Οι ανεπάρκειες του ΟΑΥ για τον Διαβήτη Τύπου 1

6 Min Read


Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Κωνσταντίνος Μουσάς, εκπρόσω­πος του Despina’s Children’s Diabetes Foundation, εξέφρασε την έντονη απο­γοήτευσή του για την αναστολή του δια­γωνισμού από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σχετικά με τον ιατροτεχνο­λογικό εξοπλισμό για ασθενείς με Τύπου 1 Διαβήτη. Όπως εξήγησε, μετά από πα­ρατεταμένο χρονικό διάστημα αναμονής για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ασθενών για πρόσβαση σε κατάλληλα προϊόντα, βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με στασιμότητα.

Ο Κωνσταντίνος Μουσάς υπογράμμι­σε ότι οι προδιαγραφές που θέτει ο ΟΑΥ στους διαγωνισμούς περιορίζουν τις επι­λογές των ασθενών, ενισχύοντας μονο­πωλιακές καταστάσεις στην αγορά και αποκλείοντας εταιρείες και προϊόντα που θα μπορούσαν να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες τους. «Τα προϊόντα που προσφέ­ρονται τώρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, δεν είναι αυτά που αναμέναμε και μας υποσχέθηκαν, ούτε ανήκουν στις επι­λογές που απαιτούμε για τη σωστή διαχεί­ριση της πάθησής μας. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και η αίσθηση που μας δί­νεται είναι ότι προωθούνται συγκεκριμένα συμφέροντα ή εταιρείες, αντί να λαμβάνο­νται υπόψιν τα πραγματικά συμφέροντα των ασθενών», σημειώνει.

Όπως εξήγησε, ο χειρισμός που γίνε­ται δημιουργεί συνθήκες που ενδέχεται να πλήξουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς. Τόνισε ότι ο ΟΑΥ πρέπει άμεσα να διασφαλίσει την πρόσβαση σε καινοτόμες και αποτελεσμα­τικές θεραπείες, προκειμένου να αποτρα­πούν οι αρνητικές συνέπειες της κακής διαχείρισης αυτών των κρίσιμων διαγω­νισμών.

Ο κ. Μουσάς αναφέρθηκε ακόμα σε «χρονοβόρες διαδικασίες, με τη γνωστή πρακτική “από τον Άννα στον Καϊάφα”, ανευθυνότητα απέναντι σε θέματα υγεί­ας, με λειτουργούς “κρυμμένους” πίσω από δαιδαλώδεις διαδικασίες, νόμους, αδυναμίες και πολλές άλλες δικαιολογίες. Όπως δεικτικά είπαμε πολλές φορές, δεν είναι οι ίδιοι πάσχοντες, ούτε τα παιδιά τους. Καμία ενσυναίσθηση, καθόλου σε­βασμός! Όταν τα προϊόντα που διατίθενται δεν μας καλύπτουν πλήρως και δεν αντα­ποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες δια­χείρισης του διαβήτη, καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα έχει αποτύχει να προσφέρει ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση σε ό,τι καλύ­τερο υπάρχει στην αγορά».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τους δι­αγωνισμούς και τις διαδικασίες που ακο­λουθούνται ο κ. Μουσάς διερωτήθηκε «γιατί θα πρέπει πάντα να ανακαλύπτουμε τον τροχό;» τονίζοντας ότι η αμφισβήτη­ση της αξιοπιστίας των διαγωνισμών του ΟΑΥ έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπι­στοσύνη των πολιτών προς το σύστημα υγείας και τη συνολική αποτελεσματικό­τητα του ΓεΣΥ. «Έχουμε ανάγκη από ένα δίκαιο σύστημα διαγωνισμών, που δεν θα ευνοεί κανέναν, θα λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις, θα ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μετά την ένταξη στο σύστημα και θα εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις της Ιατροτεχνολογίας», τόνισε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «δεν μπο­ρούμε να δεχτούμε άλλο μια κατάσταση όπου οι ανάγκες μας δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις που λαμβάνονται κι όπου ο παράγοντας χρόνος απουσιάζει. Οι θεσμοί, όπως το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ, πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ελλείψεις τους. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που ζούμε καθημερινά με την πάθηση και την οικονομική δυσπραγία και οι φωνές μας πρέπει επιτέλους να εισακουστούν πραγματικά. Δόθηκαν πολλές φορές υπο­σχέσεις, μας χτύπησαν φιλικά στην πλάτη, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει απογοη­τευτικό».

Η εμπειρία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ

Ο κ. Μουσάς στις δηλώσεις του παράπεμψε και στην εμπειρία των ασθενών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι η καθυστέρηση στις προμήθειες και η περιορισμένη επιλογή προϊόντων δείχνουν ότι το σύστημα δεν ακο­λουθεί τις εξελίξεις της διεθνούς ιατρικής κοινότητας. «Όταν βλέ­πουμε ότι ασθενείς σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ασύρμα­τες αντλίες ινσουλίνης τελευταίας γενιάς, προηγμένους αισθητήρες γλυκόζης, ινσουλίνες υπερταχείας δράσης και πολλά συμπαρομαρ­τούντα αναλώσιμα αισθανόμαστε ότι υστερούμε σημαντικά. Ακόμη και οι μετρητές ζαχάρου -οι μικρές συσκευές που με δείγμα αίματος δίνουν την τιμή του ζαχάρου- είναι απαρχαιωμένοι όταν σε άλλα κράτη υπάρχει πληθώρα μετρητών ζαχά­ρου, ΔΩΡΕΑΝ!» τόνισε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ έχει προσπαθήσει να ενσωματώσει διεθνείς πρακτικές για να διασφαλί­σει την ίση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και επηρεάζεται από πε­ριορισμούς στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ορισμένες καινοτόμες θεραπείες να μην είναι διαθέσιμες ή να καθυστερούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ενώ απαιτείται βελτίωση και στη διαχείριση των προμηθευτών και των σχετικών συμβάσεων.



Share This Article