Με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας συναντάται εκ νέου σήμερα στις 8 το πρωί ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Νικολάου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Τράπεζας Μιχάλη Λούη.
Τους είχε μεταφέρει τις απόψεις, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τα επιτόκια και τις χρεώσεις, με έμφαση στους συνεπείς δανειολήπτες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τους δόθηκε χρόνος να αξιολογήσουν τις εισηγήσεις του Προέδρου και σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν αποφάσεις που ενδεχομένως να αφορούν μέτρα για απάμβλυνση του κόστους των χρεώσεων και των επιτοκίων που καταβάλουν οι δανειολήπτες.
Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Υπουργός Οικονομικών Μάλης Κεραυνός.
Νέα πρωτοβουλία από τον ΓΓ ΑΚΕΛ για μείωση των επιτοκίων και των χρεώσεων των τραπεζών
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέλαβε νέα πρωτοβουλία με σκοπό τη μείωση των επιτοκίων και των χρεώσεων των τραπεζών, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Μετά την καταψήφιση από τη Βουλή (διά χειρός ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΒΟΛΤ) της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για στήριξη της κοινωνίας από το κράτος μέσα από την άντληση χρηματοδότησης από τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα υψηλά επιτόκια, ο Στ. Στεφάνου άδραξε την ευκαιρία από τις διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν από τις τράπεζες κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, όσον αφορά την ετοιμότητά τους να εμπλακούν σε ένα γόνιμο διάλογο με στόχο τη λήψη μέτρων για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και έστειλε επιστολή στον Σύνδεσμο Τραπεζών με τις ακόλουθες πέντε εισηγήσεις:
• Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση των επιτοκίων τους κατά 1% (επιπλέον από τη μείωση της ΕΚΤ) στα υφιστάμενα και νέα στεγαστικά δάνεια. Όπως σημειώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στο μέτρο πρέπει να υπάρχει οροφή σε σχέση με την αξία της οικίας.
• Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση των επιτοκίων τους κατά 1% (επιπλέον από τη μείωση της ΕΚΤ) στα δάνεια των επιχειρήσεων. Και σ’ αυτό το μέτρο θα πρέπει να υπάρχει οροφή στο ύψος του δανείου.
• Να καταργηθούν όλες οι χρεώσεις, οι οποίες αφορούν την τήρηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού και μιας χρεωστικής κάρτας ανά φυσικό πρόσωπο.
• Να καταργηθούν όλες οι χρεώσεις που αφορούν την πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφελείας είτε ηλεκτρονικά είτε στο ταμείο.
• Να καταργηθούν όλες οι χρεώσεις για συναλλαγές στο ταμείο για άτομα άνω των 65 ετών για συναλλαγές που αφορούν τις υπηρεσίες που συνδέονται με το λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (ανάληψη, κατάθεση, πληρωμές λογαριασμών κ.α.).
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών υπενθυμίζει τη γραπτή του δέσμευση για «ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει ο τραπεζικός τομέας με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του». Εκφράζει, παράλληλα, την ετοιμότητά του για συνάντηση με στόχο τη συζήτηση του θέματος.
Στεφάνου: «Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας»
Μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας, έστειλε χθες ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για στήριξη της κοινωνίας μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια, ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπερψηφίστηκε «τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στον ολιγοπωλιακό υπερπροστατευμένο κόσμο των τραπεζών». Όπως επεσήμανε, η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και η συζήτηση η οποία ακολούθησε έφερε στην επιφάνεια και επιβεβαίωσε όσα καταγγέλλει εδώ και μήνες το κόμμα της Αριστεράς, σε σχέση με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών. Σημείωσε, επίσης, ότι «μέχρι και ο Σύνδεσμος Τραπεζών με την ανακοίνωσή του την ημέρα συζήτησης της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε τις υπερχρεώσεις».
Ακόμη, ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι «η πρόταση του ΑΚΕΛ υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιτέλους, να βγει από τη ζώνη της απάθειας και να παρέμβει στο θέμα έστω για να σώσει τις εντυπώσεις. Το ζήτημα», πρόσθεσε, «είναι γιατί τόσο καιρό οι κυβερνώντες αρνούνταν να κάνουν την όποια παρέμβαση;»
«Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ μπορεί να μην υπερψηφίστηκε αφού δούλεψε ξανά το λόμπι των τραπεζών, όμως ασκεί πίεση και υποχρεώνει για λήψη μέτρων. Θα δούμε τι έχουν να πουν οι τράπεζες (κατά τη συνάντηση σήμερα με τον ΠτΔ) και θα κρίνουμε», ανέφερε ο Στ. Στεφάνου.
Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι «το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ευάλωτων, της μεσαίας τάξης από τα ολιγοπώλια και την ακρίβεια».
Εν τω μεταξύ, ο ΔΗΣΥ ο οποίος πρωτοστάτησε στην καταψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ για στήριξη της κοινωνίας μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια, επιχείρησε για άλλη μια φορά χθες να «χρυσώσει» το χάπι και να ανατρέψει την κακή εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία εναντίον του. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση «επιτέλους να αναλάβει το ρόλο της» και «να συντονίσει και να απαιτήσει από τις αρμόδιες Αρχές να κάνουν αυστηρά τη δουλειά τους: την Κεντρική Τράπεζα, την Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Επίσης, το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «αναμένει από τις τράπεζες ότι θα προβούν άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις για μείωση των χρεώσεων, αλλά και των δανειστικών τους επιτοκίων». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «σε διαφορετική περίπτωση πολλές από αυτές τις αποφάσεις θα καθίστανται μη υλοποιήσιμες ή ακόμα και μη εξυπηρετούμενες».