53 χρόνια χρειάστηκαν να έρθει Βρετανός πρωθυπουργός και ούτε μισή κουβέντα για Κυπριακό

6 Min Read


Ηρθε, είδε και απήλθε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος με μία επίσκεψη αστραπή, επισκέφτηκε το πρωί το προεδρικό μέγαρο και είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίπου μία ώρα.

Ο Πρωθυπουργός, αρκέστηκε στις σύντομο δημόσιο χαιρετισμό του ενώπιον των δημοσιογράφων και δεν προχώρησε σε καμία δήλωση ούτε συμφώνησε σε κάποιο κοινό ανακοινωθέν που να αφορά τόσο το Κυπριακό όσο και άλλα διμερή θέματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, κάτι που δεν είναι πρωτοφανές αφού η Μεγάλη Βρετανία πάντα έπαιζε και παίζει σκιώδη ρόλο στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η κατα τ’ αλλα ιστορική επίσκεψη Στάρμερ, αφού είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται επίσημα τη ΚΔ μετά από 53 χρόνια και μετά την τουρκική εισβολή, περνά σχεδόν απαρατήρητη, με πολλούς αναλυτές να βλέπουν στην επίσκεψη Στάρμερ,
σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Μ. Βρετανίας ειδικά λίγους μήνες πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την ΚΔ.

Ο Στάρμερ επιχειρεί να αναζωγονήσει το ρόλο της χώρας του στην εξωτερική πολιτική, αφού βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας του μετά από μια φουρτουνιασμένη και περιπετειώδη περίδο για τη Μεγάλη Βρετανία ως αποτέλεσμα των σφοδρών επιπτώσεων του Brexit και της συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα του με τους πρωθυπουργούς να πηαγινονέρχονται ο ένας μετά τον άλλον στην Downing street και να μοιάζουν αναλώσιμοι.

Την ίδια ώρα, αρκετοί αναλυτές βλέπουν πίσω από το ταξίδι αστραπή του Σταρμερ, επιχείρηση εδραίωσης του ρόλου της Βρετανίας στην Κύπρο ειδικά μετά τη συζήτηση για δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Κύπρο. Οι Βρετανοί βλέπουν πίσω από αυτές τις μεθοδέυσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, να επηρεάζεται ο ρόλος και η ισχύς τους στο νησί ειδικά σε μία περίοδο όποι οι βάσεις της Κύπρου χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία βλέπει τις εξελίξεις στη Συρία να διαδραματίζονται χωρίς την ίδια να έχει ρόλο να διαδραματίσει αφού έχει μετατραπεί σε προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βλέπει την Τουρκία να παίρνει θέση στη σκακιέρα των μεγάλων παιχτών μαζί με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Βέβαια η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα επιχειρήσει να “ξεζουμίσει” την… μονόωρη επίσκεψη Στάρμερ προς όφελος της όπως κάνει συχνά με θέματα εξωτερικής πολιτικής, με πιο πρόσφατο “κατόρθωμα”, τη συνάντηση με “άνθρωπο” του Τράμπ, πριν καν εκλεγεί εκ νέου ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας, αναφέρεται πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και “υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας χώρας και διαμορφωτή και συντάκτη ψηφισμάτων (penholder) εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας:

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, προστίθεται, «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον επικείμενο δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων, της καθαρής ενέργειας και της μετανάστευσης».

«Εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση για το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κοινή βούληση των δυο ηγετών για την περαιτέρω ενίσχυσή της μέσω συντονισμένων, κοινών ενεργειών», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας συνεχίζει αναφέροντας ότι «συζητήθηκαν, επίσης, εκτενώς τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στη Συρία και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο ανθρωπιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, τόσο μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και σε θέματα απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα μετά και τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη και για την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση που θα συγκληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας χώρας και διαμορφωτή και συντάκτη ψηφισμάτων (penholder) εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει.

Τάσος Αναστάση



Share This Article