Αυξημένα κατά 10% τα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας το δεκάμηνο

4 Min Read


Τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Φορολογίας καταγράφουν αύξηση 10% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, είπε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, Ιωάννης Ζεβλάρης, στο χαιρετισμό του στο “SAFE VAT Forum 2024 CY”, με θέμα «ΦΠΑ του σήμερα και του αύριο: προκλήσεις και εφαρμογές στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2022 για πρώτη φορά τα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 έφτασαν στα 6,7 δισ. ευρώ και το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2024 σημειώθηκε αύξηση περίπου 10% στα έσοδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Από αυτά το ποσοστό ΦΠΑ αποτελεί περίπου το 47% των συνολικών εσόδων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της εφαρμογής του μηχανογραφικού συστήματος Tax for All, είπε ότι από τον Μάρτιο 2023 που μπήκε σε εφαρμογή το Tax for All έχουν συνδεθεί με αυτό 165.000 άτομα, έχουν υποβληθεί περίπου 1 εκατ. δηλώσεις, έχουν εισπραχθεί 4,7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, έχουν εξεταστεί περίπου 150.000 αιτήματα επιστροφής και έχουν επιστραφεί 830 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ.

Ο κ. Ζεβλάρης είπε, ακόμα, ότι από τον Μάρτιο 2023 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Tax for All και βρίσκονται σε εξέλιξη η δεύτερη και η τρίτη φάση, οι οποίες υλοποιούνται ταυτόχρονα, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της μηχανογράφησης είναι ορατά στην αύξηση των εσόδων, στη φορολογική συμμόρφωση και σε όλους τους τομείς.
Είπε, ακόμα, ότι το Τμήμα έχει εκκαθαρίσει τις καθυστερημένες αιτήσεις και σήμερα εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις για το 2023 για φυσικά πρόσωπα και το 2022 για τα νομικά πρόσωπα, παρ’ όλο που η υποβολή για τις εταιρείες για το 2022 βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη.

Όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογική βεβαιότητα, φορολογική δικαιοσύνη, φορολογική συμμόρφωση και την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση, αλλά και να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα και επάρκεια. Η νομοθεσία πρέπει να είναι σαφής, να ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες διαφορετικής ερμηνείας και να υποστηρίζεται με σύγχρονα τεχνικά μέσα για να μειώσει την ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι δίκαιες, αλλά και αποτρεπτικές, για να προωθούν την εθελούσια συμμόρφωση.

Τονίζοντας τη σημασία της απλότητας του συστήματος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για τυχόν σημαντικές και πολύπλοκες προτεινόμενες αλλαγές».



Share This Article