Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ελαττωματικούς αερόσακους

5 Min Read


Την παραπομπή προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρότασης νόμου για την τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου αποφάσισε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών. Η πρόταση νόμου αφορά στην εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε να θεσπιστεί διαδικασία για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μηχανοκίνητα οχήματα υπόκεινται σε ανάκληση, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά ελαττωματικών αερόσακων αυτοκινήτων.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, ο διευθυντής του ΤΟΜ Γιώργος Λουκά μετέφερε από την πλευρά του έκκληση του Υπουργού Μεταφορών ώστε το ζήτημα να οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος, προσθέτοντας ότι μέσω της πρότασης νόμου θα δοθούν εργαλεία για ενίσχυση και εποπτεία της αγοράς.

Είπε επίσης ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη σύστημα μηχανογράφησης στο πλαίσιο του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Τμήματος, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 για βελτίωση της εφαρμογής του νόμου, ενώ εισηγήθηκε την πρόσθεση αναφοράς για υποχρέωση αντιπροσώπων να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των οχημάτων για τυχόν ανακλήσεις μετά την εγγραφή στη βάση δεδομένων.

Συμπλήρωσε ότι με βάση την πρόταση, υπάρχει προθεσμία λήψης διορθωτικών μέτρων εκ μέρους των ιδιοκτητών εντός 3 μηνών, σε διαφορετική περίπτωση θα ανακαλείται το πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου του οχήματος.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Σύκα για το τι ισχύει σε σχέση με τις εταιρείες που έχουν κλείσει, αλλά και ποιες πολιτικές αποφάσεις/κίνητρα θα δοθούν σε ιδιώτες και εταιρείες για τα αυτοκίνητα που θα ακινητοποιηθούν, ο διευθυντής του ΤΟΜ είπε ότι για την πρώτη περίπτωση καθορίζει διάταγμα ο Υπουργός, ενώ ο ιδιοκτήτης θα ενημερώσει το ΤΟΜ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ο νέος ιδιοκτήτης θα υπογράψει βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανάκληση και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τους κινδύνους από τη χρήση του οχήματος.

Για το δεύτερο ζήτημα, είπε ότι με την ψήφιση της πρότασης νόμου ενδεχομένως να ακινητοποιηθούν αρκετά αυτοκίνητα, με το ΤΟΜ να εξετάζει μέτρα και εισηγήσεις για αυτές τις περιπτώσεις.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο βουλευτής των Οικολόγων και εισηγητής του θέματος, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι επεξηγήθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το τελικό κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και με το Υπουργείο Μεταφορών.

Συμπλήρωσε ότι η περίοδος που δίνεται για να γίνει αλλαγή εξαρτήματος θα είναι 3 μήνες. Η νομοθεσία θα έχει έναρξη ισχύος από 31/01/25.

Προσέθεσε ότι προβλέπονται αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες για οποιονδήποτε επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να κυκλοφορήσει, τους διανομείς που αντιπροσωπεύουν τις εταιρείες για τα καινούργια αυτοκίνητα, τους εισαγωγείς που φέρνουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είτε από χώρες της ΕΕ είτε από τρίτες χώρες, ακόμα και τον ιδιώτη που θα φέρει ένα αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να επιθυμεί να μεταπωλήσει μεταγενέστερα.

Εξήγησε επίσης ότι το θέμα της αλλαγής εξαρτήματος βαραίνει τον διανομέα που έχει συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς προβλέπεται ότι θα πληρωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία τόσο για την αλλαγή του εξαρτήματος όσο και τα εργατικά, όσο ακόμη και το κόστος της μεταφοράς.



Share This Article