Έρχεται απαγόρευση του καπνίσματος (κάθε είδους) σε δημοσίους χώρους, όπως παιδικές χαρές και λούνα παρκ, περιοχές που σχετίζονται με εστιατόρια/καφετέριες, δημόσιες συγκοινωνίες, ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και χώρους εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, αναμένεται να εκδοθεί σχετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αφορά και την Κύπρο. Στόχος της σύστασης θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος της έκθεσης των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο τα ποσοστά των καπνιστών ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες είναι αρκετά υψηλά. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί ανοδική τάση την τελευταία δεκαετία, ενώ και στους έφηβους το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα είναι υψηλό. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το 12-13% των θανάτων ετησίως, στις ηλικίες 35 ετών και άνω, οφείλονται στο κάπνισμα.
Ενόψει της έκδοσης της σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών της ΕΕ από την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και αερολύματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει την τρέχουσα σύσταση του Συμβουλίου για περιβάλλοντα χωρίς καπνό, η οποία χρονολογείται από το 2009.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η αναθεώρηση της σύστασης κρίθηκε αναγκαία για να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της σε νέα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ο θερμαινόμενος καπνός, λόγω της ταχείας ανάπτυξης της αγοράς και της ελκυστικότητας των προϊόντων αυτών τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νέων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η χρήση καπνού εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου το 24% του πληθυσμού εκτιμάται ότι είναι καπνιστές το 2023.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η κατανάλωση καπνού είναι η κύρια αιτία των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται στη χρήση του. Ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού έως το 2040.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου