Σε «γκρίζα ζώνη» και χωρίς έλεγχο για προβληματικά εξαρτήματα 6 στα 10 οχήματα – ΑΚΕΛ: «Πάρτε επιτέλους μέτρα πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα»
Το πρόβλημα με τους προβληματικούς αερόσακους Takata, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με θανατηφόρα δυστυχήματα, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, υπάρχουν ανακλήσεις και για άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπως για αντλίες καυσίμων και συστήματα κλιματισμού. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, για το 60% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους «η αλυσίδα ενημέρωσης (των καταναλωτών) έχει σπάσει», επειδή έχουν έρθει στην Κύπρο από τρίτες χώρες και οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται. Τα χαρακτήρισε μάλιστα ως «γκρίζα αυτοκίνητα» και παραδέχθηκε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις «είναι πολύ πιο μεγάλο το πρόβλημα και πρέπει να είναι διαφορετική προσέγγιση».
«Μπαλάκι» μεταξύ κράτους και εταιρειών οι καταναλωτές
Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία διατυπώθηκαν νέες σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τη διαχείριση των ανακλήσεων από τις κρατικές υπηρεσίες και τις εταιρείες.
Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, πολίτες αποτάθηκαν σε αντιπροσωπίες εισαγωγής αυτοκινήτων για να διερευνήσουν κατά πόσο το όχημά τους έχει προβληματικούς αερόσακους Takata, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Σημείωσε επίσης ότι την ίδια τύχη είχαν και όσοι έκαναν μόνοι τους έρευνα στις ιστοσελίδες των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ιαπωνία, αφού οι αντιπροσωπίες στην Κύπρο τούς απάντησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί το αυτοκίνητό τους είναι εισαγόμενο, μεταχειρισμένο από την Ιαπωνία. Κατήγγειλε ακόμη ότι πολίτες αποτάθηκαν στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου για βοήθεια, αλλά τους παρέπεμψε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο εδώ και 10 μέρες δεν απαντά στα αιτήματά τους.
Επιπρόσθετα, ο Κ. Κώστα ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες ότι από το 1996 αντιπροσωπείες στην Κύπρο λαμβάνουν ανταλλακτικά και χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρείες για ανακλήσεις, αλλά δεν προχωρούν στην αντικατάσταση των ελαττωματικών εξαρτημάτων.
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν το κράτος και οι εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, σύντομα δυστυχώς θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Κ. Κώστα.
Έξι μέτρα
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι εξετάζονται έξι μέτρα για το πρόβλημα της ενημέρωσης των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, για τα οποία εκδίδονται ανακλήσεις, όπως να απαιτείται βεβαίωση ότι δεν εκκρεμούν ανακλήσεις πριν την εγγραφή ενός οχήματος, να απαγορεύεται η διενέργεια τεχνικού ελέγχου (ΜΟΤ) χωρίς βεβαίωση ότι δεν εκκρεμούν ανακλήσεις και να γίνεται ανάκληση του πιστοποιητικού ΜΟΤ σε περίπτωση που εκκρεμεί ανάκληση. Εξετάζεται επίσης να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι διαδικτύου (links), μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να εντοπίσουν κατά πόσο εκκρεμεί ανάκληση για το όχημά τους.
Ακόμη, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι όταν διανομέας κατασκευαστής ενημερώσει το ΤΟΜ για την έναρξη ανάκλησης και ζητήσει στοιχεία ιδιοκτητών των επηρεαζόμενων οχημάτων για να επικοινωνήσει μαζί τους, το ΤΟΜ θα αποστέλλει ενημερωτικό SMS στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών.