Η βία κατά των γυναικών στις πολλαπλές και εξίσου επαχθείς μορφές της παραμένει ακόμη και στις μέρες μας ίσως η πιο αποσιωπημένη μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζει το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Βίας Εναντίον των Γυναικών. Στην ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται και από προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου, αναφέρεται ότι «συχνά εγκλωβισμένα είτε στους εκφοβισμούς του θύτη είτε στο φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές και την ανεπάρκεια της Πολιτείας να τους παρέχει ολιστική στήριξη, τα θύματα δεν προβαίνουν σε καταγγελίες και ο κύκλος της έμφυλης βίας συνεχίζεται. Ωστόσο, όπως γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά πριν μερικούς μήνες, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα θύματα επιχείρησαν να ζητήσουν βοήθεια από τις αρμόδιες Αρχές η έλλειψη ανταπόκρισης είχε ολέθρια αποτελέσματα».
Οι ετήσιες διακηρύξεις για την έμφυλη βία δεν αρκούν, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία, Αστυνομία, Γενική Εισαγγελία και δικαστική οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».
Αναφέρεται, ακόμη, ότι το ΑΚΕΛ είναι στην πρώτη γραμμή, εντός κι εκτός Βουλής, για την πλήρη εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την απόσυρση όλων των εξαιρέσεων που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση ως προς την εφαρμογή της.
«Μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για χορήγηση νομικής αρωγής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας για τη λύση διαφορών με τον δράστη στα Οικογενειακά Δικαστήρια. Ενώπιον της Βουλής θα είναι τις επόμενες μέρες, άλλη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για μια ειδική και αυστηρότερη νομοθεσία για την ‘‘εκδικητική πορνογραφία’’ που θυματοποιεί κυρίως γυναίκες και κορίτσια σε ένα ειδεχθές έγκλημα που ισοδυναμεί με διαδικτυακό βιασμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.