Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επίτροπος Διοικήσεως, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και βουλευτές προέκριναν την υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, να εκφράζει τη διαφωνία του. Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απασχόλησε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του ρατσισμού δεν είναι δεσμευτική υποχρέωση για τα κράτη-μέλη, αλλά η ΕΕ το ενθαρρύνει, σημειώνοντας ότι μόλις 11 κράτη έχουν υιοθετήσει το θεσμό. Από την άλλη, η Κύπρος, σημείωσε, ανήκει στην ομάδα εκείνων των χωρών που έχουν ενσωματώσει και συνεχίζουν να υιοθετούν μέτρα κατά του ρατσισμού είτε σε στρατηγικές είτε σε νομοθεσίες. «Οι αλλαγές που έγιναν και αυτές που τροχιοδρομούνται είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, έστω και αν δεν έχει υιοθετηθεί επίσημα ως τέτοιο», ανέφερε. Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τη φιλοσοφία ενός σχεδίου δράσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι αποτελεσματικό, καθώς υπάρχει κατακερματισμός και πάνω από 1.000 φορείς που ασχολούνται ευρύτερα με το θέμα του ρατσισμού.
Ο αν. επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Νίκος Ίσαρης, σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν το ένα από τα τρία κράτη που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για το σχέδιο δράσης της ΕΕ. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η έκθεση αναφέρεται στον δομικό ρατσισμό, που εμποδίζει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα στερεότυπα.
Η εκπρόσωπος της Επ. Διοικήσεως είπε ότι η υιοθέτηση σχεδίου δράσης αποτελεί καλή πρακτική και επικυρώνει τη δέσμευση για μηδενική ανοχή. Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της ρητορικής για την κατάρριψη προκαταλήψεων και φαινομένων ρατσισμού.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι θα ήταν μια πολύ καλή πρακτική ένα σχέδιο δράσης για θέματα ρατσισμού. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση στα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε πως είναι λυπηρό ότι από τη διαβούλευση απουσίαζε η Κύπρος, σημειώνοντας πως ήταν ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Επεσήμανε ότι «θα ήταν πιο σωστό να υπάρχει μία εθνική στρατηγική και να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα για μια πιο συντονισμένη προσπάθεια που να μπορεί να αξιολογείται».