Τον Ιανουάριο στο Υπουργικό το ν/σ για καθεστώς καλλιτέχνη

4 Min Read


Το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2025, αναφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Σε ανακοίνωσή του, το Υφυπουργείο αναφέρεται στη χθεσινή τοποθέτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια, για τα θέματα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η αναγνώριση του πολιτισμού ως ενός από τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας αποτελεί για το Υφυπουργείο πρωταρχικό στόχο και γι’ αυτό επιδιώκεται η ετήσια αύξηση των δαπανών στον Πολιτισμό, μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού αλλά και μέσω εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ούτως ώστε να ενισχυθεί η εφαρμογή πολιτικών, δράσεων και μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζονται», υποστηρίζει το Υφυπουργείο.

Αναφέρει ακόμη ότι «προσδίδει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα από της ιδρύσεως του Υφυπουργείου τον Ιούλιο του 2022».

Προσθέτει ότι το Νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας, κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο 2024 μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους καλλιτέχνες και τους Πολιτιστικούς Φορείς που διήρκεσαν τέσσερις μήνες.

«Το Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2025 για έγκριση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση», συμπληρώνει.  

Το Υφυπουργείο επισημαίνει ότι ο εκσυγχρονισμός των χορηγικών προγραμμάτων είναι μια δυναμική κι εξελισσόμενη διαδικασία που άρχισε με βελτιώσεις στα Προγράμματα ΘΥΜΕΛΗ, Πολιτισμός και ΚΥΠΡΙΑ. «Πρόσθετες και πιο ριζικές αναθεωρήσεις για τα προαναφερθέντα αλλά και για τα υπόλοιπα Χορηγικά Προγράμματα θα πραγματοποιηθούν μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των ερευνών κοινού και καλλιτεχνικών δημιουργών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών εστίασης ανά τομέα που θα διενεργηθούν το 2025», υποστηρίζει. 

«Εξέχουσας σημασίας όσον αφορά τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων, τη διαφάνεια της διαδικασίας και την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων είναι η δημιουργία και λειτουργία εντός του 2024 της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και αξιολόγησης υπό την ονομασία Grants4Arts», προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει ότι «η κατοχύρωση της συμμετοχής των φορέων του πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται με τις συνεχείς διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης για συζήτηση θεμάτων πολιτικής όλου του φάσματος του πολιτισμού, με τη συμμετοχή τους σε θεσμοθετημένες Συμβουλευτικές Επιτροπές, σε Επιτροπές Αξιολόγησης για τα Χορηγικά Προγράμματα, κ.ά.».

Όσον αφορά τις πολιτιστικές υποδομές, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι προωθεί τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου, την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του Κουρίου, το θέατρο Παλλάς, το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λάρνακας και Πόλης Χρυσοχούς, την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μνημείου της Πύλης Αμμοχώστου, την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών και άλλα.



Share This Article