Νέες συγχωνεύσεις δήμων και μείωση των αντιδημάρχων, βρίσκονται μεταξύ αυτών που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Υπουργό ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Βουλής παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.
Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως «το ιδεατό σενάριο θα ήταν να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος για κάθε δήμο. Αυτή τη συζήτηση μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Είμαστε στα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να αξιολογηθεί -και πάντα το τονίζουμε- σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα αξιολογηθεί ο αριθμός των δήμων και ο αριθμός των αντιδημάρχων και θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο μέλλον, όχι άμεσα».
Όπως είπε, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η κατάθεση τροποποιήσεων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και κυρίως για την παραχώρηση του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) στους δήμους, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα. Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων και των αντιδημάρχων και των καθηκόντων τους, «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι είναι υπερβολικός αριθμός. Πρέπει να γίνουν περισσότερες συνενώσεις στους δήμους. Πόσες, ποιες και γιατί, θα αποφασιστεί σε συνεννόηση και κατόπιν διαβούλευσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα είμαστε έτοιμοι στους επόμενους μήνες να φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θα μπούμε σε μια συζήτηση για να αξιολογηθεί ο ρόλος και τα πιθανά καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σκέψη να είναι βάσει πληθυσμού». Διευκρίνισε πως οποιαδήποτε αλλαγή θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη θητεία.
Αποκάλυψε, επίσης, την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες του δικαιώματος να ψηφίζουν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τον τόπο καταγωγής τους. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση και τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και στη στεγαστική πολιτική.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης παρουσιάζει σειρά προβλημάτων, κενών και ελλείψεων, παρά τις προσπάθειες που ομολογουμένως καταβάλλονται. «Δυστυχώς πέρασαν αναξιοποίητα από την εκτελεστική εξουσία, τα δυόμισι χρόνια που δόθηκαν ως παράταση στη θητεία των τότε τοπικών Αρχών», είπε και πρόσθεσε πως η μετάβαση στα νέα δεδομένα που αφορά τους επαρχιακούς οργανισμούς, τους δήμους και τα συμπλέγματα δεν είναι τόσο ομαλή όσο αναμενόταν και όσο απαιτούν οι συνθήκες.
Υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων ως βασικός πυλώνας της ίδιας της μεταρρύθμισης.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της μείωσης του αριθμού των δήμων και των αντιδημάρχων είπε πως «όταν δούμε ποια είναι η κυβερνητική πρόθεση, ως αντιπολίτευση θα συζητήσουμε, αλλά αυτή την ώρα δεν έχουμε κάτι μπροστά μας», και σημείωσε πως είναι ανοικτοί στον διάλογο.