης, ο Α. Καυκαλιάς έκανε αναφορά την τεράστια καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στην εφαρμογή του κόκκινου κουμπιού – υπηρεσίας τηλεειδοποίησης.
- Αναθεώρηση του ύψους των επιδομάτων τέκνου και μονογονιού και εισαγωγή σύγχρονων δομών και προγράμματα για τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.
- Δημιουργία ξεχωριστής, ενιαίας νομοθεσίας για τα ΑΜεΑ.
- Εκσυγχρονισμός βασικών νομοθεσιών οι οποίοι είναι απαρχαιωμένες, όπως ο περί Παιδιών, ο περί Υιοθεσιών, ο περί της λειτουργίας Στεγών Ηλικιωμένων και Ανάπηρων κ.τ.λ. Επιβάλλεται, επίσης, η δημιουργία νομοθεσίας για την αναδοχή.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό ο οποίος ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση, ο Α. Καυκαλιάς υπέδειξε ότι είναι διαχειριστικός, δεν υπηρετεί την προοπτική μιας βιώσιμης και κοινωνικά προσανατολισμένης ανάπτυξης, και δεν αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες.