Του
Κώστα Νάνου
Μετά την απώλεια της µονάδας αφαλάτωσης δυναµικότητας 15.000 κυβικών µέτρων νερού ηµερησίως το υδατικό ισοζύγιο στην Πάφο προσλαµβάνει δραµατικές διαστάσεις. Ήδη από το περασµένο καλοκαίρι πολλές περιοχές της Πέγειας έµειναν για αρκετές µέρες δίχως νερό, διότι ένα µεγάλο µέρος της ποσότητας νερού εξασφαλιζόταν από γεωτρήσεις οι οποίες έχουν στερέψει λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ∆ήµος Ακάµα ζητά να προωθηθεί άµεσα κινητή µονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή, ώστε να είναι έτοιµη πριν το ερχόµενο καλοκαίρι. Μέχρι την περασµένη εβδοµάδα η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν µπορούσαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και ότι οι κινητές µονάδες αφαλάτωσης θα ήταν έτοιµες τον Οκτώβριο του 2025. Συµβούλευαν µάλιστα τον ∆ήµο Πέγειας να αναζητήσει ιδιωτικές γεωτρήσεις ή να γίνουν νέες. Τα δεδοµένα όµως διαφοροποιήθηκαν µετά την καταστροφή της µονάδας αφαλάτωσης. Με οδηγίες και του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας εξετάζεται τώρα το ενδεχόµενο να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε οι µονάδες να είναι έτοιµες πριν το ερχόµενο καλοκαίρι.
Παράλληλα, θα εξεταστεί την ερχόµενη εβδοµάδα το χρονοδιάγραµµα αποκατάστασης της λειτουργίας της µονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια.
Προς το παρόν για την Πάφο η µόνη επιλογή για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών είναι τα δύο διυλιστήρια που µπορούν να καλύψουν τα 2/3 των υφιστάµενων αναγκών σε νερό. Με δεδοµένο, όµως, ότι αυτή τη στιγµή η πληρότητα των φραγµάτων είναι στο 25%, αν συνεχιστεί η ανοµβρία είναι πιθανόν ακόµη και τα διυλιστήρια να µην µπορούν να αντλήσουν νερό για διύλιση.
Από το φράγµα του Ασπρόκρεµµου, για παράδειγµα, όπου αυτή τη στιγµή είναι αποθηκευµένα 15 εκατ κ.µ., δεν θα µπορεί να αντληθεί νερό αν αυτή η ποσότητα µειωθεί στα 7-8 εκατ. κ.µ. Αναλογικά το ίδιο ισχύει και για το φράγµα της Κανναβιού και το οµώνυµο διυλιστήριο. Τα δύο διυλιστήρια είναι σε θέση να παράγουν συνολικά 40.000 κ.µ. νερού ηµερησίως, όµως οι ηµερήσιες ανάγκες στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές είναι µεγαλύτερες, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχµής. Σε περίπτωση βλάβης κάποιου από τα διυλιστήρια αυτά, και ιδιαίτερα σε αυτό του Ασπρόκρεµμου που παράγει 30.000 κ.µ. νερού, η κατάσταση στην Πάφο θα είναι τραγική.
Ακόµη πιο τραγική θα είναι η κατάσταση για τους επαγγελµατίες γεωργούς, καθώς οι περικοπές θα είναι πολύ µεγαλύτερες. Ουσιαστικά ολόκληρη η Πάφος θα είναι έρµαιο των καιρικών συνθηκών.
Το διυλιστήριο νερού Ασπρόκρεµµου µπορεί να παράγει περίπου 11,6 εκ. κ.µ. νερού το χρόνο και είχε κατασκευαστεί µε πρόνοια ώστε να επεκταθεί και να παράγει περίπου 47.000 κ.µ. νερού ηµερησίως και 17 εκ. το χρόνο. Αυτό όµως δεν έγινε µέχρι τώρα, διότι η πολιτική που ακολουθήθηκε προέβλεπε την απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες µε την παραγωγή αφαλατωµένου νερού. Η κατασκευή του διυλιστηρίου στον Ασπρόκρεµµο άρχισε το 1999 και τέθηκε σε λειτουργία το 2003. Τα τελευταία χρόνια το διυλιστήριο και το φράγµα του Ασπρόκρεµµου συνδέθηκε µε το φράγµα της Κανναβιού, ενώ έγινε και αναβάθµιση στο µηχανισµό επεξεργασίας του νερού. Το διυλιστήριο της Κανναβιού άρχισε να κατασκευάζεται το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012 εξασφαλίζοντας την υδροδότηση σε δεκάδες κοινότητες της περιοχής. Υπάρχει επίσης αγωγός που φθάνει µέχρι τον ∆ήµο Ακάµα και το Διαµέρισµα της Πέγειας.
Επίσπευση κατασκευής των κινητών µονάδων αφαλάτωσης
Τις επόµενες µέρες το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία µε το Γενικό Λογιστήριο, τον Γενικό Ελεγκτή και τη Νοµική Υπηρεσία θα καταλήξουν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής των κινητών µονάδων αφαλάτωσης.
Ο διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, αποκάλυψε πρόσφατα σε δηλώσεις του ότι µεταξύ άλλων θα µελετηθεί το ενδεχόµενο διπλασιασµού της δυναµικότητας της µονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια. Την επόµενη εβδοµάδα, όπως, είπε η εταιρεία που διαχειριζόταν τη µονάδα θα είναι σε θέση να δώσει ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραµµα αποκατάστασης των ζηµιών ή µεταφορά άλλης κινητής µονάδας. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Γρηγορίου, είναι η λειτουργία της µονάδας και η παραγωγή νερού να αποκατασταθεί µέχρι το ερχόµενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε, είπε, οι διαβεβαιώσεις των ειδικών είναι πως οι υδρευτικές ανάγκες της Πάφου µπορούν να καλύπτονται από τα διυλιστήρια στον Ασπρόκρεµµο και την Κανναβιού.
Σε δηµοσιογραφική διάσκεψη στις αρχές της εβδοµάδας, σε ερώτηση για την πορεία των έργων αποκατάστασης της µονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, η υπουργός είπε ότι από την πρώτη στιγµή το Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων και ο ανάδοχος βρίσκονται σε άµεση επαφή, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η µονάδα όσο το δυνατόν πιο σύντοµα. Πρόσθεσε πως τη ∆ευτέρα πραγµατοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο µαζί µε τον ανάδοχο και στα µέσα της βδοµάδας έγινε συνάντηση µε το Γενικό Λογιστήριο της ∆ηµοκρατίας και τον Γενικό Ελεγκτή για να εξεταστούν άλλες δυνατότητες. «Όλες οι λύσεις, οι οποίες ενδέχεται είτε να δώσουν αύξηση της ποσότητας είτε να µας επιτρέψουν να έχουµε πολύ πιο σύντοµα τις κινητές µονάδες αφαλάτωσης, είναι στο τραπέζι. Επαναλαµβάνω ότι έχουµε ήδη δρομολογήσει απλοποιήσεις διαδικασιών και µε το Υπουργείο Εσωτερικών και µε το Τµήµα Περιβάλλοντος για διευκόλυνση της πρόσβασης σε ιδιωτικές αφαλατώσεις άρδευσης για τους αρδευτές µας και για τα ξενοδοχεία και ύδρευσης για ξενοδοχεία, που είναι µια νέα προσθήκη. Όλα αυτά θα εξεταστούν µε τον Γενικό Λογιστή και τον Γενικό Ελεγκτή, κυρίως για θέµατα σύµβασης», συµπλήρωσε επί του θέµατος.
Προς το παρόν για τη µονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν οι αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς. Η µονάδα είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2021 και είχε αντικαταστήσει την κινητή µονάδα που ξηλώθηκε το 2017.