Ο πρωτογενής τομέας της Κύπρου αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές και προβλήματα για τα οποία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, θα απειλήσουν ευθέως τα επόμενα χρόνια τη βιωσιμότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον τόπο μας, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.
Όπως σημείωσε, ο υπό εξέταση προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας είναι «σε μεγάλο βαθμό διαχειριστικός και δεν απαντά με πειστικό τρόπο στα τεράστια και πιεστικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου».
«Ο Κύπριος αγρότης συνεχίζει να έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σε συνδυασμό με την απόσταση της Κύπρου από τις κύριες αγορές, καθιστά τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά, ακόμα και στην εσωτερική αγορά της Κύπρου», συμπλήρωσε.
«Η κλιματική κρίση επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του γεωργικού τομέα και την προσαρμογή του σε αυτή, τόσο σε επίπεδο βέλτιστης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όσο και σε καλλιέργειες χαμηλών αναγκών στο νερό», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.
Για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ, είπε ότι το μόνο που έχει πετύχει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει μια πενταετή μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 για την πλήρη εφαρμογή ΠΟΠ.
«Η βιωσιμότητα του κλάδου και η ανάπτυξη της παραγωγής θα διασφαλιστούν μόνο με την εφαρμογή όσων έχουν κατοχυρωθεί και περιλαμβάνονται σε κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες με την έκδοση πενταετούς διατάγματος ποσοστώσεων που θα προβλέπει σταδιακή αύξηση της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι με αυστηρότατους ελέγχους συμμόρφωσης, με την πάταξη της παράνομης χρήσης της γαλακτόσκονης και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μέσα από τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί», είπε.
Κλείνοντας με την επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Γαβριήλ ζήτησε λύσεις για το έργο ανάπλασης του ποταμού του Λιοπετρίου, ενώ μετέφερε και αίτημα για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην επαρχία.