Η ταινία «Λουλούδια και σφαίρες» προβλήθηκε στην Αθήνα

7 Min Read


Προβλήθηκε την Τρίτη, στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων, η ταινία των Πανίκκου Χρυσάνθου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ µε αφηγητή τον Γιώργο Λιασή, «Λουλούδια και σφαίρες», µια συγκλονιστική καταγραφή δύο εκ των πιο επαχθών εγκληµάτων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.

Στ. Στεφάνου: Εγκλήματα που αποτελούν ηχηρές µαρτυρίες για το µέγεθος του παραλογισµού, της µισανθρωπίας και του φανατισµού της ακροδεξιάς

Οµιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έκανε αναφορά στα δύο εγκλήµατα, υπογραµµίζοντας πως το ένα διαπράχθηκε από Τουρκοκύπριους ακροδεξιούς εθνικιστές εναντίον δύο οικογενειών Ελληνοκυπρίων στο κατεχόµενο Παλαίκυθρο: της οικογένειας Λιασή και της οικογένειας Σουπουρή. Συνολικά, είπε, 17 µέλη των δύο οικογενειών δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, όλοι τους άµαχοι -ηλικιωµένοι, γυναίκες, παιδιά κι ένα βρέφος. Ο Γιώργος Λιασή και η αδελφή του γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια. Ο Γιώργος δέχθηκε στο παιδικό του κορµί 11 σφαίρες.

Το άλλο έγκληµα διαπράχθηκε από Ελληνοκύπριους ακροδεξιούς εθνικιστές σε βάρος της οικογένειας του Χουσεΐν Ακανσόι. Συνολικά τριάντα µέλη της οικογένειάς του, όλοι άµαχοι, δολοφονήθηκαν κι αυτοί εν ψυχρώ από µέλη της ΕΟΚΑ Β’. Ήταν µέρος της µαζικής δολοφονίας στην οποίο προέβη η ΕΟΚΑ Β’ στα τουρκοκυπριακά χωριά Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόα. Και τα τρία χωριά ξεκληρίστηκαν.

Τα δύο αυτά εγκλήµατα του εθνικισµού και της ακροδεξιάς, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, κρατήθηκαν µυστικά από τα επίσηµα αφηγήµατα στην κάθε κοινότητα. «Η ελληνοκυπριακή κυρίαρχη ελίτ δεν µίλησε ποτέ για τα εγκλήµατα των Ελληνοκύπριων ακροδεξιών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Κατά αντίστοιχο τρόπο η τουρκοκυπριακή κυρίαρχη ελίτ δεν αναφέρθηκε ποτέ στα εγκλήµατα της τουρκοκυπριακής ακροδεξιάς». Αποτελούν, όµως, σηµείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ηχηρές µαρτυρίες για το µέγεθος του παραλογισµού, της µισανθρωπίας και του φανατισµού της ακροδεξιάς.

«Ο Γιώργος Λιασή και ο Χουσεΐν Ακανσόι θα µπορούσαν να µισούν κάθε τι από την άλλη κοινότητα απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια για συνεννόηση και επίτευξη λύσης. Ούτε όµως τον Γιώργο ούτε και τον Χουσεΐν τους παρασύρει ο πόνος και η οδύνη που φυσιολογικά νιώθουν αυτοί και οι οικογένειές τους», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Ο Γιώργος Λιασή λέει στην ταινία ότι “χρωστάμε στα παιδιά μας την αλήθεια”. Η ταινία είναι σημαντική συμβολή στην ιστορική αλήθεια. Η ταινία όμως δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό. Δείχνει τον δρόμο πως μπορούμε να αφήσουμε πίσω το επώδυνο παρελθόν και να ανοίξουμε τον δρόμο του ειρηνικού μέλλοντος.

Είναι μια ταινία που ανοίγει την προοπτική του αύριο ενάντια στον εγκλωβισμό του χθες. Το χρωστούμε αυτά στα θύματα της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Το χρωστούμε αυτό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Κύπρο ως κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το χρωστούμε στις νέες γενιές που έρχονται!», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

2 4

Γ. Λιασής: Κάναµε τον πόνο συµπαράσταση

Ο Γιώργος Λιασής στο χαιρετισµό του µετά την προβολή της ταινίας σημείωσε ότι, «συμπληρώνονται στις 28 Νοεμβρίου, πενήντα χρόνια από την απελευθέρωση εμένα και της αδελφής μου Γιαννούλας, γι αυτό η σημερινή μέρα έχει για μένα, ένα ιδιαίτερο, συμβολικό  χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην ταινία, υπέδειξε ότι αυτή «είναι ένα µνηµόσυνο για όλους αυτούς που χάθηκαν. Σκοπός της είναι η ανάδειξη αυτών των εγκληµάτων ώστε να µην επαναληφθούν, να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων µε τα στοιχεία της αγάπης και της ειρηνικής συµβίωσης των δυο κοινοτήτων. Και γι’ αυτό πρέπει να πούµε όλη την αλήθεια, τίποτα κάτω από το χαλί.

Εµείς που βιώσαµε τα τραγικά αυτά γεγονότα κάναµε τον πόνο συµπαράσταση, περάσαµε στην άλλη όχθη -της αγάπης, της ειρήνης και όχι του μίσους και του διχασμού. Προσωπικά δεν έχω τη δύναµη και ούτε το δικαίωµα απέναντι στους δικούς μου ανθρώπους που χάθηκαν να προβώ σε συγχώρεση, γιατί οι εγκληµατίες δολοφονούσαν και είχαν πλήρη συνείδηση του τι έκαναν. Και, δυστυχώς αυτοί οι «άνθρωποι» οι οποίοι δεν σεβάστηκαν καθόλου την ανθρώπινη ζωή, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ανάμεσα μας.

Αγωνίζοµαι όµως καθηµερινά ώστε σε αυτό το µαρτυρικό νησί όπου χύθηκε τόσο αίµα, επιτέλους να επικρατήσει ειρήνη, πραγµατική ελευθερία και Ε/κ και Τ/κ να είναι αφεντάδες στη γη που τους γέννησε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να την μοιράσουμε αλλά συνάμα και πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους».

Παρόντες στην προβολή της ταινίας ήταν τόσο ο Γιώργος Λιασής όσο και ο Χουσεΐν Ακάνσοϊ και πλήθος κόσµου, µεταξύ των οποίων και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Σωκράτης Φάµελλος. Χαιρετισµό απηύθυνε η πανεπιστηµιακός Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου.



Share This Article