Η συζήτηση που άνοιξε ο πρόεδρος για το ΝΑΤΟ και πολύ πρόθυμα σιγοντάρισε ο Συναγερμός είναι άκαιρη, επικίνδυνη και επιζήμια για την Κύπρο, υπογράμμισε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Σημείωσε ότι εάν ο πρόεδρος όντως εννοεί ότι το Κυπριακό πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα, το να συζητούμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτό ανατρέπει τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να έχουμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, να συνεχίσουμε από εκεί που διακόψαμε το 2017 και να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Ωστόσο, υπογράμμισε, η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανατρέπει και το πρώτο και το δεύτερο και άρα θα πρέπει να εξηγήσουν πως μπορούν να συνδυαστούν και τα δυο.
Επίσης, πρόσθεσε, ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βελτιώσει την αποτρεπτική ισχύ της ΚΔ, επιχειρώντας να παίξει πάνω στις φοβίες του κόσμου, χωρίς να αναφέρει ότι το άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει στη συμμαχία να παρεμβαίνει στις διαφορές δυο κρατών μελών του. Όσον αφορά τη βελτίωση των στρατιωτικών δεδομένων της ΕΦ ο κος Στεφάνου επισήμανε ότι η Κύπρος παίρνει εξοπλισμό από πάρα πολλές χώρες εκτός από τις ΗΠΑ και με βάση το νόμο Ρούπιο – Μενέντεζ το εμπάργκο δεν έχει αρθεί, πέραν από τη δυνατότητα να παίρνουμε κάποια κράνη ή σφαίρες.
Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη να παίρνει στήριξη από πάρα πολλά κράτη. Διερωτήθηκε εάν φτάσουμε σε λύση και βρεθεί σχέδιο λύσης πως θα ψηφίσουν όλες οι χώρες του ΣΑ όταν το σχέδιο θα προνοεί ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πως θα ψηφίσουν ένα τέτοιο σχέδιο Κίνα και Ρωσία, είπε ο κος Στεφάνου. Για τις διακηρύξεις περί δυτικού προσανατολισμού της Κύπρου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει ότι η ΚΔ θα ακολουθήσει τις πιο αντιδραστικές πολιτικές που ακολουθούν κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται τις τύχες της ΚΔ με τόση ελαφρότητα, υπογράμμισε ο κος Στεφάνου.