ΓΓ ΑΚΕΛ: Η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό
«Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθούμε παθητικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι διαπραγματεύεται τη μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Αλήθεια, ποιος σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα, κ. Χριστοδουλίδη;» Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου που έγινε στη Λάρνακα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και συνεχίζεται από τη σημερινή δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για την πατρίδα μας, αλλά προκαλεί τεράστιους κινδύνους. Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι θέλουμε μια Κύπρο που να μην ανήκει σε στρατιωτικό συνασπισμό, χωρίς ξένους κηδεμόνες και ξένους στρατούς. Μια Κύπρο που να είναι γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι ορμητήριο πολέμου, κατασκοπευτικό κέντρο ή πεδίο ασκήσεων για πρόβες πολέμου ενάντια στα γειτονικά κράτη. Υπενθυμίζοντας τι γίνεται στη Γάζα, που απέχει ελάχιστα από την Κύπρο, σημείωσε την ακράδαντη πίστη του ΑΚΕΛ ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού -όπου κι αν ανήκει πολιτικά, όποια άποψη κι αν έχει για το Μεσανατολικό- έχει και τη λογική και την ανθρωπιά να αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αμάχων από την ισραηλινή πολεμική μηχανή και την επιχείρηση εξαφάνισης ενός ολόκληρου λαού από τη γη του.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε προς την κυβέρνηση το ερώτημα «πόσες χιλιάδες παιδιά θα πρέπει να δολοφονηθούν για να συγκινηθεί η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα υπόλοιπα κόμματα να ψελλίσουν μια λέξη κριτικής στον Νετανιάχου; Δεν συγκινήθηκαν ακόμα και τώρα, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κήρυξε εγκληματία πολέμου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ».
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης και η κυβέρνησή του αρνούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει το ΑΚΕΛ, αλλά και μια μεγάλη μερίδα των πολιτών σε σχέση με τη χρήση των βρετανικών βάσεων προς υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και αν η κυβέρνηση είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται τους κινδύνους από αυτό. Διερωτήθηκε, επίσης, πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Βουλή και τον κυπριακό λαό για το περιεχόμενο των στρατιωτικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη.
Εξωτερική πολιτική βασισμένη στο διεθνές δίκαιο
Κάθε λογικός άνθρωπος, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου πρέπει να είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, σε αρχές, στα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. «Το κράτος μας πρέπει να επιδιώκει την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεών του με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων ή διαλύοντας παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις με άλλα κράτη. Και, ασφαλώς, η ανάπτυξη της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να επιδιώκει την προώθηση της λύσης του Κυπριακού, γιατί η κατοχή και η διχοτόμηση ήταν και είναι η πρώτη πηγή κινδύνου για την πατρίδα και το λαό μας. Σε αυτά πρέπει να εδράζεται η εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Όχι σε αυταπάτες, όχι σε επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά της στρατιωτικοποίησης και τις αυταπάτες ότι δήθεν αναβαθμίζεται η διεθνής θέση της Κύπρου».