Σήμερα, Τρίτη αναμένεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο από τα νομοσχέδια που αφορούν μέτρα για το δημογραφικό και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για το επίδομα τοκετού και η επέκταση των δικαιούχων και της διάρκειας της γονικής άδειας, είπε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, σε δηλώσεις του μετά τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό.
“Η δημογραφική ανάκαμψη της χώρας αποτελεί εθνική προτεραιότητα και στη σημερινή συνεδρίαση της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό συζητήθηκε το πλαίσιο πολιτικής που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο Υπουργός.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ανέλυσε στην Επιτροπή τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πολιτικής και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τον οποίο σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια των δύο πρώτων μέτρων, που αφορούν την αύξηση του βοηθήματος τοκετού και την επέκταση των δικαιούχων και της διάρκειας κλιμακωτά της γονικής άδειας.
“Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι τα μέλη της Επιτροπής ήταν εποικοδομητικά. Αναγνωρίζεται ως σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πλαίσιο πολιτικής της Κυβέρνησης. Για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν και η εφαρμογή τους να μπορέσει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ώστε οι αρνητικές τάσεις των προηγούμενων δεκαετιών να διαφοροποιηθούν”, υποστήριξε.
Σε συνάρτηση με αυτά, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η συνέχιση της θετικής αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας και η ισορροπημένη αξιοποίηση της προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων μέσα από την ενίσχυση των απολαβών τους είναι σημαντική, ώστε οι προσωπικές αποφάσεις των οικογενειών για την απόκτηση περισσότερων παιδιών να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον ελκυστικό, όπου τα μέτρα που έχουν κατατεθεί να μπορέσουν να λειτουργήσουν θετικά και ενισχυτικά.
Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αναλογίας αναπλήρωσης του πληθυσμού (2,1 από 1,3 που είναι σήμερα), ο Υπουργός είπε ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος και χρειάζεται καταρχάς να ανατραπεί η αρνητική τάση των προηγούμενων χρόνων και να διαμορφωθεί θετική πορεία ως προς τον ρυθμό των γεννήσεων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να καταφέρουμε τη διαφοροποίηση της αρνητικής τάσης σε σχέση με την αρνητική αναλογία των εργαζομένων με τους συνταξιούχους του γηγενούς πληθυσμού, καθώς σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία τα στοιχεία δεν είναι θετικά, όπως ανέφερε.
“Εκτιμούμε ότι μέσα από τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων η διαφοροποίηση της αρνητικής τάσης μπορεί να επιτευχθεί κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε ο στόχος να μπορέσει να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου”, είπε.