Γιώργος Λουκαϊδης: «Το κράτος να υπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες»

11 Min Read


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισµό, αλλά και τις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει το κόµµα της Αριστεράς όσον αφορά τη δράση του στο Κοινοβούλιο το 2025, αναλύει σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα µας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Τοποθετείται, επίσης, για το κλίµα δυσπιστίας που υπάρχει στην κοινωνία απέναντι σε όλους τους θεσµούς, καθώς και για την απόφαση των συγκυβερνώντων κοµµάτων να στηρίξουν, µαζί µε τον Συναγερµό και το Volt, τους ελάχιστους προνοµιούχους αντί τα καλώς νοούµενα συµφέροντα της κοινωνίας και της οικονοµίας, στο θέµα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών.

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΑΚΕΛ για καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισµού για το 2025;

Το σκεπτικό αφορά πρωτίστως τη ριζική διαφωνία µε τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονοµία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία µε την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερµού. Συνεχίζει, δηλαδή, µιαν ακραία νεοφιλελεύθερη κοινωνικο-οικονοµική πολιτική, προστατεύοντας τα συµφέροντα του µεγάλου κεφαλαίου εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. Τούτο αποτυπώνεται ανάγλυφα, για παράδειγµα, στη στάση της κυβέρνησης σε σχέση µε την πρότασή µας για την επιβολή έκτακτου τέλους στα τεράστια υπερκέρδη των τραπεζών για να στηριχθούν οι συµπολίτες µας που υποφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο και όχι µόνο παρατηρούµε αυτούς τους 20 µήνες την περιορισµένη κοινωνική ευαισθησία για τους συµπατριώτες µας που υποφέρουν και για τη µεσαία τάξη που αποδεκατίζεται, την απουσία βούλησης για αντιµετώπιση της ακρίβειας -είναι ενδεικτικό ότι τρεις φορές κατάργησαν και επανέφεραν µέτρα αντιµετώπισης της ακρίβειας, την απουσία ουσιαστικών µεταρρυθµιστικών πρωτοβουλιών που θα αλλάζουν το µοντέλο της οικονοµίας σε µια βιώσιµη κατεύθυνση -είναι ενδεικτικό ότι παραµένουµε τελευταίοι στην Ευρώπη στην υλοποίηση των 17 στόχων βιώσιµης ανάπτυξης του ΟΗΕ- και ούτω καθεξής.

Πού θα στοχεύσουν οι τροπολογίες τις οποίες θα καταθέσει το ΑΚΕΛ; Από τις επαφές σας βλέπετε περιθώρια συνεργασίας µε άλλα κόµµατα, όσον αφορά την προώθηση τροπολογιών; Και σε ποιους τοµείς;

Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ κινούνται σε τρεις άξονες.

Πρώτο, στην αποκοπή δαπανών σε ζητήµατα καίριας πολιτικής διαφωνίας του ΑΚΕΛ µε την κυβέρνηση που αφορούν -µεταξύ άλλων- την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δηµοσίων οργανισµών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών, συµπεριλαµβανοµένου του λιµανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, τη συµµετοχή σε στρατιωτικά προγράµµατα και αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Cyclops, το ίδρυµα του Γρίβα κ.ά.

∆εύτερον, τροπολογίες προς την κατεύθυνση της άσκησης ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, µέσω της δέσµευσης δαπανών σε τοµείς που το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριµένες ανησυχίες, όπως για παράδειγµα στην υλοποίηση έργων στο Βασιλικό, στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, στην ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών, την αγορά ακίνητης περιουσίας και τα ενοίκια που καταβάλλει το Δηµόσιο για στέγαση κυβερνητικών τρηµάτων. Πρόσθετα, µέσω των τροπολογιών µας ζητείται και η τακτική ενηµέρωση της Βουλής σε θέµατα που αφορούν την υλοποίηση των διαφόρων στεγαστικών σχεδίων και προγραµµάτων, στην υλοποίηση των έργων για το Εθνικό ∆ασικό Πάρκο Ακάµα και των σχεδιασµών για την υλοποίηση της πράσινης µετάβασης κ.ά.

Τέλος, έχουµε και φέτος καταθέσει τροπολογίες για τη µείωση κατά 5% των λειτουργικών δαπανών του κράτους, έχοντας διαπιστώσει ότι αυτές αποτελούν πέραν του 60% των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισµού.

∆ιαβουλεύσεις µε άλλα κόµµατα γίνονται και θα συνεχίσουν µέχρι και τη µέρα της ψήφισης του Προϋπολογισµού. Όπως κάθε χρόνο, σε πολλά ζητήµατα, ανάλογα και µε τις θέσεις και προτεραιότητες του κάθε κόµµατος, επιτυγχάνονται συγκλίσεις σε αρκετές από τις τροπολογίες. Περισσότερα σε σχέση µε τις προθέσεις των κοµµάτων θα διαφανούν µετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονοµικών αύριο ∆ευτέρα.

Ποιες προτεραιότητες έχει θέσει το ΑΚΕΛ για το 2025, όσον αφορά την κοινοβουλευτική του δράση;

Επιτρέψτε µου καταρχήν να υπογραµµίσω το αυτονόητο για το ΑΚΕΛ. Ότι δηλαδή η δράση µας δεν περιορίζεται στο Κοινοβούλιο και ότι αυτή είναι εναρµονισµένη µε την ευρύτερη δράση µας στην κοινωνία και ανάµεσα στο λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση των περιορισµών που θέτει το Σύνταγµα και ο συσχετισµός δυνάµεων εντός της Βουλής, ο στόχος για µια δικαιότερη οικονοµική πολιτική παραµένει κεντρικός. Ειδικότερα, η αντιµετώπιση της ακρίβειας, η στήριξη των ευάλωτων οµάδων, η προστασία της µεσαίας τάξης, η ενίσχυση των δικαιωµάτων των πιο ευάλωτων των εργαζοµένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συµβάσεις, το στεγαστικό, παραµένουν προτεραιότητες.

Πρόσθετα, ανάµεσα στις προτεραιότητές µας θα είναι και η άσκηση πίεσης για την προώθηση αναγκαίων από καιρό προοδευτικών µεταρρυθµίσεων για αντιµετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιµετωπίζουµε ως κράτος είτε αυτά αφορούν τη δηµόσια εκπαίδευση, το κυκλοφοριακό πρόβληµα ή την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, ένα κεφάλαιο για το οποίο ήδη καλούµαστε σε συµµόρφωση και απειλούµαστε µε τεράστια πρόστιµα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσω τον σοβαρό και καθοριστικό ρόλο µας ως το µόνο ουσιαστικά κόµµα της αντιπολίτευσης, στην άσκηση ελέγχου απέναντι στις κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις σε όλους ανεξαιρέτως τους τοµείς και ιδιαίτερα εκεί και όπου καταγράφονται αυθαιρεσίες ή και σκάνδαλα που ζηµιώνουν σοβαρά τη χώρα και τους πολίτες.

Υπάρχει δυσπιστία στην κοινωνία απέναντι σε όλους τους θεσµούς, περιλαµβανοµένου του Κοινοβουλίου και των κοµµάτων. Το ΑΚΕΛ πώς θεωρεί ότι µπορεί να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη των πολιτών;

Αν ήταν να απαντήσω µε µία πρόταση αυτή θα ήταν: «Να παραδώσουµε αποτελέσµατα που να βελτιώνουν στην πράξη τις ζωές των ανθρώπων και τη σχέση τους µε το κράτος». Με την ευθύνη να αφορά κυρίως την εκτελεστική εξουσία και στη βάση των όσων ήδη ανέφερα προηγουµένως, είναι αναγκαίο επιτέλους να εφαρµοστούν πολιτικές που θα κατανέµουν δικαιότερα τον εθνικό πλούτο. Είναι αναγκαία η προώθηση ουσιαστικών, προοδευτικού χαρακτήρα, µεταρρυθµίσεων σε µια σειρά από νευραλγικούς τοµείς για την κοινωνία, εκσυγχρονιστικών πολιτικών ώστε το κράτος να υπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τους πολίτες, καθώς και πολιτικών ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας που θα αντικαταστήσουν τις πρακτικές συγκάλυψης, διαπλοκής και διαφθοράς.

Καταλαβαίνετε ότι η παρούσα διακυβέρνηση, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, κάθε άλλο παρά έπεισε ότι έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει τα πιο πάνω, άρα δεν είµαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους θεσµούς. Η οποία δυστυχώς είναι ισοπεδωτική και δεν διακρίνει τα ξερά από τα χλωρά. Άρα εδώ είναι η µεγάλη πρόκληση για το ΑΚΕΛ. Πώς δηλαδή θα πείσουµε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ότι είµαστε διαφορετικοί και σε καµία περίπτωση δεν είµαστε όλοι το ίδιο.

∆ευτερευόντως, επειδή το ερώτηµά σας αφορά ειδικότερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρόσθετα την ανάγκη εκσυγχρονισµού της λειτουργίας και της εικόνας που εκπέµπει το ίδιο το Κοινοβούλιο. Ανεξαρτήτως του βαθµού της ευθύνης που έχει η κάθε πολιτική δύναµη ή οι µεµονωµένοι βουλευτές για την κακή εικόνα που πολλές φορές εκπέµπει το Κοινοβούλιο, είναι αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί ο κανονισµός της Βουλής και κυρίως να εφαρµόζονται τα προβλεπόµενα και τα συµφωνηθέντα. Επειδή την Παρασκευή ολοκληρώσαµε τη συζήτηση για εκσυγχρονισµό της λειτουργίας της Βουλής, θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά µου για το γεγονός ότι οι προτάσεις που καταθέσαµε έχουν στο σύνολό τους υιοθετηθεί. Ελπίζοντας ότι θα υιοθετηθούν και από την ολοµέλεια στη συνέχεια, αισθάνοµαι ότι θα επιφέρουν σηµαντικές βελτιωτικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία και στις διαδικασίες, όσο και στη σχέση µε τους πολίτες, αφού στοχεύουν ανάµεσα σε άλλα στην ενίσχυση της διαφάνειας και της διαδραστικότητας µε την κοινωνία.



Share This Article