Αναγκαία η Ένωση Κεφαλαιαγορών λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

6 Min Read


Ο Γιώργος Θεοχαρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), τόνισε, στην 20ή Ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Economist, την ανάγκη για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημειώνοντας ότι μια Ένωση Κεφαλαιαγορών θα επιτρέψει στους ευρωπαίους επενδυτές να χρηματοδοτούν ευκολότερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες, γεγονός που θα τις καταστήσει πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις οδηγεί σε αυξημένη αποστροφή προς τον κίνδυνο από την πλευρά των καταναλωτών και των επενδυτών. Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και μετακινούνται σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο, ο χρυσός, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Αυτό έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, είπε, προσθέτοντας ότι το δολάριο ενισχύεται τώρα και λόγω των προσδοκιών για φιλοπληθωριστικές πολιτικές που πιθανώς θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ το ευρώ αποδυναμώνεται λόγω του φόβου για ενδεχόμενους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ο κ. Θεοχαρίδης δήλωσε ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών, μια ιδέα που συζητήθηκε για πρώτη φορά το 2014, είναι απαραίτητη. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εταιρειών, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες ανταγωνιστικές περιοχές και περιφέρειες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ευρωπαϊκές εταιρείες, αντί να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αμερικανικές εταιρείες.

Τόνισε επίσης τη σημασία της χρηματοδότησης της καινοτομίας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, ανέφερε την ανάγκη για διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και τη μεγαλύτερη επένδυση για την πράσινη μετάβαση.

Ο Wim Van Aken, επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Κύπρο, μιλώντας στην ίδια θεματική ενότητα με τον κ. Θεοχαρίδη, είπε ότι η Κύπρος είναι πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και γεωπολιτικές εντάσεις από άλλες μεγαλύτερες χώρες, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές κυρώσεις επηρέασαν σημαντικά την Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στην εγγύτητα της Κύπρου στη Μέση Ανατολή.

Υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην ενιαία αγορά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Επανέλαβε ότι η Τραπεζική Ένωση και η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το πλαίσιο, διότι παρέχουν διαφορετικές και ποικίλες πηγές χρηματοδότησης σε μια εποχή που η χρηματοδότηση μπορεί να επιλέξει διαφορετικούς προορισμούς.

Ο Van Aken σημείωσε ότι η θέση της Κύπρου έχει βελτιωθεί, με ισχυρές επιδόσεις και ευνοϊκές οικονομικές προβλέψεις. «Πιθανώς το 2026 η Κύπρος θα φτάσει το 60% του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», σημείωσε, λέγοντας ότι πριν από μια δεκαετία κανείς δεν θα το περίμενε αυτό. Επιπλέον, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση εδώ και δεκαετίες, με τα υψηλότερα επιτόκια να ενισχύουν τα κέρδη και να οδηγούν τον δείκτη φερεγγυότητας πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ωστόσο, παρά τις ευνοϊκές προοπτικές, η Κύπρος παραμένει ευάλωτη σε διάφορους τομείς, είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής για την αντιμετώπιση των ευπαθειών και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όπως είπε, αυτό περιλαμβάνει την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κύπρος έχει διανύσει περίπου τα μισά του δρόμου για το Σχέδιο Ανάκαμψης, σημείωσε, λέγοντας ότι απομένουν άλλα δύο χρόνια, στα οποία θα ήταν σημαντικό η Κύπρος να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη από όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από την περαιτέρω διαφοροποίηση, καθώς αυτή θα την καταστήσει ανθεκτική στον γεωοικονομικό κατακερματισμό. Ανέφερε ως παραδείγματα των τρεχουσών προσπαθειών διαφοροποίησης που καταβάλλει η Κύπρος, τον τομέα του τουρισμού με διαφοροποίηση νέων αγορών και νέων προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του τομέα των ΤΠΕ, καθώς και στις προσπάθειες για την εισαγωγή πιο πράσινου ενεργειακού μείγματος και τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας.



Share This Article