- Γεμάτος αποκλεισμούς και διακρίσεις ο δρόμος για τα άτομα με αναπηρία
- Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας που εφαρμόζει
Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 θα έχουν την «τιμητική» τους -όπως κάθε χρόνο- οι μεγάλες διακηρύξεις και υποσχέσεις από την κυβέρνηση προς τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Παρά ταύτα, η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος είναι ουραγός στη στήριξη των ΑΜεΑ και εφαρμόζει ίσως το χειρότερο σύστημα κοινωνικής προστασίας μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αφού τους έχει τσουβαλιάσει όλους στο ΕΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε από την υπηρεσία μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος όσον αφορά τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, αφού οι δαπάνες για το σκοπό αυτό (σε χρήματα και είδος σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης) ανέρχονται σε μόλις 229 ευρώ ανά κάτοικο, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 672 ευρώ. Οι τρεις χώρες με χειρότερες αποδόσεις από την Κύπρο είναι η Ρουμανία (225 ευρώ), η Ελλάδα (215 ευρώ) και η Μάλτα (209 ευρώ). Στην άλλη πλευρά της κλίμακας, οι χώρες με τα πιο προοδευτικά συστήματα είναι η Δανία (2.058 ευρώ), το Λουξεμβούργο (1.879 ευρώ), το Βέλγιο (1.093 ευρώ) και η Ολλανδία (1.019 ευρώ).
Καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Η έκθεση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία της Υποεπιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγράφει πάντως καλές πρακτικές οι οποίες ήδη εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την Κύπρο, σε περίπτωση που το επιθυμεί, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα παραδείγματα:
• Στην οδηγία της ΕΕ για το ΦΠΑ υπάρχει πρόνοια η οποία ήδη εφαρμόζεται από πολλά κράτη-μέλη και δίνει τη δυνατότητα για επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε μόνιμη βάση, για την προμήθεια ή/και την ενοικίαση ιατρικού και βοηθητικού εξοπλισμού για τα άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης για τις προσαρμογές οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν στον εξοπλισμό ή/και την επισκευή τους.
• Στην ίδια οδηγία δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5% για υπηρεσίες οικιακής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία, καθώς και για τη βοήθεια την οποία χρειάζεται το σπίτι στο οποίο διαμένουν.
• Επίσης, το ευρωπαϊκό πλαίσιο δίνει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες, οι οποίες φροντίζουν παιδί με αναπηρία. Για παράδειγμα, στη Μάλτα και την Ιρλανδία οι οικογένειες λαμβάνουν ειδική ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 500 ευρώ και 245 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο Βέλγιο λαμβάνουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, στην Τσεχία παραχωρείται διπλάσια πίστωση οικογενειακού φόρου για τις οικογένειες οι οποίες φροντίζουν παιδί με αναπηρία, ενώ στην Ιταλία παραχωρείται πίστωση από το φόρο ύψους 400 ευρώ. Ακόμη, στη Γαλλία παραχωρείται έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε οικογένειας.
• Στην Τσεχία και τη Λιθουανία δεν γίνεται αποκοπή από τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποία έχουν παράλληλα εισοδήματα από εργασία, ενώ σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Πολωνία) οι αποκοπές γίνονται σταδιακά και με κλιμακωτό τρόπο, ανάλογα με το εισόδημα το οποίο έχει το άτομο με αναπηρία.
• Επίσης, το ευρωπαϊκό πλαίσιο δίνει την ευχέρεια -η οποία εφαρμόζεται από πολλά κράτη-μέλη- να παραχωρούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι απασχολούν άτομα με αναπηρία.
• Πολλές χώρες διαθέτουν ηλεκτρονικά βοηθητικά εργαλεία, τα οποία είναι σχεδιασμένα για φορολογούμενους με οπτική, ακουστική, κινητική ή γνωστική αναπηρία, ώστε οι πληροφορίες σχετικά με αυτά τα κίνητρα τα οποία προσφέρονται από το κράτος να φτάνουν με σαφήνεια και προληπτικά σε όσους τα χρειάζονται. Όπως επισημαίνεται, αυτό βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των φορολογικών Αρχών και των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα ΑΜεΑ προέρχονται από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι λογισμικό αναγνώρισης κειμένου σε ομιλία, εναλλακτικά πληκτρολόγια και συσκευές ανάγνωσης οθόνης που μετατρέπουν κείμενο σε γραφή Μπράιγ.

Προτάσεις από το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για στήριξη των ατόμων με αναπηρία όπως:
• Δημιουργία ξεχωριστής, ενιαίας νομοθεσίας για τα ΑΜεΑ και απεγκλωβισμό τους από την ισοπεδωτική αντιμετώπιση του ΕΕΕ. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς υπέδειξε ότι οι αποφάσεις του κράτους πρέπει να έχουν ως βασική αρχή ότι το κόστος μιας αναπηρίας δεν πρέπει να αφήνεται να το σηκώνουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες ή οι οικογένειές τους, αλλά το κράτος.
• Εισαγωγή ειδικής εξειδικευμένης νομοθεσίας, η οποία να καθορίζει την κοινωνική και οικονομική στήριξη που δικαιούται το άτομο με αναπηρίες με βάση την αναπηρία του.
• Εισαγωγή αποτελεσματικών μέτρων για εφαρμογή της αρχής της προσβασιμότητας.
• Δημιουργία από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επαρκών υποδομών κοινωνικής στήριξης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, προστασίας και επαγγελματικής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρίες.
• Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία αφορά την ποσόστωση στις προσλήψεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση της αρχής της ποσόστωσης και στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω νομοθεσία εισήχθη από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια το 2009 ως εργαλείο για την αντιστάθμιση των μειωμένων ευκαιριών απασχόλησης των ΑΜεΑ, μέσω της δημιουργίας υποχρέωσης των οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα να προσλαμβάνουν σε κενές τους θέσεις, μέχρι ποσοστού 10%, ΑΜεΑ που ικανοποιούν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια.
• Σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας και της Σύμβασης του ΟΗΕ σε σχέση με το ρόλο κοινωνικού εταίρου που πρέπει να έχει η ομοσπονδία αναπηρικών οργανώσεων