Μόνο η αρχή η 48ωρη απεργία εάν δεν βρεθούν λύσεις

8 Min Read


Ο λόγος που γίνεται η απεργία δεν είναι τα χρήματα, αλλά η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ανέφεραν χθες έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας οι επικεφαλής των συντεχνιών της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΥΔΥ (κλάδου ιατρών), απαντώντας στην ουσία και στα όσα ακούγονται από πλευράς ΟΚΥπΥ και όχι μόνο για την απόφασή τους να απεργήσουν. Την ίδια ώρα, ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο με τη λήξη της απεργίας την Πέμπτη το πρωί να ανανεωθούν τα μέτρα. Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως οι συντεχνίες, οι γιατροί, έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν αυτά που προειδοποίησαν εδώ και μήνες και υπενθύμισε πως κάτι τέτοιο έχει να συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. «Το μοντέλο πάσχει και η Πολιτεία αρνείται να ελέγξει αυτό το μοντέλο και τώρα ακούμε για οικονομικά προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Κούμας, ενώ διερωτήθηκε «ποιος έχει την ευθύνη».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως οι γιατροί δουλεύουν και πρέπει να πληρώνονται. Επιπλέον, ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο για επιπρόσθετα απεργιακά μέτρα, ανέφερε πως «όταν αρχίζεις με 48ωρη, όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν», ενώ θέλησε να σημειώσει πως το θέμα δεν είναι τα λεφτά και οι απολαβές των γιατρών, αλλά η επιβίωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, σημείωσε ότι αυτοί οι οποίοι έπρεπε να είχαν λάβει το μήνυμα δεν το έλαβαν και το λυπηρότερο από όλα είναι γιατί εξώθησαν ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια τον ιατρικό κόσμο να απεργήσει τουλάχιστον για ένα 48ωρο.

Μίλησε για συντονισμένη προσπάθεια εναντίον των γιατρών και τονίζει ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία. Σημείωσε ότι κανένας σε καμία διαπραγμάτευση «δεν μας έκανε δώρο και αυτό είναι τιμητικό εκ μέρους και των προηγούμενων Υπουργών Υγείας και εκ μέρους της Πολιτείας, ενώ είναι και η πρώτη φορά που γίνονται συμφωνίες βάσει των οποίων αμείβονται όσοι παράγουν».

Ο κ. Λάμπρου είπε ότι κάποιοι «αναθεματίζουν» τα κίνητρα και κατά πόσο είναι οριζόντια ή κάθετα και αφήνουν εντυπώσεις ότι «είναι αυτό το οποίο θα σώσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Έθιξε, επίσης, το ζήτημα αμοιβής των ιατρών σε συνάρτηση με την ασφάλεια του κόσμου, εξηγώντας ότι για εφημερίες η σχετική συμφωνία η οποία έγινε εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες απρόσκοπτη νοσηλεία και ιατρική περίθαλψη από ιατρούς οι οποίοι είναι έμπειροι και αμείβονται όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Θλίψη για την έρημη εικόνα που παρουσίασαν τα Γενικά Νοσοκομεία εξέφρασε χθες από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. Σημείωσε, δε, ότι το γεγονός πως «διώχνουμε τους ασθενείς» από τα δημόσια νοσοκομεία είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει, αφού ο ασθενής που θα λάβει υπηρεσίες από τα ιδιωτικά και θα μείνει ευχαριστημένος, δεν θα γυρίσει πίσω στα δημόσια. Επανέλαβε ακόμη ότι ο ΟΚΥπΥ πρότεινε την επίτευξη ολιστικής λύσης στη διαφορά με τους γιατρούς του Δημοσίου, όμως δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση από την πλευρά τους.
Κατά της απεργίας των γιατρών τάσσεται και η ΟΣΑΚ, η οργάνωση των ασθενών με τον πρόεδρό της, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, να διερωτάται χθες από τον «Άστρα» πού ήταν οι γιατροί που απεργούν, αφού στο ΤΑΕΠ του Γ.Ν. Λευκωσίας επικρατούσε «μαύρη-μαυρίλα».

Άδειοι χώροι και κενές καρέκλες χθες σε όλα τα νοσοκομεία

Άδειοι χώροι και κενές καρέκλες από ασθενείς ήταν η εικόνα χθες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, με τη χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργίας των γιατρών να μη συνοδεύεται από ιδιαίτερα προβλήματα.
Αυτό που καταγράφεται είναι ταλαιπωρία ασθενών, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί για επεμβάσεις οι οποίες αναβλήθηκαν. Αρκετοί πάντως ήταν αυτοί που επικοινωνούσαν με τα νοσοκομεία για να πληροφορηθούν για τα ραντεβού τους.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες των συντεχνιών και δεν απεργούν.
Ορισμένες κλινικές στα δύο δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούν, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Στα δύο νοσοκομεία τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και οι γιατροί που δεν απεργούν, προχωρούν σε κατηγοριοποίηση των περιστατικών που υπάρχουν και στη συνέχεια γίνεται ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Σημειώνεται ότι τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία είναι μεν συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, ωστόσο τα ΤΑΕΠ τους δεν έχουν εισαχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Μέχρι το μεσημέρι, μονοψήφιος ήταν ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, το οποίο εξετάζει μόνο κρίσιμα περιστατικά.
Τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο διασφαλίζει ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ξενόγλωσσοι ασθενείς δεν ενημερώθηκαν για την απεργία

Οι γιατροί εν τη απουσία του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν οδηγίες προς τους ασθενείς ώστε να υπάρχει εναλλακτική, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, τονίζοντας ότι οι γιατροί νοιάζονται για τους ασθενείς. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συντεχνίες ανέλαβαν να επιλύσουν και ζητήματα τα οποία το Υπουργείο Υγείας δεν το έκανε. Χαρακτηριστικά ανέφερε το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι ξενόγλωσσοι ασθενείς. Προσωπικό των Βρετανικών Βάσεων που εξυπηρετείται από το ΤΑΕΠ Λεμεσού ζητούσε να πληροφορηθεί για τη λειτουργία των νοσοκομείων, επίσης σε άγνοια ήταν και οι ασθενείς που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Διευθετήσεις όπως φαίνεται έγιναν για χημειοθεραπείες παιδιών. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα, με τα προβλήματα που θα ανακύψουν, όπως ανέφεραν οι γιατροί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η 48ωρη απεργία για να μπορούν να τοποθετηθούν συνολικά. Ιδιαίτερος προβληματισμός πάντως υπάρχει σε ό,τι αφορά διαχωρισμό περιστατικών και μεταφορά τους στα νοσοκομεία από ασθενοφόρα. Περιστατικά κατηγορίας ESI-2 ESI-3 θα διακομίζονται από την υπηρεσία ασθενοφόρων σε ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της επαρχίας από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων με ευθύνη και συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας.



Share This Article