Σε λίγα χρόνια δεν θα έχει ψαράδες στην Κύπρο τόνισε ο επαγγελματίας ψαράς Αντώνης Ζαμπάς, σχολιάζοντας τον τερματισμό της σύμβασης στον ποταμό Λιοπετρίου.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε πως οι ψαράδες της περιοχής υπολειτουργούν ενώ έχουν απώλεια εισοδήματος. Επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως έγιναν σαν τους πρόσφυγες, από τη στιγμή που στον ποταμό δεν υπάρχει καρνάγιο και αναγκάζονται να μετακινούν τις βάρκες τους. Την ίδια ώρα, επισήμανε πως με τη δημιουργία διαφόρων έργων στην περιοχή όπως η μαρίνα, το ψάρι λιγόστεψε, λέγοντας πως δεν έχουν θάλασσα να δουλέψουν. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια με επιχειρήσεις εντός της θάλασσας αλλά τον ψαρά τον έχουν «πεταξούμενο». Επίσης δήλωσε πως πολλοί επαγγελματίες ψαράδες αναγκάζονται να κάνουν και άλλη δουλειά για να βγάλουν τα προς το ζειν.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως παλιά υπήρχαν στον ποταμό Λιοπετρίου 28-30 βάρκες ενώ τώρα έμειναν 12 βάρκες και δυσκολεύονται να ρίξουν δίκτυα. Ακόμα δήλωσε πως δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από το κράτος εδώ και χρόνια. Ο κ. Ζαμπάς ανέφερε πως ακόμα ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι με τη συντήρηση των βαρκών τους. Μάλιστα ο ίδιος αναγκάστηκε να πληρώσει 700 ευρώ περισσότερα για τα έξοδα συντήρησης της βάρκας του.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κακό οδικό δίκτυο της περιοχής λέγοντας ότι φθείρονται τα οχήματά τους.
Στον αερα η σύμβαση
Είναι στον αέρα η σύμβαση για τον ποταμό Λιοπετρίου ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε πως είναι τραγική η κατάσταση στην περιοχή. Όπως είπε οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν καταστραφεί, τέσσερα χρόνια τα σκάφη τους δεν έχουν συντηρηθεί, τα οχήματά τους έχουν διαλυθεί, ενώ υπολειτουργούν τα εστιατόρια της περιοχής. Ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε πως φέρουν ακεραία την ευθύνη η προηγούμενη αλλά και η νυν κυβέρνηση γιατί δεν ασκούσαν εποπτικό έλεγχο. Επίσης είπε πως είναι ασήκωτες οι ευθύνες τόσο του Τμήματος Πολεοδομίας όσο και των εργολάβων. Ακόμα δήλωσε πως κανένας δε γνωρίζει τι έγινε μέσα σε δυο μήνες και τελικά τερματίστηκε η σύμβαση. Σημείωσε δε πως ο εργολάβος θέλει δυο μήνες για να γίνει η καταγραφή. Την ίδια ώρα ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε πως πρέπει να αλλάξουν οι δημόσιες συμβάσεις και οι αρμόδιοι να κάτσουν να δουν γιατί διακόπτεται το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο. Να σημειωθεί ότι το θέμα θα επανεξετάσει η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής εντός Ιανουαρίου.