Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΕΒΕΛ, όπως αναλύθηκαν στη γενική συνέλευση
Τέσσερις βασικούς άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Λάρνακας θέτει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και επαρχίας. Το ΕΒΕΛ πραγματοποίησε την ετήσια γενική συνέλευσή του στις 18 Νοεμβρίου και στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος Νάκης Αντωνίου απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και ζήτησε στήριξη σε τέσσερα έργα τα οποία, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης.
Το πρώτο είναι φυσικά το λιμάνι και η μαρίνα, με το ΕΒΕΛ να ζητά χωρίς άλλη καθυστέρηση προώθηση των νέων σχεδίων έπειτα από το ναυάγιο της συμφωνίας με την Kition Ocean Holdings. «Αφήνοντας πίσω τα όσα έγιναν για το θέμα αυτό, ζητούμε την τάχιστη προώθηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για ξεχωριστή ανάπλαση των δύο θαλάσσιων πνευμόνων της πόλης μας. Από τις επαφές του ΕΒΕΛ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές (ντόπιους και ξένους) για να συμμετάσχουν στο έργο αυτό. Ήδη, αυτό το ενδιαφέρον έχει κοινοποιηθεί και στην κυβέρνηση. Εμείς ως ΕΒΕΛ είμαστε στη διάθεση των Αρχών, για να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην έγκαιρη και σωστή υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας, γιατί τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια για όλη τη Λάρνακα και όχι μόνον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ.
Το δεύτερο θέμα είναι το αίτημα του Επιμελητηρίου για επέκταση του εύρους εργασιών του αεροδρομίου με δημιουργία σταθμού επισκευής και συντήρησης αεροπλάνων. «Ως ΕΒΕΛ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η πρότασή μας αφορά την ανάπτυξη του τομέα συντήρησης και επισκευής αεροπλάνων στο χώρο του αεροδρομίου. Ζητούμε από το κράτος, σε συνεργασία με την Hermes Airport, να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων υποδομών και χώρων για να σταθμεύουν αεροπλάνα προς επισκευή και συντήρηση. Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα θα δώσει νέα ώθηση στον τομέα της αεροπλοΐας (aviation) στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με προφανή οφέλη στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις της πόλης μας», παρατήρησε ο κ. Αντωνίου.
Τρίτος πυλώνας είναι, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, η δημιουργία κρατικής πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, ένα έργο που βρίσκεται στα σκαριά με τους σχεδιασμούς για ίδρυση και στέγαση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη του Ζήνωνα. «Το ΕΒΕΛ ζητά τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα. Ίσως, είμαστε η μόνη πόλη της Κύπρου που δεν έχει αναπτυχθεί στον τομέα της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τη Λάρνακα. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε τη θετική παρουσία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μας που ήδη έχουν προσθέσει αξία στον τομέα της Εκπαίδευσης στην πόλη και επαρχία μας, και που φυσικά αυτό δημιουργεί τις προσδοκίες για ενίσχυση και της ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά τρόπο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Εκπαίδευση στην πόλη μας. Ο συνδυασμός ιδιωτικής και δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης φέρνει άλλες προοπτικές και ευκαιρίες, σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, ζητούμε, η Λάρνακα να μπει στο χάρτη της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουμε πανεπιστημιακές και φοιτητικές υποδομές. Η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τα μέγιστα τους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, της ακίνητης ιδιοκτησίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών της Λάρνακας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η θέση του Επιμελητηρίου ότι η Λάρνακα πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες όποιων σχεδίων σχετίζονται με τον τουρισμό με επιπρόσθετα κίνητρα από την κυβέρνηση για νέες επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία. Αυτό, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, θα δώσει ακόμα περισσότερη ώθηση στην ήδη ανοδική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας στη Λάρνακα.
Τάσος Περδίος