Ώρα µηδέν για το κυκλοφοριακό στη Λεµεσό

9 Min Read


Του

Χρήστου Χαραλάµπους

Όπως τονίστηκε απ’ όλους τους οµιλητές στην ηµερίδα, για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήµατος χρειάζεται η συνεργασία όλων των εταίρων µε πρωταγωνιστικό και τολµηρό ρόλο εκ µέρους της κυβέρνησης και απαιτούνται ολιστικές, βραχυπρόθεσµες, µεσοπρόθεσµες και µακροπρόθεσµες προσεγγίσεις.

Υποδεικνύοντας ότι το κυκλοφοριακό είναι µια µάστιγα της εποχής που εδραιώνεται, η επικεφαλής του Τµήµατος ∆ηµοσίων Έργων για το ΣΒΑΚ, Εύη Αναγιωτού, επεσήµανε µεταξύ άλλων ότι για την αντιµετώπισή του χρειάζονται ριζικές τοµές µε ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, µε στόχο όχι πόσα αυτοκίνητα µπορούν να κινούνται στο οδικό δίκτυο, αλλά πόσοι άνθρωποι µπορούν να εξυπηρετηθούν. Σήµερα, όπως σηµείωσε η κα Αναγιωτού, λείπουν οι υποδοµές για εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης κι αυτό είναι το ζήτηµα το οποίο διαχειρίζεται το Σχέδιο Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας. Όµως, όπως τόνισε, το ΣΒΑΚ δεν θα µπορέσει να λειτουργήσει αν δεν υπάρξει και η ανάλογη κουλτούρα εκ µέρους των ίδιων των πολιτών.

Στη δική του τοποθέτηση ο καθηγητής Πολεοδοµίας στο Πανεπιστήµιο Frederick, Βύρων Ιωάννου, τόνισε ότι «το κλειδί για επίλυση του κυκλοφοριακού βρίσκεται στην πολεοδοµία και τον ολιστικό σχεδιασµό», επισηµαίνοντας ότι στη Λεµεσό η τεράστια ανάπτυξη παρατηρείται στις βόρειες περιοχές που είναι έξω από τα όρια του ΣΒΑΚ, οπότε στο µέλλον η κατάσταση θα είναι ακόµα πιο δύσκολη. Υποδεικνύοντας την ανάγκη να γίνουν οι δρόµοι ελκυστικοί και φιλικοί πρώτα για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και όχι για τα αυτοκίνητα, ο ∆ρ Ιωάννου σηµείωσε την καλή δουλειά που γίνεται µε καινοτόµες ιδέες µέσα από τη συµµετοχή του ∆ήµου Λεµεσού στο Ευρωπαϊκό  Πρόγραµµα metaCCAZE, µε στόχο µια προσβάσιµη και βιώσιµη πόλη.

Με αποφασιστικότητα προχωρεί ο ∆ήµος Λεµεσού

Ο δήµαρχος Λεµεσού, Γιάννης Αρµεύτης, τόνισε την αποφασιστικότητα του δήµου να προωθήσει την υλοποίηση των προνοιών του ΣΒΑΚ και αναφέρθηκε σε αποφάσεις που λήφθηκαν από τον δήµο που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «µπορούν να αντέξουν στο χρόνο».

Ο κ. Αρµεύτης υπέδειξε ότι στην περιοχή νότια της λεωφόρου Μακαρίου µέχρι και την οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της πόλης µπορεί να µελετηθεί ένα σύστηµα µονοδροµήσεων και δρόµων ήπιας κυκλοφορίας, ενώ σηµείωσε την ανάγκη υλοποίησης της απόφασης του δήµου για πεζοδρόµηση της οδού Ανεξαρτησίας. Σε ό,τι αφορά το park and ride, σηµείωσε ότι πέραν από τις εισηγήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν και χώροι στην περιοχή του λιµανιού, στο Τσίρειο, στον παλιό σκυβαλότοπο Φασούλας αλλά και στην έκταση του ΕΦΚΑΦ που είναι µισθωµένη στον ∆ήµο Λεµεσού.

Ο δήµαρχος Λεµεσού αναφέρθηκε και στην απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου για προώθηση των «πράσινων διαδροµών» µήκους 20 χιλιοµέτρων, που αφορούν τη δηµιουργία ενός ασφαλούς δικτύου διέλευσης πεζών και ποδηλάτων που θα ενώνει τις συνοικίες της πόλης, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται σε µια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται να κυριαρχεί η µετακίνηση µε αυτοκίνητο».

Τέλος, ο Γιάννης Αρµεύτης επανέλαβε την ανάγκη υλοποίησης του βασικού έργου του βόρειου παρακαµπτήριου δρόµου από τη Γερµασόγεια µέχρι και τον Ύψωνα, που θα συνδέει πέντε ∆ηµοτικά ∆ιαµερίσµατα και έθεσε θέµα µελέτης του ενδεχόµενου δηµιουργίας ενός παράκτιου τραµ από την περιοχή του καζίνο µέχρι και την Αµαθούντα.

Τεράστιο πρόβληµα συντονισµού των κρατικών υπηρεσιών

Έντονα επικριτικός για την έλλειψη συντονισµού και σωστών σχεδιασµών εκ µέρους του κεντρικού κράτους εµφανίστηκε ο δήµαρχος Αµαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, εκφράζοντας την εκτίµηση ότι το κυκλοφοριακό είναι απότοκο του ότι «δεν σχεδιάζουµε σωστά και µετά τρέχουµε πίσω από το πρόβληµα που ο κακός ή και ανύπαρκτος σχεδιασµός προκαλεί… κι όταν τα προβλήµατα εκρήγνυνται, αδυνατούµε ή αποφεύγουµε να εντοπίσουµε την πηγή τους και τελικά τα αντιµετωπίζουµε πρόχειρα, οπόταν µας ξεπερνούν και γίνονται χειρότερα».

Υποδεικνύοντας ότι «δεν είµαστε εύστοχοι στις λύσεις και ανακυκλώνουµε ξεπερασµένες πρακτικές», ο κ. Ξυδιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν µάθαµε τη συνεργασία, αλλά ο καθένας κοιτάζει το χωράφι του γι’ αυτό και δεν προχωρούµε». Όπως επεσήµανε, τα τµήµατα του ίδιου του Υπουργείου δεν επικοινωνούν µεταξύ τους και ανέφερε ως παράδειγµα τους σχεδιασµούς για το ΣΒΑΚ, τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να πάρει χώρο από τα αυτοκίνητα και να τον δώσει εκεί που πρέπει».

Την ανάγκη συντονισµού και σωστού προγραµµατισµού των υπηρεσιών στη διαδικασία σχεδιασµού και υλοποίησης έργων και υποδοµών τόνισε και ο δήµαρχος Κουρίου, Παντελής Γεωργίου.

Μεταξύ των µέτρων που προτείνει ο κ. Γεωργίου για απάµβλυνση του κυκλοφοριακού είναι η εφαρµογή ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας και σχολείων, αλλά και η αποκέντρωση κάποιων κρατικών υπηρεσιών, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα οποία, όπως υπέδειξε, θα µπορούσαν να λειτουργούν ένα σε κάθε ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα.

Επιβάλλεται ο σεβασµός στα Τοπικά Σχέδια των πόλεων

Σε λανθασµένες πολιτικές αποφάσεις που επιδεινώνουν τα προβλήµατα που συνθέτουν το κυκλοφοριακό αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Τοµέα Ανάπτυξης και Μεταφορών του ΑΚΕΛ, Λάµπρος Λάµπρου, παραθέτοντας παραδείγµατα που καταδεικνύουν αυτή την τακτική.

Χαρακτηριστικά επεσήµανε τις εγκρίσεις αδειών για µεγάλες εµπορικές αναπτύξεις σε περιοχές που ήδη αντιµετωπίζουν πολύ σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβληµα, κατά παράβαση των Τοπικών Σχεδίων. Ανέφερε, δε, ως παράδειγµα τη δρομολογούμενη δηµιουργία δύο νέων Mall σε µικρή απόσταση µεταξύ τους σε περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου ήδη λειτουργούν αρκετά άλλα εµπορικά κέντρα και η Βιοµηχανική Περιοχή, που σε συνδυασµό και µε την έντονη οικιστική ανάπτυξη συµβάλουν καθοριστικά στην κυκλοφοριακή συµφόρηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

Τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος, που είναι η µείωση των αυτοκινήτων, εξυπηρετείται από τον πλήρη σεβασµό στα Τοπικά Σχέδια των πόλεων, ο κ. Λάµπρου υπέδειξε ότι «συνιστά µέγα σφάλµα να λειτουργούν δρόµοι πρωταρχικής σηµασίας και ως εµπορικοί».

Μεταξύ των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ για αποτελεσµατική αντιµετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήµατος είναι ο επανασχεδιασµός του οδικού δικτύου, η µελέτη και ο διαχωρισµός των δρόµων κατά κατηγορία (εµπορικοί κ.λπ.), αλλά και η καλύτερη εποπτεία των οδικών έργων, που µε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται δηµιουργούν παρατεταµένα εργοτάξια µέσα στις πόλεις αλλά και στην περιφέρεια, µε αποτέλεσµα να διογκώνουν ακόµα περισσότερο το κυκλοφοριακό.



Share This Article