Μποναµάς 430 χιλ. ευρώ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ κατέρρεε η κοινωνία

10 Min Read


Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Στο καλάθι των αχρήστων πάει και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση µε τα επιδόµατα, τα οποία έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την περίοδο 2013 – 2018, µετά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ότι όλα έγιναν νοµότυπα.

Η απόφαση του Γιώργου Σαββίδη, η οποία επί της ουσίας λέει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι υποχρεωµένος να επιστρέψει ούτε ένα σεντ από τα επιδόµατα τα οποία έλαβε, υπερισχύει νοµικά της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (η οποία είχε εγκριθεί οµόφωνα από τη διευθυντική οµάδα της Υπηρεσίας). Σηµειώνεται ότι η περιβόητη γνωµάτευση ετοιµάστηκε στα µέσα του περασµένου Απριλίου. Το γεγονός ότι δόθηκε στη δηµοσιότητα µόλις τώρα µπορεί να τύχει πολλών ερµηνειών.

Στην κοινωνία, όµως, παραµένουν και πολλά ερωτηµατικά σε σχέση µε την ηθική διάσταση του θέµατος, για τα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Την περίοδο 2013 – 2018 (η οποία ξεκινά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ν. Αναστασιάδη και ολοκληρώνεται µε τον διορισµό του Ν. Χριστοδουλίδη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και την αποχώρηση του από τη δηµόσια υπηρεσία), ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε επιδόµατα ύψους 254 χιλ. ευρώ έξτρα από το µισθό του ως διπλωµάτης (κλίµακα Α12). Στη συνέχεια πήρε για την ίδια περίοδο αποζηµίωση για άδεια ανάπαυσης την οποία δεν αξιοποίησε. Ακόµη, πήρε εφάπαξ για την αποχώρησή του από τη δηµόσια υπηρεσία, ενώ ξεκίνησε να λαµβάνει και σύνταξη από το 45ο έτος της ηλικίας του. Συνολικά µέχρι σήµερα πήρε για την υπό αναφορά περίοδο 430 χιλ. ευρώ περίπου, έξτρα από το µισθό του. Σημειώνεται ότι ο χειρισμός των διαφόρων διευθετήσεων γινόταν κατά πώς βόλευε -ο Ν. Χριστοδουλίδης αντιμετωπιζόταν πότε ως δημόσιος υπάλληλος και πότε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, µεγάλο µέρος της κοινωνίας βίωνε ένα Γολγοθά. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία:

• Το 2015 που τα επιδόµατα προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν φτάσει στα ύψη, 244 χιλιάδες πρόσωπα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικό αποκλεισµό, ενώ 130 χιλιάδες από αυτούς αντιµετώπιζαν σοβαρές υλικές στερήσεις.

• Η ανεργία είχε φτάσει µέχρι το 17,6% που αντιστοιχεί σε 75.568 πρόσωπα, το πρώτο τρίµηνο του 2015.

• Τα εισοδήµατα των νοικοκυριών είχαν φτάσει στα τάρταρα. Ενδεικτικά το 2016 το µέσο ισοδύναµο διαθέσιµο εισόδηµα ήταν 16.943 ευρώ, σε σύγκριση µε 20.218 ευρώ το 2012. ∆ηλαδή µειώθηκε κατά 16%, ενώ παρέµεινε σε πιο χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε το 2012, µέχρι και το 2023!

Και το ερώτηµα το οποίο τίθεται από την κοινωνία -ανεξάρτητα από τη νοµική κουρτίνα- είναι: ήταν ή όχι ηθικά θεµιτό το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε τα πιο πάνω επιδόµατα, την ώρα που κατέρρεε η κοινωνία;

Επιδόµατα παραστάσεως και µισθού 157.209 ευρώ

Σύµφωνα µε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2014 µέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 που ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπρόσωπου, πήρε 66.825 ευρώ ως επίδοµα για να καλυφθεί η διαφορά του µισθού του ως διπλωµάτη µε το µισθό της θέσης του κυβερνητικού εκπρόσωπου και 90.384 ευρώ ως επίδομα παράστασης για τον ίδιο λόγο.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι ο διορισµός δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Επίσηµη Εφηµερίδα της ∆ηµοκρατίας και ότι δεν είναι συµβατή η κατοχή πολιτικής θέσης από δηµόσιο υπάλληλο.

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έχει επικουρικό ρόλο προς την κυβέρνηση χωρίς τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων πολιτικής εξουσίας». ∆ηλαδή, σύµφωνα µε τον Γενικό Εισαγγελέα, δεν κατέχει πολιτική θέση!

Σηµειώνεται ότι για αυτά τα επιδόµατα δεν τέθηκε θέµα επιστροφής τους από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

ImgSrc 3
Μποναµάς 430 χιλ. ευρώ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ κατέρρεε η κοινωνία

Σύνταξη από το 45ο έτος µε πενιχρές εισφορές στο ΤΚΑ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε µέλος της ∆ιπλωµατικής Υπηρεσίας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας το 1999 και έφυγε από τη δηµόσια υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2018, όταν διορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Θεωρήθηκε, µάλιστα, συνταξιούχος από το 45ο έτος της ηλικίας του, παρά το γεγονός ότι είχε πενιχρές εισφορές στο ΤΚΑ (λιγότερες από τις µισές απ’ όσες έχουν όσοι παίρνουν σύνταξη στο 63ο έτος και τιµωρούνται µε το πέναλτι 12%). Κατά την «αφυπηρέτησή» του πήρε εφάπαξ ύψους 68.163 ευρώ, ενώ ξεκίνησε να λαµβάνει σύνταξη ύψους 1.013 ευρώ το µήνα.

Μέχρι σήµερα πήρε περίπου 90 χιλ. ευρώ σε σύνταξη, ενώ σύντοµα όταν συµπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του θα ξεκινήσει να παίρνει και «µικρή επιταγή» για τα συνταξιοδοτικά ωφελήµατα τα οποία κατοχύρωσε κατά  την περίοδο από 1.1.2013 µέχρι 28.2.2018.

Σηµειώνεται ότι για αυτά τα ποσά δεν τέθηκε θέµα επιστροφής τους από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

ImgSrc 4
Μποναµάς 430 χιλ. ευρώ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ κατέρρεε η κοινωνία

Επιδόµατα εξωτερικού ύψους 57.538 ευρώ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρετούσε στη Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, οπόταν διορίστηκε ως σύµβουλος του Πτ∆ και επέστρεψε στην Κύπρο. Συνέχισε όμως να λαµβάνει επιδόµατα ως να ήταν στο εξωτερικό. Συνολικά πήρε 16.514 ευρώ για τρεις µήνες. Αυτό το ποσό η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε µε την έκθεσή της να επιστραφεί. Ο νέος Γενικός Ελεγκτής, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, τοποθέτησε το θέµα σε γκρίζα ζώνη λέγοντας ότι «υπήρχαν κάποιες ιδιαιτερότητες».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε στη συνέχεια 41.024 ευρώ σε επιδόµατα συντήρησης εξωτερικού (τα εισιτήρια και τα έξοδα διαµονής καλύπτονται από άλλο ταµείο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας). Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να επιστραφούν τουλάχιστον τα µισά (20.041 ευρώ), αφού ο υπολογισμός έπρεπε να γίνεται βάσει της ιδιότητάς του ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά και αυτό ακυρώθηκε µε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ότι όλα έγιναν νοµότυπα.

ImgSrc 5
Μποναµάς 430 χιλ. ευρώ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ κατέρρεε η κοινωνία

«Οι ελλείψεις στα έντυπα δεν δηµιούργησαν κώλυµα»

Την περίοδο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν δηµόσιος υπάλληλος και εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπρόσωπου (2014-2018) είχε στη διάθεσή του αυτοκίνητο του Δηµοσίου για αποκλειστική χρήση. Συγκεκριµένα, του παραχωρήθηκε ένα KIA Station Wagon µοντέλο Ceed 1582cc, κατασκευής 2012, µε το οποίο διένυσε 172.861 χλµ. ∆ηλαδή έκανε κατά µέσο όρο 138 χλµ. ηµερησίως (περιλαµβανοµένων αργιών, Σαββατοκύριακων, ηµερών που απουσίαζε στο εξωτερικό και ηµερών που ήταν µε άδεια) µε συνολικό κόστος για τη ∆ηµοκρατία 38.928 ευρώ. Πήρε επίσης 18.176 ευρώ ως το αντίτιµο της άδειας ανάπαυσης που δεν αξιοποίησε ως δηµόσιος υπάλληλος, επειδή βρισκόταν σε απόσπαση στο Προεδρικό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να επιστραφεί ένα µέρος για το κόστος διακίνησης και το αντίτιµο της άδειας, επειδή τα έγγραφα δεν συµπληρώθηκαν ορθά. Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι «οι οποιεσδήποτε ελλείψεις στα έντυπα αδειών δεν δηµιούργησαν οποιοδήποτε κώλυµα».

ImgSrc 6
Μποναµάς 430 χιλ. ευρώ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ κατέρρεε η κοινωνία



Share This Article